Dolu neden, ne zaman yağar? Dolu nasıl oluşur?
Dolu neden, ne zaman yağar? Dolu nasıl oluşur? soruları 2019 yaz aylarının aranan konularından. Dolu, fındık hatta bazen ceviz tanesi büyüklüğünde buz şeklinde yağmaktadır. Dolu yağışı bir yağış türü olup aynı zamanda bir doğal afet olayıdır. Dolu sıcak havaların birden havanın soğuması ve fırtınaya dönüşmesiyle yağa
Türkiye'de özellikle İstanbul'da artan dolu yağışları nedeniyle vatandaşlar Dolu neden, ne zaman yağar? Dolu nasıl oluşur? sorusu yanıtını merak ediyor. Haberimizde anlatmaya çalışacağız.
Dolu, atmosferdeki su buharının bir anda soğuk havayla teması ve sonrasında buz şeklinde yeryüzüne düşmesi şeklinde oluşum gösterir.
Yeryüzüne dönme esnasında karşılaştığı suları da alarak daha büyük bir şekle ulaşır. Dolu yağışı atmosferde çok yaşanır ancak yeryüzüne düşme esnasında sıcak havayla karşılaşınca erir.
Atmosferde bulunan su buharının oldukça yüksek kısımlarda donarak buz taneleri halinde yer yüzüne düşmesine dolu yağışı denir.
Dolu neden, ne zaman yağar?
Kule tipi bulutlardaki düşey hava sirkülasyonuna kapılan bulut damlacıklarının bulut içindeki 0 ile -40 derece santigrat seviyelerini geçerken (donma ve erimeler ile) tabaka tabaka büyümesi ile oluşur.
Bulut içinde düşey hava sirkülasyonunu ve yer çekimini yenerek yere düşen dolu taneleri bulut ile yer arasındaki hava sıcaklığından çok fazla etkilenmez. Ama bulut tabanından ayrılan kar kristalleri içinden geçtiği hava tabakasının sıcaklığına göre, kuşbaşı kara, granül şeklindeki kara, sulusepkene, yağmura veya donan yağmura dönüşebilir.
Dolu nasıl oluşur?
Yağmur damlaları fırtına nedeniyle donar. Yere doğru inerken hava akımları bunları bir aşağı bir yukarı sürükleyerek daha büyük buz parçaları hâline getirir. Ağırlaşan buz parçaları yere düşer. Buna dolu denir.
Dünyada dolu yağışının en yoğun yaşandığı bölge Kuzey Amerika kıtası, özellikle de Meksika Körfezi'nin kuzey kesimleridir. Bu zamana kadar kaydedilmiş en iri dolu tanesi de Bangladeş'in Gopalganj bölgesine [23°00'K, 89°56'D, rakım: 4 m] düşmüş olup ağırlığı yaklaşık 1 kg'dir. Bu dolu yağışında 92 kişi ölmüştür.
İSTANBUL DOLU YAĞIŞI HAKKINDA
Yaşanan en büyük sıkıntı cam stoklarının tükenmiş olması. Cam taktırmayan araçlar günlerdir süre bekliyor. Üstelik orijinal cam bulmak neredeyse imkansız. Bulabilenler yan sanayi camla idare etmek zorunda.
2018 yılındaki İstanbul'daki dolu yağışı otomobillerde büyük hasarlara neden olmuş 150 binin üzerinde KASKO'lu araç servislere başvurdu.Peki dolu yağışını sigorta karşılıyor mu? Trafik sigortası hasarı karşılamazken KASKO'da teminat verildiyse karşılayabiliyor.
Dolu yağışını sigorta karşılıyor mu?
Trafik sigortası hasarı karşılamazken KASKO'da teminat verildiyse karşılayabiliyor.
BAŞVURU SÜRESİ 2 YIL
Yaşanan yoğun talep sebebiyle sigorta şirketleri yeni kararlar aldı. Bunlardan en önemlisi 4 iş günü içinde zarar dosyasının açılma zorunluluğunun kaldırılması. Sigorta şirketleri yaşanan sel ve dolu felaketinde, oluşan hasar için dosya açtırmanın süresini iki yıla çıkardı. Doludan zarar görenler iki yıl içinde başvuru yapabilecek.
HABERE YORUM KAT