1. HABERLER

  2. Marmara bölgesi illeri hangileri?
Marmara bölgesi illeri hangileri?

Marmara bölgesi illeri hangileri?

Türkiye'nin 7 bölgesinden biri olan Marmara bölgesi hakkında bilgiler araştırılıyor. Bu yazımızda Marmara bölgesi illeri hangileri? Marmara Bölgesinin İller Haritası nedir? sorularının yanıtı burada bulabilirsiniz.

A+A-

Marmara bölgesi illeri hangileri? merak ediliyor.

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.  Köprü niteliği ile Avrupa ve Asya'yı birbirine bağladığı söylenebilir. Yaklaşık 67.000 kilometrekarelik bir yüzölçüme sahip olup Türkiye'nin %8,5'ine karşı gelir.

Bölgenin tam ortasında Marmara Denizi yer alır. Marmara Bölgesi topraklarının bir bölümü Asya, diğer bölümü Avrupa kıtasındadır. Bölge Ege Bölgesi, Karadeniz Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi ile komşudur. Marmara Bölgesinde 12 adet il bulunur. Düzce ili kısmen bölge topraklarındadır.

Marmara Bölgesi illeri hangileri?

Mamara bölgesinde toplam 11 il bulunmaktadır. Marmara bölgesi'nin en büyük kenti İstanbul en küçük kenti ise Yalova'dır

    İstanbul
    Edirne
    Kırklareli
    Tekirdağ
    Çanakkale
    Kocaeli
    Yalova
    Sakarya
    Bilecik
    Bursa
    Balıkesir

Marmara Bölgesi illeri hakkında kısa bilgiler;

  • 1- İstanbul,

İstanbul Hakkında

2010 Avrupa Kültür Başkenti, tarihi 300 bin yıl öncesine uzanan, üç tarafını Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç'in sardığı bir yarım ada üzerinde yer alan, Roma, Bizans, Latin ve Osmanlı Türklerine başkentlik etmiş, Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul, hem tarih boyunca, hem günümüzde pek çok alanda "başkent" özelliğini korumuştur. Şehrin ülke bütçesine katkısı %40'ı bulmaktadır. Dini ve etnik azınlıkların yoğunlaştığı yerlerin başında gelen kentte yer alan İstanbul Üniversitesi (1453 kuruluş, 1933 Cumhuriyet dönemi), ülkenin de ilk üniversitesidir. Müzeleri, sarayları, kasırları, su kemerleri, festivalleriyle canlılığını bir an bile yitirmeyen şehri en güzel şekilde keşfetmek için Boğaz turu yapmak, etkinlik takvimine göz atmak, şehrin kalbinin attığı İstiklal'i görmek, Kapalıçarşı'nın müthiş atmosferini keşfetmek gerek.

  • 2- Edirne,

Edirne Hakkında

Bademli kavala kurabiyesi, enfes badem ezmesi, meyve sabunları ve peyniri ile meşhur, Trak uygarlığına ilk kez ev sahipliği yaptığı düşünülen Edirne, 1365 yılında Osmanlı’nın başkenti olmuştur. Yaklaşık bir yüzyıl süren bu dönemde şehir bir eğitim, sanat ve bilim merkezi haline gelir, gelişir. 1569-1575 yılları arasında II. Selim döneminde yaptırılan ve Koca Mimar Sinan’ın ustalık esiri olarak gördüğü Selimiye Camii, şehrin en önemli sembolüdür. Ayrıca ülkenin en büyük kara ve demiryolu sınır kapısı olan Kapıkule de yine Edirne’dedir.
Arda, Tunca ve Meriç ırmaklarının buluştuğu şehir, camiileri, çarşıları, köprüleri, tarihi evleri, köşkleri, mutfağıyla çok değerli kültürel ve yöresel zenginliklere sahip. Uzun dönem Osmanlı’ya başkent olması nedeniyle Osmanlı’ya özgü yüzlerce tarihi eseri burada görmek mümkün.
Dolayısıyla şehirde gezebileceğiniz çokça alternatif bulunuyor:
Tunca Nehri kıyısındaki Edirne Sarayı, 15. Yüzyıla tarihlenen bir yapı. Bunun dışında Edirne Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, yine Mimar Sinan’a ait Defterdar Camii, Ayşe Kadın Hanı olarak da bilinen Ekmekçizâde Ahmet Paşa Kervansarayı, 73 kemerli Selimiye Arasta Çarşısı, 15. Yüzyılın ilk yarısında yapımı tamamlanan ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğine sahip Uzunköprü, II. Murat döneminden kalan Üç Şerefeli Camii, ilk akla gelenler.

