1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Bakan Açıkladı: TÜBİTAK'a Bağlı Yapay Zeka Enstitüsü Kurulacak
Bakan Açıkladı: TÜBİTAK'a Bağlı Yapay Zeka Enstitüsü Kurulacak

Bakan Açıkladı: TÜBİTAK'a Bağlı Yapay Zeka Enstitüsü Kurulacak

Almanya-Türkiye Yapay Zeka Konferansında konuşan Sanavi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TUBİTAK’a bağlı olarak çalışmalarını yapacak bir Yapay Zeka Enstitüsü kurmayı düşündüklerini açıkladı.

A+A-

Almanya-Türkiye Yapay Zekâ Konferansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier'in katılımıyla Berlin'de gerçekleştirildi. Varank, açılış konuşmasında, yapay zekâ ve dijital dönüşüm alanındaki gelişmelerin politikacıları daha aktif, yenilikçi ve çözüm odaklı olmaya teşvik ettiğini dile getirdi.

Yapay zekânın hızlı şekilde ilerleme göstermesiyle beraber bu pazarda yaşanan pay kapma yarışına değinen Bakan Varank, "2030 yılına geldiğimizde küresel ekonomiye yaklaşık 16 trilyon dolarlık ek katkı yapabilecek bir teknolojiden bahsediyoruz. Bu durum aynı zamanda yeni büyüme modelleri, yeni meslekler, verimlilik artışları ve zorlu rekabet koşullarını da beraberinde getirecek. Ticaret savaşları küresel gündemi meşgul ederken ekonomik teorilerin bile baştan yazılmasını gerektirebilecek bir devrimin eşiğindeyiz." dedi.

“Yapay zekâ çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürümesi için küresel iş birliğine ihtiyaç var”

Varank, "Yapay zekâ çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürümesi için küresel iş birliğine ihtiyaç var. Hukukun üstünlüğü ve demokratik değerler gözetilerek, dürüst ve adil bir ekosistemin oluşturulması gerekiyor." diye konuştu.

Bakan Varank ayrıca, Japonya’da yapılan G-20 zirvesinde tüm ülkelere ortak bir çağrıda bulunduklarını ve yapay zekâ standartları,etik normlar oluşturulması önerisinden bulunduklarını hatırlattı.

Türkiye’nin yeni gelişen teknolojilerde yer alan ülkelerden biri olması için tüm imkânların verildiğini belirten Bakan Varank, dijital teknolojileri geliştiren firmalara, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinde destekte buluncaklarını ve bu sayede yatırımların artmasını sağlayacaklarını söyledi. Varank, "Bilim İnsanı Destek Programları ile yapay zekâ ve ilgili alanlarda burslar veriyoruz. Ulusal araştırma kuruluşumuz TÜBİTAK, yapay zekâ alanında teknoloji geliştirme ve uygulama faaliyetleri sürdürüyor." İfadeleriyle sözlerine devam etti.

Varank: TÜBİTAK bünyesinde bir Yapay Zekâ Enstitüsü kurmayı planlıyoruz

Varank, Türkiye'de kamu, akademi ve özel sektörün yapay zekâ alanında önemli adımlar attığını anımsatarak, şunları kaydetti: "Bu adımları yönlendirecek ve destekleyecek lider bir kuruma ihtiyacımız var. TÜBİTAK bünyesinde bir Yapay Zekâ Enstitüsü kurmayı planlıyoruz. Bu kurum, yapay zekâ alanında çekirdek teknolojiler geliştirecek, akademide üretilen bilimsel çıktıları, kamu ve özel sektörün hizmetine sunarak bir köprü vazifesi görecek."dedi.

 

HABERE YORUM KAT