1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. İETT ne demek? İETT'nin Açılımı nedir?
İETT ne demek? İETT'nin Açılımı nedir?

İETT ne demek? İETT'nin Açılımı nedir?

İETT İstanbul trafiğinin vazgeçilmez toplu taşıma araçlarından sadece birisidir. Peki İETT sözcüğünün kısaltma olduğunu biliyor musunuz? Haberimizde İETT ne demek? İETT'nin Açılımı nedir? sorularına cevap vereceğiz.

A+A-

İETT ne demek? İETT'nin Açılımı nedir?

İETT, İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmelerin kısaltılmışıdır.

İETT İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olarak İstanbul'da toplu taşıma yapar.

İETT ÜCRETLERİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 25.05.2017 tarih ve 2017/4-10.B sayılı kararı ile yeniden belirlenen ve 01 Temmuz 2017 tarihinden itibaren geçerli olan toplu ulaşım ücret tarifesi aşağıdaki gibidir. Öğrenci Aylık (Abonman) ücreti 16.05.2019 tarih ve 2019/5-2 sayılı karar ile değiştirilmiştir.

İSTANBUL KART

Tam: 2,60 ₺
Öğrenci:1,25 ₺
Sosyal (öğretmen. 60 yas):1,85 ₺

MAVİ KART AYLIK

Tam:  205,00 ₺
Öğrenci: 40,00 ₺
Sosyal (öğretmen. 60 yas): 125,00 ₺

Aktarma uygulanan bilet türleriyle yapılacak yolculuklarda 2 saatlik aktarma süresi devam edecektir.

2 saatlik aktarma süresinde ilk binilen araç ile ikinci binilecek araç arasında 10 dakika süre geçmesi gerekmektedir.

Metrobüs hattında seyahat eden yolcularımızın, ücret farklarını alabilmeleri için istanbulkart'larını istasyon çıkışlarında bulunan iade makinesine okutmaları gerekmektedir.

Metrobüs kademeli ücret tarifesi 00:00 ile 06:00 arasında geçerli değildir. 00:00 ile 06:00 arasında Metrobüsle yolculuk yapılan durak sayısı dikkate alınmadan 40  ve üzeri durak için geçerli olan tarife ile ulaşım sağlanır.

İETT NE ZAMAN KURULDU?

1939 senesinde çeşitli şirketleri millileştiren 3645 sayılı yasa ile İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel (İETT) İşletmeleri Umum Müdürlüğü adı altında bugünkü hüviyetine kavuştu.1945 senesinde Yedikule ve Kurbağalıdere havagazı fabrikaları ile bu fabrikaların beslediği İstanbul ve Anadolu havagazı dağıtım sistemleri İETT’ye devredilir.1961’de işletmeye alınan Troleybüsler, 1984’e kadar İstanbullular’a hizmet verir.

1982 yılında çıkarılan bir yasa ile tüm elektrik hizmetleri, hak ve vecibeleriyle Türkiye Elektrik Kurumu’na (TEK) devredilir.Daha sonrasında 1993 yılında havagazı üretim ve dağıtım faaliyetleri sona erdirilir. Bugün yalnızca şehir içi toplu ulaşım hizmeti sunan İETT; otobüs, tramvay ve tünel işletmeciliğinin yanında Özel Halk Otobüsleri ve İstanbul Otobüs AŞ’nin yönetim, yürütüm ve denetiminden mesuldür.İETT ek olarak İstanbul`daki raylı sistemlerin (Metro, hafifçe Metro) bir bölümünün (kesinönü-Kabataş, Sultançiftliği-Edirnekapı, Edirnekapı-Topkapı, Otogar-Başakkent) yapımını üstlenmiştir.

İstanbulkart'ın Kullanım Şekli:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şehircilik uygulamalarının geçerli olduğu okuyucularda; bakiye yüklemesi, bakiye kontrolü, harcama gibi vb. işlemleri gerçekleştirebilmek için ilgili okuyucuya 0-8 cm istanbulkart'ımızı yaklaştırmamız yeterli olacaktır. Yapılacak işlem türüne göre ilgili okuyucu, istanbulkart kullanıcısını sesli ve görüntülü olarak yönlendirecektir. MASAK kuralları gereği, istanbulkart'a 1 ay içerisine en fazla 750 ₺ dolum/harcama yapılabilmektedir.

İstanbulkart Ne Zaman Kullanılmaya Başlanıldı?

İlk defa İstanbul'un toplu ulaşımında uygulanan "Elektronik Ücret Toplama Sistemi", AKBİL ile kullanılmaya başlanmış zaman içerisinde sisteme, kartlı sistemin de ilave edilmesi ile toplu ulaşımda kartlı işlemler mümkün hale gelmiştir. Farklı şehircilik uygulamalarında da aktif olarak kullanılmaya başlanan istanbulkart, şehir hayatının ve toplu ulaşımın daha etkili ve verimli olması için, şehrin anahtarı olması yolundaki çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Akıllı kartlar, yaşamı kolaylaştırması ve yeterli güvenlik düzeyine erişmesinden dolayı yaygın olarak tercih edilmektedir.
2010 yılından itibaren 24 milyondan fazla istanbulkart, İstanbullular tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.
"Elektronik Ücret Toplama Sistemi":

Kullanıcının; ilgili okuyucu cihaza, elektronik medyasını yaklaştırılıp okutması ile ödeme imkânı bulmasını ve hizmet alma hakkı kazanmasını sağlayan, güvenli, hızlı ve doğru işlem yapan bir bilgi yönetim sistemidir.
istanbulkart'ın Güvenirliği ve Denetimi:

istanbulkart, kopyalanma ve olası sahtekârlık risklerine karşı, yüksek güvenlik standartlarına sahiptir. Yüksek güvenlikli, ileri kart teknolojisi kullanılarak üretilmiştir. Kartın üzerinde benzersiz bir kart seri numarası bulunmaktadır. Darbelere karşı, "anti-collision" desteği vardır. Ücretlendirme için yeterli bakiyenin olmaması durumunda, "Yetersiz Bakiye" mesajı ile sesli ve görüntülü olarak görevli ve kullanıcı bilgilendirilir.
Sahte veya kaçak kartlara sistem sesli ve görüntülü uyarı verir. Bu şüpheli kartlara görevlinin el koyma yetkisi bulunmaktadır.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT