1. HABERLER

  2. Alzheimer nedir? Alzheimer belirtileri nelerdir?
Alzheimer nedir? Alzheimer belirtileri nelerdir?

Alzheimer nedir? Alzheimer belirtileri nelerdir?

Türkiye'de yaklaşık 600 bin kişi Alzheimer hastalığı ile karşı karşıya. Beyin hücrelerinin bir kısmının ölümünden kaynaklanan bu hastalık, insanları tamamen sosyal yaşamdan koparabilir. Alzhemir nedir? Alzheimer'ın belirtileri nelerdir?

A+A-

Günümüzde birçok insan, özellikle yaşlı insanlar, Alzheimer hastalığı ile karşı karşıya. Beyin hücrelerinin bir kısmının ölümünden kaynaklanan bu hastalık, insanları tamamen donuk yaratıklara dönüştürebilir.Peki, Alzheimer nedir, Alzheimer'ın belirtileri nelerdir? Alzheimer'ı nasıl fark edebiliriz? Şimdi bunlara bakalım

ALZHEİMER NEDİR?

Alzheimer, öncelikli olarak 60 yaş ve üzerinde tam bilinmeyen nedenlerle sağlıklı beyin dokusu bozulması bunun sonucunda zihinsel ve sosyal yeteneklerde günlük işlevleri bozmaya yetecek şiddetle bir kayıptır. Yaşlılığın değil anormal beyin süreçlerinin bir sonucudur.

ALZHEİMER BELİRTİLERİ NELERDİR?

Günlük yaşamda çeşitli anlık unutkanlıkla karşılaşırsanız,
Küçük matematiksel hesaplamalar yapmakta ve faturalar gibi ödemeleri düzenli olarak unutmakta zorluk çekiyorsanız,
Ev işlerinde her zaman kolayca yapabileceğiniz aksamalar varsa,
Zaman ve o anda nerede olduğunuz hakkında anında karışıklık yaşıyorsanız,
Bazı görüntüleri kavrayamazsanız, bir an için şekilleri ve metinleri görün,
Konuşmanız yavaşlarsa ve anlayışınız azalıyorsa,
Karar vermekte zorluk çekiyorsanız,
Kendinizi evde kapatır ve sosyal hayatınızdan kurtarırsanız,
Davranışlarınız çok değiştiyse, cömert olduğunuzda ya da tam tersi durumdayken sefil bir insan olmak
İnsanların isimlerini anında unutursanız, Alzheimer olabilir. Alzheimer'ın bu semptomlarının çoğuna sahipseniz, Alzheimer olma ihtimaliniz çok yüksektir. Derhal doktora gitmelisiniz.

ALZHEİMER TEDAVİ VAR MI?

Alzheimer hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bugün için ne yazık ki yoktur. Ancak belli bir süre hastalığın ilerleme hızını durduracak ya da yavaşlatacak bazı yeni tedavi olanakları bulunmaktadır. Kolinesteraz inhibitörleri adı verilen bu yeni ilaçlar, beyindeki sinir hücrelerinin hasarı sonucu azalmış olan asetilkolin adlı haberci madde miktarının dengelenmesine yardım ederek zihinsel işlevleri korurlar.

İlaç tedavisi, alzheimer hastalığını tamamen durdurmaz, ancak bellek kaybı dâhil, çeşitli zihinsel bozukluk belirtilerinin hafiflemesini sağlar. Böylelikle hastanın günlük yaşam aktiviteleri daha uzun süre korunur. Depresyon, huzursuzluk, uykusuzluk ya da hayaller görme gibi davranış bozukluklarını tedavi etmek için de uzun zamandır kullanılmakta olan çok sayıda etkili ve güvenilir ilaç bulunmaktadır. İlaç tedavisine karar verecek olan kişi, nörolog (sinir hastalıkları uzmanı) veya psikiyatristtir (ruh hastalıkları uzmanı). İlaç tedavisi, hastanın yaşam kalitesini artırır ve daha uzun süre kendine bakabilmesini sağlar.

ALZHEİMER'DAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Alzheimer'dan korunmak mümkün mü, bunun için nasıl önlem alınmalı? Psikiyatrist Tanju Sürmeli, bu konuda geniş bir liste çıkarıyor. İşte Alzheimer'dan korunmayı sağlayacak o öneriler:

Günlük aldığınız fruktoz, yani meyve şekeri miktarı 25 gramın altında olmalı. Bir tane kurutulmuş incir 23, portakal 6, şeftali 6, muz 7, elma 9.5, taze kayısı taze 1.3, kuru kayısı ise 16.5 gramdır. Meyve şekeri fazla alınırsa zararlı olabilir. Bir insan önerilen miktarın ortalama olarak 3 katından fazlasını kullandığı için bu durumun çok yaygın ve ciddi bir sorun olduğunu söyleyebiliriz.

Açlık insulin seviyenizi 3'ün altında tutun. Bu endirekt olarak fruktoz ile bağlantısı olan bir durumdur ve kesinlikle insulin direncine yol açar. Diğer şekerler, tahıllar ve yetersiz egzersiz yapmak da bu durumu etkiler.

B12 düzeyi yüksek besinler tüketerek Alzheimer'a yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Besin değeri yüksek folik asit yönünden zengin bir diyetle beslenin. Sebzeler tartışmasız biçimde folik asitin alınabileceği en uygun besin kaynağıdır. Bu nedenle taze sebzeleri her gün çiğ olarak tüketmekte fayda var.

Çok sıkı vejetaryen diyetlerin Alzheimer riskini yükselttiği, Omega-3 yönünden zengin diyetlerin ise bu riski düşürdüğü görülmüştür.

Dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var

Sağlık uzmanları, dünya genelinde demans ve Alzheimer hastalarının sayısının 47 milyona ulaştığını açıkladı.

Uluslararası Alzheimer’la Mücadele Derneği’nden (Alzheimer Disease International) sağlık uzmanları, gündelik hayatta bunama olarak bilinen demans hastalarının sayısının dünya genelinde 2009 yılında 35 milyon iken sayının şu an 47 milyona ulaştığını duyurdu.

Demans ve Alzheimer hastalığına tıbbi bir çözüm bulunamadığı takdirde ise her 20 yılda, bu sayının iki katına çıkacağı bildirildi. Derneğin bugün sunduğu raporda verilen istatistiklere göre, 47 milyon demans hastasının yüzde 58’i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. 2050 yılında ise hastalığa yakalananların yaklaşık yarısını Asyalıların oluşturacağı tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT