1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ABD'ye karşı askeri işbirliği sağlamak maksadıyla iki ülke masaya oturdu!
ABD'ye karşı  askeri işbirliği sağlamak maksadıyla iki ülke masaya oturdu!

ABD'ye karşı askeri işbirliği sağlamak maksadıyla iki ülke masaya oturdu!

Çin ve Kuzey Kore askeri işbirliğini artırarak, Asya Pasifik'te güvenliği sağlamak için birlikte çalışacaklarını bildirdi.Çinli yetkililer Kuzey Koreli mevkidaşları ile bir toplantıda bir araya gelerek bölgenin güvenliği ile ilgili meseleleri görüştüler.

A+A-

İki tarafta ABD'nin bölgedeki faaliyetlerini ''tehdit'' olarak isimlendirerek, askeri işbirliğini artırma bölgedeki hakimiyeti ve Asya Pasifik'te güvenliği sağlama konusunda uyum sağlandı.

Toplantıya, Kuzey Kore Halk Ordusu Siyasi Büro Genel Müdürü Kim Su-gil ile Çin Askeri Merkez Komisyonu Başkan Yardımcısı Orgeneral Zhang Youxia gibi üst düzey askeri yetkililer  toplantıya katıldı. Toplantı sonrası yapılan basın açıklamasında, Çinli kimselerce toplantı sonrası yapılan basın açıklamasında,''Çin Halkının Kurtuluş Ordusu Kuzey Kore’de, uluslarımızın liderleri tarafından sağlanan önemli anlaşmayı uygulamak için çalışmaya hazır.''ifadeleri kullanıldı.
Kuzey Kore tarafı ise, ''Bölgede barış ve istikrara birlikte katkıda bulunmaya hazırız. Kuzey Kore komşularıyla askeri ilişkilerini genişletmeye ve tecrübe alışverişinde bulunmaya isteklidir.''açıklamasında bulundu.

1961 ATLAŞMASI VE SALDIRI OLURSA YARDIM EDİLECEK

Haziran ayında, Şi Cinping, 14 yıl aradan sonra Kuzey Kore'yi ziyaret eden ilk Çin lideri oldu. Kim Jong-un ile yaptığı görüşmeler, iki ülke arasındaki müttefiklik ilişkileri bakımından önemli bir dönüm noktası haline geldi.
Pekin ve Pyongyang yönetimi, ''saldırı durumunda ,olası tehditlerde birbirlerine yardım edeceklerini'' taahhüt eden 1961 Antlaşmasına hala bağlılar. Japonya ve Güney Kore gibi ortak jeopolitik rakiplere sahipler. Ayrıca ABD'nin bölgedeki faaliyetleri iki ülke içinde 'tehdit' olarak görülüyor.

 

HABERE YORUM KAT