Gözlük reçetesi kaç gün geçerli 2020 - İşte Gözlük reçetesi geçerlilik süresi!
2020 Gözlük reçetesi kaç gün geçerli? Gözlük reçetesi geçerlilik süresi nedir? soruları merak ediliyor. Bu haberimizde bu soruların yanıtını vereceğiz.
SGK kapsamında güvencesi olanlar, devlet hastaneleri aracılığı ile verilen gözlükleri, reçeteleri ile alabiliyorlar. Reçete ile gözlük alımı her gözlük için geçerli değildir. SGK‘ nın verdiği bir gözlük çeşidi mevcuttur.
Gözlük reçetesi kaç gün geçerli 2020?
Hastaların gözlük cam ve çerçeveleri için düzenlenen reçetelerde 01.01.2013 tarihinden itibaren gözlük reçetesi geçerlilik süresi 1 aydan, 10 iş güne düşürülmüştür. 10 iş günü içinde optisyene başvurması gerekiyor.
SGK, gözlük (cam & çerçeve) için ne kadar katkı sağlıyor?
SGK, 2004 senesinden beri uzak ve yakın olmak üzere 3 yılda bir gözlük çerçevelerinde 37,80₺ katkı sağlamaktadır.
Gözlük camlarında ise herhangi bir süre olmaksızın cam numaraları 0.50 derece düştüğü/yükseldiği durumlarda filtre kaplamasız beyaz cam için numaraya göre 6 ila 20₺ arası cam ücreti ödemektedir.
SGK Gözlük Camı ve Çerçeve Yeniletme Süresi Ne Kadar?
Sgk gözlük reçetesi süresinde olduğu gibi bir de gözlük camı ve çerçeve yeniletme süresi bulunmaktadır. Bu süre doktorlar ile birlikte yürütülen çalışmalar ile belirlenmiş olan bir süredir. Gözlük camı ve çerçevesi değiştirme süresi 3 yıldır. 3 yıllık süre geçmeden gözlük sahibi bireyler yeni bir gözlük reçetesi sahibi olamazlar. Doktor tavsiyelerinde uyulduğu takdirde, gözlük numarası büyüme ortalaması dikkate alınarak 3 yıllık bir süre yeterli görülmüştür.
Gözlük Reçetesi Ne Kadar Geçerli?
3 yıllık süre içerisinde muayene olarak gözlük sahibi olmak isteyen bireyler, gözlük alabilirler. Ancak bu 3 yıl içerisinde alınan gözlüklerin masrafları SGK tarafından ödenmez. Hasta kendi maddi imkanları ile gözlüğünü satın alabilir. Bu süre yalnızca büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için bir istisnaya tabidir. Yenilenmesi gerektiği bir sağlık kurulu raporu ile ispatlandığında 3 yıllık süre dolmadan yeni gözlük alınabilir.
E-reçete nedir:
Sağlık hizmet sunucularının sistemleri üzerinde, hekimler tarafından, Kurumun duyurduğu ve tanımladığı şekilde oluşturulup MEDULA sistemine elektronik ortamda kaydedilerek elektronik reçete numarası verilmiş olan reçeteler e-reçete (elektronik reçete) olarak tanımlanmaktadır.
E-reçete uygulamasının yapılmayacağı sağlık hizmet sunucuları hangileridir:
Reçete oluşturulan tüm sağlık hizmet sunucularında e-reçete uygulamasına geçilmesi esastır. Ancak e-reçete oluşturulması için gerekli teknik alt yapının mevcut olmadığı;
Birinci Basamak Resmi Sağlık Kuruluşlarından; Kamu idareleri bünyesindeki kurum hekimlikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi ve toplum sağlığı merkezi, 112 acil sağlık hizmeti birimi, üniversitelerin medikososyal birimleri, Türk Silahlı Kuvvetlerinin birinci basamak sağlık üniteleri ve belediyelere ait poliklinikler tarafından oluşturulmuş reçeteler,
Birinci Basamak Özel Sağlık Kuruluşlarından; İşyeri hekimleri tarafından düzenlenen reçeteler,
İkinci Basamak Resmi Sağlık Kurumlarından; Türk Silahlı Kuvvetlerinin 2 inci basamak hastaneleri tarafından oluşturulan reçeteler,
Üçüncü Basamak Resmi Sağlık Kurumlarından; Türk Silahlı Kuvvetlerinin 3 üncü basamak hastaneleri tarafından oluşturulan reçeteler,
e-reçete uygulaması kapsamı dışındadır. Bu birimlerde üretilen tüm reçeteler, teknik alt yapılar hazır olana kadar eskiden olduğu gibi manuel olarak oluşturulacaktır.
Yukarıda belirtilen resmi ve özel sağlık kuruluşları MEDULA hastane sistemini kullanmaya başlamaları veya teknik alt yapılarını oluşturmaları halinde e-reçete uygulamasına geçeceklerdir.
E-reçetede yer alacak olan bilgiler nelerdir:
E-reçetede yer alan bilgilerin içeriği Medula Eczane Reçete Web Servislerinin Kullanım Kılavuzunda belirtilmiştir. E-reçetede yer alan bilgiler detaylı olarak anlatılmaktadır. Bu nedenle e-reçetede yer alan tüm bilgiler aşağıda adresi verilen kılavuzdan erişilebilir.
Elektronik reçete olarak yazılmayacak ilaçlar/ilaç grupları hangileridir:
Elektronik reçete olarak yazılmayacak ilaçlar/ilaç grupları;
– Majistral olarak yazılacak olan ilaçlar,
– İthal ilaç grubuna giren kişiye özel yurt dışından getirtilen ilaçlar,
için yazılan reçeteler manuel yazılmaya devam edilecektir.
Elektronik reçete yazılmayacak kişiler kimlerdir:
Elektronik reçete yazılmayacak kişiler;
-Yabancı ülkelerle yapılan “Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri” kapsamında Kurum tarafından sağlık hizmeti verilen kişiler,
-İlgili mevzuatta tanımlanan Kurum MEDULA hastane sisteminden provizyon alınamamasına rağmen sağlık hizmeti sunulan kişilere ait reçeteler, hekimler tarafından manuel olarak yazılmaya devam edilecektir
E-reçete yazılırken ilaç seçiminde yalnızca SGK’nın geri ödeme kapsamındaki ilaçlar mı yazılabilir:
Hayır yalnızca SGK geri ödeme kapsamında bir ilaç yazılmak zorunda değildir. Aynı zamanda SGK geri ödeme kapsamında olmayan ilaçlarda e-reçeteye yazılabilir. Ancak SGK geri ödeme kapsamında olmayan bir ilaç yazılması durumunda MEDULA tarafından hekime bu ilacın/ilaçların SGK geri ödeme kapsamında olmadığı bilgisi dönülecektir. Hekim bu ilacı/ilaçları isterse değiştirebilir. Ancak eczanede SGK geri ödeme kapsamında olmayan ilacın kaydına izin verilmeyecektir.
HABERE YORUM KAT