1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Grafen, sivrisinek ısırıklarıyla savaşmaya yardımcı olabilir mi?
Grafen, sivrisinek ısırıklarıyla savaşmaya yardımcı olabilir mi?

Grafen, sivrisinek ısırıklarıyla savaşmaya yardımcı olabilir mi?

Sivrisinekler önemli insan acılarına neden olabilir, bu nedenle araştırmacılar, hastalık yaymalarını engellemek için yenilikçi yollar aramaktadır. Yapılan son makalede grafen araştırılmıştır.

A+A-

Sivrisinek ısırıkları kaşıntılı ve nahoş olabilir, ama bu onların ölümcül çivilerinin sadece ince bir ucudur. Sivrisinekler, dang ve sarı humma, Zika ve West Nile virüsleri ve sıtma yayabilir.

Aslında, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, sivrisinekler dünyadaki en ölümcül hayvanlardan bazılarıdır; sıtma, 2015 yılında tek başına 438.000 ölüme neden olmuştur. Bazı ürünler bir sivrisinek ısırığı riskini en aza indirebilmesine rağmen, son çalışmanın yazarları bu kimyasal ajanların "çevresel veya insan sağlığı yan etkileri olabileceğini" açıklamaktadır. Bu nedenle sivrisineklerin ısırmasını önlemenin daha güvenli ve daha etkili yollarını bulmak hayati öneme sahiptir.

Grafen ve sivrisinekler

Grafen, karbon atomunun bal peteği örgülü yapılarından bir tanesine verilen isimdir. Birçok bilim insanı için ilginç olan bir dizi etkileyici özelliğe sahiptir. Örneğin, çelikten daha güçlüdür, ısı ve elektriği inanılmaz derecede verimli şekilde iletir ve çıplak gözle görünmez.

PNAS dergisindeki son bir makale, grafenin sivrisineklere karşı mücadelede yardımı olup olmadığını araştırdı.
Makalenin yazarlarına göre, bazı bilim adamları zaten "algılama, sıcaklık düzenlemesi, kimyasal, mekanik veya radyasyondan korunma veya enerji depolanması gibi gelişmiş fonksiyonlar sağlamak için çeşitli giyilebilir teknolojiler için" grafen kullanmanın yollarını araştırıyorlar.

Sivrisinekler hafif kumaş giysiler üzerinden insanları ısırmaktadır; araştırmacılar ise bir grafen kaplamanın bunu önleyip önleyemeyeceğini merak ettiler. Gönüllü katılımcılar ile yapılan deneylerde, katılımcılar kollarını sivrisinek dolu bir kutuya koymuşladır. Bazı denemelerde katılımcılar cildi açıkta bırakmış, bazılarında ise cildi tülbentle örtmüşlerdir. Daha sonra cilde örtülen tülbentin üstü grafen ile kaplanmıştır. Cilt açık kaldığında, sivrisinekler 5 dakikalık denemeler sırasında beş ila 20 kez ısırmıştır, fakat karışıma grafen eklendiğinde sivrisinekler ısırmamışlardır.

Bu, grafenin sivrisinek ısırıklarına karşı koruma yeteneğini inceleyen ilk çalışmaydı. Araştırmacıların da dediği gibi, "Sonuçlar, ciltte veya akıllı kumaşlarda grafen koruyucu teknolojilerin geliştirilmesine rehberlik edebilir."

HABERE YORUM KAT