1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. B12 vitamini ne işe yarar? B12 vitamini hakkında bilmeniz gerekenler
B12 vitamini ne işe yarar? B12 vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

B12 vitamini ne işe yarar? B12 vitamini hakkında bilmeniz gerekenler

Tükettiğimiz besinlerin çoğunda B12 vitamini bulunmasına rağmen günümüzde birçok insanda B12 vitamini eksikliği bulunmaktadır. Peki, bu eksiklik nasıl giderilebilir ve eksiklikten kaynaklanan sağlık sorunları nasıl çözümlenebilir? B12 vitaminin faydaları nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde..

A+A-

Büyüme ve gelişme için önemli bir vitamin olan B12 vitamini genellikle hayvansal gıdalarda bulunur ve bitkisel besin kaynakları yoktur. B12 vitamini üreten organizmalar, belirli bakteriler ve arkelerdir.  İnsan vücudu da bu vitamini kendisi üretemediği için et, süt, yumurta ve balık gibi hayvansal besinleri tüketerek bu vitamini elde eder. Bundan dolayı  B12 vitamini eklenmiş yiyecekler tüketmeyen, hayvansal gıdalarla beslenmeyen vejetaryenler bu vitamini elde edemez. B12 vitamini hangi besinlerde bulunur ve faydaları nelerdir?

B12 VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?

B-12 Vitamini diğer tüm B vitaminleri gibi suda çözünebilen bir vitamindir. Buda, kan dolaşımında dolaşabileceği anlamına gelir.İnsan vücudu dört yıl boyunca B-12 vitaminini depolayabilir.Aşırı veya istenmeyen herhangi bir B-12 vitamini idrarla atılır.B-12 Vitamini en büyük ve yapısal olarak en karmaşık vitamindir.Et ürünlerinde doğal olarak bulunur ve yalnızca bakteriyel fermantasyon sentezi yoluyla endüstriyel olarak üretilebilir.B-12 Vitamini, balık, et, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunur.

Genellikle bitkisel besinlerde bulunmaz.B-12 Vitami beynin ve sinir sisteminin normal işlevi için çok önemlidir.Ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynar ve DNA'nın düzenlenmesine yardımcı olur.Vücuttaki her hücrenin metabolizması, yağ asitlerinin sentezinde ve enerji üretiminde rol oynadığından B-12 vitaminine bağlıdır.B-12 Vitamini, insan vücudunun folik asidi emmesine yardımcı olarak enerjinin salınmasını sağlar.İnsan vücudu her dakika milyonlarca kırmızı kan hücresi üretir.

Bu hücreler B 12 vitamini olmadan düzgün şekilde çoğalamazlar.Kırmızı kan hücrelerinin üretimi, B-12 vitamin seviyelerinin çok düşük olması durumunda azalır. Kırmızı kan hücresi sayısı düşerse anemi oluşabilir.

B12 EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

B-12 Vitamini eksikliği vücuda yeterli miktarda B-12 vitamini alınmadığında ortaya çıkar.Özellikle sinir sistemi ve beyinde geri dönüşümsüz ve potansiyel olarak ciddi hasarlara neden olabilir. Normalden biraz daha düşük B-12 vitamin düzeyleri bile,depresyon, hafıza sorunları ve yorgunluk gibi eksiklik semptomlarını tetikleyebilir.

Bununla birlikte, tek başına bu semptomlar B-12 vitamin eksikliğini teşhis etmek için yeterince spesifik değildir. B-12 vitamin eksikliğinin diğer belirtileri kabızlık, iştahsızlık ve kilo kaybıdır.

Semptomlar arttığında, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi nörolojik problemler oluşabilir.Bazı insanlar dengeyi korumakta zorluk çekebilir.B-12 vitamininden yoksun olan bebekler, yüz titremeleri gibi olağandışı hareketlerin yanı sıra refleks problemleri, beslenme güçlüğü, tahriş ve eksikliğin tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkan büyüme problemleri gösterebilir.

B-12 Vitamini eksikliği kalıcı sinir ve beyin hasarı riski taşır.B-12 vitamininin yetersiz olduğu bazı kişilerde psikoz, cinnet ve bunaklık oluşma riski daha yüksektir.B-12 vitamininin yetersiz olması kansızlığa da neden olabilir. Aneminin en sık görülen belirtileri yorgunluk, nefes darlığı ve düzensiz kalp atışıdır.Kansızlığı olan insanlar bu problemleri yaşayabilir:

  • -Yaralı bir ağız veya dil
  • -Kilo kaybı
  • -Soluk veya sararmış cilt
  • -İshal
  • -Adet problemleri

B-12 Vitamini eksikliği aynı zamanda insanları enfeksiyonların etkilerine karşı daha duyarlı hale getirir.

HABERE YORUM KAT