Diş dolgusu ne kadar dayanır? Dolgunun ömrü kaç yıldır
Diş dolgusu ne kadar dayanır? Dolgunun ömrü kaç yıldır? gibi sorular diş problemi yaşayan hastaların googlede araştırdığı konuların başındadır. Bizde uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre bu sorunuza yanıtlıyacağız.
Diş dolgusu ne kadar dayanır? Dolgunun ömrü kaç yıldır? sorularının yanıtını uzmanlara sorduk...
Öncelikle yeni bir diş dolgusu yaptırdıysanız diş dolumundan gelen hassasiyet iki ila dört hafta içinde kaybolmalıdır. Duyarlılık bu süre içinde iyileşmiyor dört haftadan daha uzun sürüyorsa öyle ise hemen diş hekiminize başvurmanızda fayda var.
Diş dolgusu ne kadar dayanır?
Diş dolgusu ne kadar dayanacağı aslında kişiye göre değişir. Ancak dolgunun ömrünün uzatılabilmesi için mutlaka dişlerin her ana öğün sonrası düzenli olarak fırçalanması, akşam yatmadan önce diş ipleri ile diş aralarında kalan yiyecek artıklarının temizlenmesi ve ağız gargarası ile ağzın tamamen temizlenmesi çok önemlidir.
Çiğneme başlı başına dolgunun aşınması için önemli bir sebep olarak görülürken yine oluşan yeni çürüklere bağlı olarak dolgunun hava alması durumunda sağlam olsa dahi dolgunun değiştirilmesi gerekebilir. Dolgunun kenarlarının açılmasına bağlı olarak meydana gelen sızıntılar bir süre sonra dayanılamaz ağrıların oluşmasına neden olurken bu ağrılar ilk olarak çiğneme esnasında hissedilir.
Ancak dolguda yaşanan açılmanın artması ile beraber bir süre sonra bu ağrı nefes alış veriş anında bile ortaya çıkar ki bu da pek çok hastanın doktora başvuruda bulunma nedenleri arasında bulunmaktadır. Bu nedenle yapılan dolguları konforlu bir biçimde kullanabilmek adına dolgulara da en az gerçek dişler kadar özen gösterilmeli ve günlük bakımları düzenli olarak yapılmalıdır.
Dolgunun ömrü kaç yıldır?
- Altın dolgular en uzun, 15 ile 30 yıl,
- Metal dolgular, değiştirilmesi gerekmeden önce 10 ila 15 yıl,
- Kompozit reçine dolguları beş ila yedi yılda bir değiştirmeniz gerekebilir.
Dolgu ne zaman değiştirilmeli?
Dolgu altlarında eğer çürük yoksa buınun diş ile uyumu sıfır yani dolguyla diş teması tam ise. Bu durumda dolgunu değişmesine gerekmez. Dolgunun değişmesi içi dolgunun altında, üstünde veya kenarında çürüğün olması gerekir. Yani herhangi bir sorun yoksa dolgunun değişmesine gerek kalmaz.
HABERE YORUM KAT