1. HABERLER

  2. Astsubay Maaşları 2019 Ne Kadar? Astsubay nasıl olunur?
Astsubay Maaşları 2019 Ne Kadar? Astsubay nasıl olunur?

Astsubay Maaşları 2019 Ne Kadar? Astsubay nasıl olunur?

Astsubay maaşları 2019 ne kadar oldu sorusu bu yılda merak ediliyor. Astsubay olmak ülkemizde birçok gencin hayalleri arasında yer almaktadır. Peki Astsubay nasıl olunur?, Astsubay ne iş yapar?, Astsubay maaşları ne kadar? sorularınına bu haberde bulabil

A+A-

Astsubay olma hayali kuranlar astsubay maaşları ve astsubay nasıl olunur? sorularını detayları araştırıyor. Öncelikle Milli Savunma Bakanlığı her yıl Türk Silahlı Kuvvetleri'ne personel ihtiyacına göre çeşitli astsubay alımı yaptığını ve sürekli takip etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekmekte.

ASTSUBAYLIK NEDİR?

Astsubay, silahlı kuvvetlerde emir-komuta, eğitim, sevk, bakım, muharebe gibi çok çeşitli görevleri yerine getiren er ve erbaşlardan kıdemli, subaydan kıdemsiz rütbeli askerlerdir.

Astsubay maaşları 2019 ne kadar?

Astsubay maaşları 2019 yılında ortalama 5 bin 500 Türk Lirası civarındadır. Ancak bu miktarın ortalama bir maaş olduğunu unutmamak gerekir.  Aynı zamanda çeşitli ödenekler bu maaş hesaplanırken hesaba katılmamıştır. Örneğin doğu bölgesinde operasyonların yoğun yapıldığı bir bölgede çalışan bir astsubay terör tazminatı nedeniyle 1000 TL civarında ek ödeme alır. Ayrıca eş ve çocuk yardımı gibi ödeneklerle astsubay maaşları 7-8 bin TL'ye ulaşabilmektedir.

Yeni Mezun Astsubay Maaşı 2019

Öğrenci statüsünden henüz yeni kurtulan ve astsubay olarak göreve başlayan personellerin maaşları merak edilmektedir. 2019 yılı itibariyle yeni mezun astsubay maaşı 5 bin Türk Lirası civarındadır. Ayrıca kıdemi ve rütbesi artan personellerin maaşları da artmaktadır.

Kıdemli Başçavuş Astsubay Maaşları 2019

Astsubaylar arasındaki en rütbeli personeller "Astsubay Kıdemli Başçavuş" olarak çalışan personellerdir. Meslekte 20 yılını dolduran astsubay kıdemli başçavuşlar 2019 yılı itibariyle 6 bin TL'ye yakın maaş alırlar. Ayrıca terör riski bulunan bölgelerde çalışan astsubay kıdemli başçavuşlar 1000 TL civarındaki terör tazminatı da alırlar.

Ayrıca TSK bünyesinde görev yapan personellerin yıpranma payı da bulunmaktadır. Böylece emeklilik yaşları aşağıya çekilebilmektedir. Üstelik OYAK ödemeleri de unutulmamalıdır. TSK personeli olmanın pek çok avantajı bulunmaktadır. Türkiye'nin her yerinde olan orduevleri, OYAK ödemeleri, yıpranma payı TSK personelleri için avantajdır. Ancak askerlik mesleği oldukça zorludur. Her saniye ölüm ile burun buruna görev yapan askerlerimiz için ne yapılsa az olduğunu unutmamak gerekir.

Astsubay rütbeleri

    Astsubay Kıdemli Başçavuş
    Astsubay Başçavuş
    Astsubay Kıdemli Üstçavuş
    Astsubay Üstçavuş
    Astsubay Kıdemli Çavuş
    Astsubay Çavuş

