1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Ağızdaki lezyonlar kanser belirtisi olabilir
Ağızdaki lezyonlar kanser belirtisi olabilir

Ağızdaki lezyonlar kanser belirtisi olabilir

Avrasya Hastanesi Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin Ağız kanseri hakkında bilinmeyenleri anlattı.

A+A-

Ağız kanseri ağzın herhangi bir yerinde, dilin yüzeyinde, dudaklarda, yanakta, diş etlerinde, ağzın çatısında ve tabanında, bademciklerde ve tükürük bezlerinde oluşabilir. Bir tür baş boyun kanseridir ve sıklıkla diğer baş boyun kanserlerine benzer şekilde tedavi edilir.

Ağız kanseri diğer kanser türleri arasından en masum olarak gözükse de, bilindiğinin tam aksine, diğer kanser çeşitlerine göre daha ölümcüldür. Ağız kanserinin bazı belirtileri..

Erken evrelerde, genellikle belirti veya semptom yoktur, ancakSigara içenler ve ağır içiciler, erken belirtileri belirleyebildiklerinden, diş hekimi ile düzenli kontroller yaptırmalıdır.

Belirtiler ve semptomlar şunları içerir:

  • -Genellikle kırmızı veya kırmızı ve beyaz renkli olan ağız veya dilin astarındaki parçalar
  • -Ağız ülseri veya iyileşmeyen yaralar
  • -3 haftadan fazla süren şişlik
  • -Cildin topaklanması veya kalınlaşması veya ağzın kaplanması
  • -Yutkunurken ağrı
  • -Gevşek dişler
  • -Kötü oturan protezler
  • -Çene ağrısı veya sertlik
  • -Boğaz ağrısı
  • -Boğazına bir şey sıkışmış hissi
  • -Ağrıyan dil
  • -Boğuk ses
  • -Boyun veya kulakta geçmeyen ağrı

Bu semptomlardan herhangi birine sahip olmak, bir kişinin ağız kanseri olduğu anlamına gelmez, ancak bir doktora görünmeye değer.

Ağız kanserini etkileyen faktörler

Ağız kanseri bulaşıcı değildir fakat bazı faktörler ağız kanseri oluşma riskini arttırmaktadır. Özelikle tütün kullanımı, tütün mamullerinin tüketimi ve alkol alımının fazla olması kanser riskini arttırmaktadır. Ailede kanser öyküsü olması da hem diğer kanser türlerinde hem de ağız kanserinde oldukça etkili olmakta ve kansere yakalanma riskini arttırmaktadır.

Ağız kanseri tedavisinde başvurulan tedavi yöntemleri

Tedavi, kanserin yeri ve evresine ve hastanın genel sağlık ve kişisel tercihlerine bağlıdır.Tedavilerin bir kombinasyonugerekli olabilir.Genelde en başarılı yöntem cerrahidir.Tümörün cerrahi olarak çıkarılması, tümörü ve etrafındaki sağlıklı doku sınırını uzaklaştırmaktan ibarettir.Küçük bir tümör küçük cerrahi işlem gerektirecektir, ancak daha büyük tümörler için cerrahi, dil veya çene kemiğinin bir kısmını çıkarmayı içerebilir.

Kanser, boyundaki lenf düğümlerine yayılmışsa, kanserli lenf düğümleri ve boyundaki ilgili doku cerrahi olarak çıkarılacaktır.Ameliyat yüzün görünüşünü veya hastanın konuşma, yemek yeme kabiliyetini veya her ikisini de önemli ölçüde değiştirirse,rekonstrüktif cerrahi gerekli olabilir.Diğer bir tedavi yöntemi ise radyoterapidir.

Erken evre ağız kanseri olan bir kişinin sadece radyasyon tedavisine ihtiyacı olabilir,ancak kanserin tekrar oluşmasını önlemek için, radyasyon tedavisi, cerrahi veya kemoterapi ile mutlaka kombinasyon şeklinde gerçekleşirilmelidir. Radyasyon tedavisi tek başına yeterli değildir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi ağız kanserinde de erken tanı ve tedavi süreci çok önemlidir. Bu sebepten dolayı risk faktörlerinden mümkün oldukça uzak durmalıyız ve ağzımız içerisinde oluşacak herhangi bir lezyonu görmezden gelmek yerine doktora gitmeliyiz. Erken tanı hayat kurtarır.

HABERE YORUM KAT