1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Karasu gezilecek yerler neresi? Karasu nasıl bir yer?
Karasu gezilecek yerler neresi? Karasu nasıl bir yer?

Karasu gezilecek yerler neresi? Karasu nasıl bir yer?

Karasu gezilecek yerler neresi? Karasu nasıl bir yer? Sakarya'nın ilçesi olan Karasu son dönemlerde popülerliği bir hayli yüksek. Peki Karasu'da gezilecek yerler neresi?

A+A-

Karasu'da gezilecek yerler neresi? - Karasu, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlere yakın olması nedeniyle insanların haftasonu tatili geçirmek için seçtiği yerler arasında yer alıyor.  Peki Karasu gezilecek yerler neresi? Karasu nasıl bir yer? işte tüm detaylar...

Sakarya'nın bir ilçesi olan Karasu son dönemlerde popülerliği bir hayli yüksek. İstanbul ve Ankara'da oturan bir çok vatandaş yakın olması sebebiyle Karasu'da gezilecek yerleri tercih ediyor.

Peki Karasu nasıl bir yer?

Karasu; Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nin kesişiminde yer alan Sakarya iline bağlı, bir ilçedir. Türkiye’nin metropolitan şehirlerinden Istanbul’a yakınlığı ile dikkat çeken Karasu'da Karadeniz iklimini, başka bir yerde bulamayacağınız huzuru, onun eşsiz maviliğinde ve yeşilliğinde bulabilir, farklı bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.

Sakarya'ya 40 km uzaklıkta yer alan Karasu; yoğun şehir hayatından biraz olsun uzaklaşıp, doğanın keyfini yaşamak isteyenler için en doğru adres olma özelliğini de taşıyor. Dingin ortamı, görkemli çam ağaçları, bahçeleri çiçekle bezenmiş iki katlı evleri, denizi, kumu ve güneşi ile sizi adeta büyüleyecek.

Deniz seviyesinden 31 metre yükseklikte olan Karasu; 424 km2lik bir yerleşim alanında 30 köyü, 1 merkez belediyesi, 4  beldesi ve 28.000 merkez nüfuslu olup, toplamda 54.000 nüfusa sahip, eşi benzeri olmayan bir ilçedir. 

Marmara Bölgesi'nin Batı Karadeniz ile birleştiği yerde, Sakarya’nın kuzeyinde yer alan ilçe toprakları hafif dalgalı alçak alanlardan oluşmuştur. Karadeniz kıyısındaki düzlüklerin gerisinde hafif eğimlerle yükselen alanlar, bu alanların güneyinde de dalgalı düzlükler bulunur. Ancak birkaç yıl içerisinde kıyı bölümlerinin bir kısmına dalgakıran yapılarak akıntı kısmi engellenmiştir.

Karasu İklimi nasıldır?

Türkiye'de Karadeniz ikliminin hakim olduğu Karasu'da kışlar çok soğuk değildir, yazlar aşırı sıcaklar görülmez, her mevsim yağışlı geçmektedir. Kar yağışları birkaç gündür, yerde fazla kalmaz. Yıllık yağış ortalaması 1200 mm'dir.

Karasu Nerededir?

Marmara Bölgesi’nde Sakarya iline bağlı olan Karasu güneyinde Hendek, güneybatısında Ferizli, batısında Kaynarca, doğusunda Kocaali ilçesi ve kuzeyinde Karadeniz ile komşudur. Sakarya Nehri ilçe topraklarını sularken Acarlar, Küçükboğaz ve Akgöl ilçenin önemli gölleri arasındadır.

Karasu’ya Nasıl Gidilir?

Doğal güzellikleri ile dört mevsim ziyaretçilerini ağırlayana Karasu, Sakarya il merkezine 58 kilometre uzaklıktadır ve yaklaşık 1 saat mesafededir. İstanbul’a 148 kilometre uzaklıkta yer alan Karasu’ya özel aracınız ile yaklaşık iki buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Ankara’ya 305 km, İzmir’e 481 km uzaklıkta bulunan Karasu’ya İstanbul Esenler ve Haremler Otogarı’ndan kalkan minibüsler ile de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin birçok şehrinden Sakarya’ya otobüs seferleri düzenlenmektedir. Sakarya Otogarı’ndan Karasu’ya düzenli sefer yapan minibüsler ile gelebilirsiniz.