Astsubay Özlük hakları

Ordunun orta kademe yöneticileri komutanlarıdır, çeşitli kuvvet ve komutanlıklarda, ilçe jandarma komutanı, jandarma bölük komutanı, karakol komutanı, takım komutanı, kısım komutanı, kademe komutanı, bot komutanı, adestim komutanı, bölük astsubaylığı, harekat eğitim astsubaylığı, idari işler astsubaylığı, şube müdürlükleri, gibi önemli makam ve görevlerde bulunurlar. Astsubayların özlük hakları 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile düzenlenilmektedir.2003 yılında Astsubay hazırlama okullarının adı Astsubay Meslek Yüksek Okulları olarak değiştirilmiştir. Astsubay Meslek Yüksek okulları 2 yıl süresince; Temel müşterek askeri konular, askeri liderlik, Haritacılık, Taktik vb. askeri derslerin yanı sıra, iktisat, işletme, matematik, davranış bilimleri, ingilizce gibi eşitağırlık dersleri alırlar ve Öğrenci Astsubay Adayı olarak anılırlar. 2 yıl sonunda 30 ağustosta Astsubay çavuş (Asb.çvş.) rütbesiyle mezun olarak 1 yıl sürecek olan mesleki ve branş sınıf okullarına uğurlanırlar örn: Tankçı sınıfına mensup yeni mezun bir astsubay çavuş, Zırhlı birlikler okulunda 1 yıllık bir tankçı sınıf bıranş eğitimi alır bu 1 yıllık süre boyunca öğrenci Astsubay Çavuş (Öğ.Asb.Çvş.) kursiyer rütbesi ile eğitim alırlar. Bu 1 Yılın sonunda mezun olarak Tankçı.Astsubay Çavuş (Tnk.Asb.Çvş) rütbesi şeklinde kıtalara atanırlar. Böylelikle bir astsubay toplam 3 yıl mesleki ve genel kültür eğitimi görmüş olur. Astsubayların görev ve sorumlulukları Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile diğer kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, talimatname ve hizmet kadrolarının açıklamalarında gösterilir.

ASTSUBAY NASIL OLUNUR?

Astsubay olmak için liseyi bitirmeniz yeterlidir. Liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavından aldığınız puan ile birlikte askeri mülakatlara girerek yeterli görüldüğünüz takdirde astsubay olabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise üniversitelerin lisans veya ön lisans bölümünden mezun olmaktır. Üniversitelerin bu bölümünden mezun olan kişiler TSK'nın ilanı yayınlandıktan sonra askerlik şubesine müracaat ederek katılma hakkı kazanabilir. Tabi sadece bunları yapmak yeterli olmayacaktır. Gerekli şartları da yerine getirmeniz gerekmektedir.

https://personeltemin.msb.gov.tr/ adresinden astsubay başvuruları kabul edilmektedir.

ASTSUBAY OLMA ŞARTLAR NELERDİR?

İşte tüm detayları ile birlikte astsubay şartları…

    Lise veya dengi bir okuldan mezun olmak, 2 yıllık veya 4 yıllık fakültelerden mezun olmak
    4 yıllık fakülteleri bitirenler için 28 yaşından yüksek olmamak
    2 yıllık fakülteleri bitirenler için ise 26 yaşından yüksek olmamak
    Vücut yapısı düzgün ve sağlam olmak, herhangi bir vücut problemi olmaması
    Diş yapısının muntazam olması
    Vücudunda herhangi bir çizik, yanık, jilet, dövme gibi şeyler olmaması
    TSK'nın belirlediği boy ölçü oranlarına sahip olmak, bu oranlar; Erkeklerde 1.64 boy kadınlarda 1.58 boy en az olmak şartıyla

Askeri hastaneye sevk edilerek sağlık raporu alınır. Orda bir problem çıkmaması durumunda ise 50 soruluk bir yazılı sınava girilir. Bu sınavlar sonucunda en az 70 puan alınması gerekilmektedir. Eğer ki yazılı sınavdan en az 70 puan alınarak geçilirse son olarak mülakat süreci başlar.

    Sözlü mülakattan alınması gereken puan en az 70'dir.
    Fiziki yeterlilik mülakatından ise 40 puan barajını geçmek gerekmektedir.
    Bu şartlarla yazılı sınavdan yüzde 70, fiziki yüzde 15 ve yüzde 15'de sözlü mülakat puanları baz alınır.

Bu sınavları başarı ile tamamlayan adaylar 2 yılık eğitimin ardından astsubay olmaya hak kazanırlar.

Astsubay Kime denir?

Astsubay subaydan kıdemsiz, er ve erbaşlardan kıdemli olan askerdir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde hizmet veren astsubaylar, emir-komuta zincirindeki konumlarının yanı sıra muhabere ve askeri eğitim gibi alanlarda da görev alırlar.

Astsubay ne iş yapar

Astsubayların görev ve sorumlulukları, mensubu bulunduğu kuvvet komutanlığına ya da sınıfına göre değişiklikler gösterir. Astsubayların görev ve sorumlulukları şöyle sıralanır;

    Subaylar ile er ve erbaşlar arasındaki ilişkileri düzenlemek,
    Muhabere görevlerini yerine getirmek,
    Taşıtlarda ya da başka silahlı araçlarda nişancı olmak,
    Düşman hava araçları ile mücadele etmek,
    Birlikler arası iletişimde görev almak,
    Yerleşkelerin nöbet, giriş ya da çıkış hizmetlerini düzenlemek,
    Yerleşkelerin güvenliğini sağlamak,
    Araçların bakım ve onarım süreçlerinde yer almak,
    Atölye gibi çalışma alanlarının düzen ve temizliğini sağlamak

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum