Dünyanın akciğerleri alev alev
Dünya oksijeninin %20’sini oluşturan Amazon ormanlarında dakika başı, bir futbol sahası büyüklüğünde ormanlık alan yanarak yok oluyor.
Uzmanlar, çıkan yangınların kontrol edilememesi durumunda Amazonlar’ın yok olarak dev bir bozkıra dönüşüp karbondioksit üreterek, yaymaya başlayacağını ön görüyor.
Yetkililer dünyamızın oksijen oranın %20’sini üreten Amazon yağmur ormanlarında hala süregelen yangınların küresel anlamda bir krize dönüşebileceği gerçeğiyle baş başa kalabileceğimizi açıkladı.
“Dünyanın akciğerleri” olarak bilinen Amazon ormanları, yüzlerce hatta binlerce yıl içinde oluşan büyük miktarlarda karbondioksidi tutuyor. Her yıl bölgedeki milyarlarca ağaç, çok miktarda karbondioksidi emiyor. Uzmanlara göre bu karbondioksidin atmosfere salınması, küresel ısınmayı artıracak.
Yeryüzündeki hayvan ve bitki türlerinin 10’da birine ev sahipliği yapan Amazon yağmur ormanlarında çıkan yangınların duman tabakası, Güney Amerika’nın Atlas Okyanusu kıyılarına doğru ilerliyor.
CNN’e konuşan INPE uzmanı Alberto Setzer’e göre, yangınların yüzde 99’undan insanları ssorumlu tuttu.
CNN’in meteoroloji uzmanlarından Haley Brink, Amazonlar’ın yağmur ormanı olması dolayısıyla, aşırı nemden dolayı yangın çıkarmanın çok zor olduğuna dikkat çekiyor ve “Hayvanların otlatılması için arazi açmak amacıyla yangın çıkartmaya en uygun zaman şimdi. Çünkü yağmur mevsimi olmaması dolayısıyla yağmurun yağmaması nedeniyle bitki örtüsü kuru” diyor.
HABERE YORUM KAT