Karasu gezilecek yerler neresi?

1- Liman Deresi (Yeni Mahalle)

Liman deresi, Karasu ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıktadır. Liman deresi diğer yerleşim birimlerine göre özel bir konuma sahiptir. Dinlendiriciliği sessiz ve sakinliği onu çekici kılmaktadır. Yeni Mahalle olarak da bilinen liman deresi denizle sonlandığı noktada, Sakarya Nehri de genişleyerek Karadeniz’le buluştuğu noktadır. Özellikle kış aylarında, denizin bir kabarıp bir sönen dalgalarıyla Sakarya Nehri’ni kabul edişini izlemek ayrı bir keyiftir. Sanki deniz gelip sizi bulunduğunuz noktadan alacakmışcasına önünüzde kabarıp tekrar iniyor.

Liman Deresi Lokantalarıyla meşhur

Yeni Mahalle’deki balıkçı lokantalarında, cömert renkleriyle gün batımını izlemek ise rüya gibi bir andır. Bu kumsalda bir hafta sonu tatili geçirmek isteyenler için çeşitli alternatifte konaklama olanakları bulunmaktadır.  Size nehrin üzerinde yemek yiyecekmişsiniz hissini verecek şekilde dizilen balıkçı lokantalarını ve bir sürü ahşaptan yapılmış balıkçı teknelerini görmek mümkündür. Her daim taze balık yiyebileceğiniz bu lokantalar ve tekneler, yerli halkın yanı sıra yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir.

Tarihi çınarların süslediği çay bahçeleri ve lokantaların bulunduğu mekan, çınar gölgesinde oturan insanları ile  güzel ilkbahar günlerinde huzur doludur.

2- Maden Deresi

Maden Deresi oldukça sık bir ormanlık alan içerisinde derince bir vadinin içinde akan derenin sağ ve sol kıyılarında kayın, kestane ve çınar ağaçları arasında bulunan patikalar, yürüyüş için oldukça uygun bir ortam oluşturmaktadır. Patikayı takiben kayalıklar üzerinde çeşitli mağara girişlerinin bulunduğu bölgede Cumhuriyetin ilk yıllarında açıldığı söylenen bir altın madeni bulunmaktadır. Maden kapatılmış olup madene ait bazı tünel ve yollar hala kullanılmaktadır. Ayrıca alabalık ve sazan balığının bulunduğu derede olta balıkçılığı da yapılmakta.

 

Maden Deresi Tarihi

Cumhuriyetin ilk yıllarında açıldığı söylenen bir altın madeni bulunmaktadır. Maden kapatılmış olup madene ait bazı tünel ve yollar hala kullanılmaktadır. Maden Deresi, Hendek İlçesi'nin kuzeyinden, Çaltepe'den doğarak 30 km bir yol kat ettikten sonra Kocaali'nin batısından Karadeniz'e ulaşmakta.

 

Oldukça sık bir ormanlık alan içerisinde derince bir vadinin içinde akan derenin sağ ve sol kıyılarında kayın, kestane ve çınar ağaçları arasında bulunan patikalar, yürüyüş için oldukça uygun bir ortam oluşturmaktadır. Patikayı takiben kayalıklar üzerinde çeşitli mağara girişlerinin bulunduğu bölgede Cumhuriyetin ilk yıllarında açıldığı söylenen bir altın madeni bulunmaktadır. Maden kapatılmış olup madene ait bazı tünel ve yollar hala kullanılmaktadır. Ayrıca alabalık ve sazan balığının bulunduğu derede olta balıkçılığı da yapılmakta…

 

Madene ait tüneller, yollar v.b. hala kullanılıyor. Yürüyüşümüz süresince yer yer bu tünelleri kullanabilirsiniz. Yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir yürüyüşten sonra çok güzel bir şelale ile karşılaşırsınız.. Maden Deresi'nin suları iki ayrı koldan yan yana yaklaşık 10 m. yükseklikten küçük bir gölcük üzerine düşüş yapıyor. Şelalenin hemen arkasında Cenevizlilerden kaldığı söylenen yaklaşık 15 m. yüksekliğinde bir set var. Bu set taşlardan örülerek oluşturulmuş ve Maden Deresi'nin üzerinde bir baraj gibi görülmekte.


3- Karasu sahil

Karasu, Plajları ve kumsalıyla ünlü bir ilçedir. 53,3 KM (31,1 Mil) uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun ve en geniş kumsalına sahip olan Karasu Plajı, romatizmal rahatsızlıklara iyi gelen ince taneli kumu ve temiz suyu ile doğal bir plajdır.

 

KARASU PLAJLARI

    Babalı Plajı  29 km
    Pazarbaşı Sahili  34 km
    Cebeci sahili  36 km
    Kurfallı plajı  70 km
    Sofular sahili  99 km
    Alacalı Sahili  101 km
    Gümüşdere Plajı  141 km
    İnkum  143 km
    Karaburun Balaban Plajı  169 km
    Çamlıkoy (Kastro)  217 km

 


4- Acarlar Langozu

Acarlar Longozu, Sakarya'nın kuzeyinde Karasu ve Kaynarca ilçeleri arasında yer alan Türkiye'nin tek parça halindeki en büyük longoz (subasar) ormanıdır.

Longozun asıl anlamı su içine batmış ormandır. Acarlar Longozu, Dünya’da yer alan en büyük longoz olarak da bilinmektedir. Bu tip yerlerde yani longozlar da çok fazla hayvan yaşamaktadır. Özellik ile çok fazla balık çeşidi bölgede yaşamaktadır.

 

Aynı zamanda suyun çok olması ile beraber bitki örtüsü de son derece fazla gelişmektedir. Longozlar tam bir doğa harikasıdır. Bu bölgenin etrafında harika bir tatil yapabilirsiniz. Son derece ideal bir dinlenme alanı olacak olan bölgede gerek aileniz ile gerek ise tek başınıza son derece hoş bir tatil yapabilirsiniz.

 


5- KÜÇÜKBOĞAZ GÖLÜ:

İlçenin doğusundadır. Şehir merkezinin 5 km. Uzağında, küçük olmakla birlikte, dikkat çekici bir set gölüdür. Olta balıkçılığıı ve piknik alanı olarak kullanılan mesire yeridir.

 

Gölün Karadeniz’e açılıyor olması, ayrı bir güzellik katmaktadır. Gölde: kızıl kanat, sazan, tatlı su kefali gibi balık türleri var.


6- POYRAZLAR GÖLÜ:

Adapazarı içinden geçilerek, gidilen bir yer. Burası: yaz-kış dibinden kaynak suları ile beslenen bir göl. Fazla sularını Sakarya nehrine karıştırıyor, karabatak ve ördekleri görmek mümkün. Göç mevsiminde, kuğalar da gölü ziyaret ediyor. Gölün yüzü ise, nilüfer çiçekleriyle kaplı. En derin yeri: 12 metre ve dibi batak. Gölde yüzmek, kesinlikle yasak. Çevresinde köy evlerinin haricinde yapılaşma yok. Orman Genel Müdürlüğüne bağlı “Poyrazlar Gölü Milli Egemenlik Parkı” na hafta sonu gelenlerin sayısı az değil. Uçsuz bucaksız yeşilliklerde yapacağınız bir gezinti sonrası, göl kenarındaki kamelyalarda oturarak soluklanabilir, tertemiz havayı içinize çekip, piknik yapmanın keyfine varabilirsiniz.



Göle, milli park olması nedeniyle, küçük bir ücret ödeyerek giriliyor. Piknik masaları, ocaklar ve kamelyalar var. Çadır kurup kamp yapmak imkanı da var. Ücreti ödenerek, gölde olta balıkçılığı da yapmak mümkün. Biraz pullu ve kılçıklı olan: kızılkanat balıklarından tutabilirsiniz.

SAKARYA İLÇELERİ

Sakarya ilinde toplam 16 ilçe bulunmaktadır.

Adapazarı, Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Serdivan, Söğütlü, Taraklı,

HABERE YORUM KAT