  • 3- Kırklareli,

Kırklareli Hakkında

Marmara bölgesinin Trakya kesiminde bulunan Kırklareli, sınır ili konumunda olup, Bulgaristan’la komşudur. 1924 yılından bu yana il statüsünde bulunan Kırklareli, Anadolu ve Avrupa arasında geçiş konumunda bulunduğu için pek çok arkeolojik, doğal ve tarihi sit alanlarına sahip. Osmanlı ve Bizans dönemlerinden günümüze ulaşan pek çok tarihi eserin görülebileceği il, doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor.
Çok çeşitli bitki ve hayvan türlerinin yer aldığı, milli park statüsündeki doğal bir orman olan İğneada Longoz Ormanları bu anlamda özellikle trekking tutkunlarını cezbedecek enfes bir yer. Çadır kurabilir, kuş gözlemciliği, piknik ve fotoğrafçılık yapabilir, doğanın tadını burada çıkarabilirsiniz.
1577 yılından günümüze ulaşan ve hemen şehir merkezinde görülebilecek Kırklareli Kadı Camii, 16. yy’a uzanan tarihiyle Beyazıt Camii, 14. yy’dan kalan ve çarşı içinde yer alan Hızırbey Camii, Mimar Sinan’a ait 1555 tarihli Babaeski Cedid Ali Paşa Camii ziyaret edebileceğiniz değerli eserlerden.
Lüleburgaz Deresi üzerinde bulunan, Sokullu Mehmet Paşa tarafından Koca Mimar Sinan’a yaptırılan Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü ile Lüleburgaz Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi ve hamamı, görmenizi tavsiye ettiğimiz tarihi eserlerden diğer ikisi. Bunlar dışında 17. yy’dan günümüze ulaşan Babaeski Köprüsü ile Sokullu dönemine ait Alpullu Köprüsü de diğer tarihi değerlerden.
Kırklareli’nde ayrıca tarihi öneme sahip manastır ve kiliseleri de ziyaret edebilirsiniz. Bunlar arasında Hıristiyan Bulgarların ibadet ettiği Koyunbaba Köyü Kilisesi ile Kıyıköy Ayanikola Manastırı ve Bizans dönemine ait Vize Mağara Manastırlarını sayabiliriz.
Şehre has ezilmiş hardal tohumu ve fermente kırmızı üzümden üretilen Hardaliye’nin tadına bakmadan geri dönmeyin.

  • 4- Tekirdağ,

Tekirdağ Hakkında

2014 yılından bu yana büyükşehir belediyeciliği ile yönetilen Tekirdağ’ın tarihi, Kalkolitik Çağ'a kadar uzanıyor. Giderek gelişen ve ülkemizin en yaşanılası şehirlerinden biri olarak gösterilebilecek ilde 2008 yılında hizmete açılan Tekira Alışveriş Merkezi de bulunmakta.

  •  5- Çanakkale,

Çanakkale Hakkında

Kuzeybatı Anadolu’da, Troya kalıntılarının yer aldığı, binlerce yıllık tarihi mirası, doğal güzellikleriyle en güzel şehirlerimizden biri olan Çanakkale’de, 1963 yılından bu yana her ağustos ayında Uluslararası Troia Festivali düzenleniyor. Truva filminin setinde kullanılan ve şehre hediye edilen Truva Atı, merkezde görülebilir.
Gezilecek onlarca doğa ve tarihi zenginliklerden birkaçını sizin için derledik: Alpler'den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağı olan Kaz Dağları, Tahatakuşlar Etnografya Müzesi, Şahindere Kanyonu, Sütüven Göletleri, Ayazma, Millî park sınırları içerisindeki piknik alanları...
Dünyanın en meşhur antik kentlerinden Troya Antik Kenti’nde en erken yerleşim M.Ö. 3000-2500 ile erken Tunç Çağı’na dek uzanıyor ve bu muazzam arkeolojik alanda kazı çalışmaları günümüzde de devam ediyor. Bunun dışında, Ayvacık’a 17 km uzaklıkta yer alan Behramkale Köyü sınırları içindeki Assos Arkeolojik Alanı da göz kamaştıran tarihi değerlerden biri.

Termal turizme ilgi duyanlar için Ezine’de bulunan Kestanbol Termal Turizm Merkezi, güzel bir seçenek olarak öne çıkıyor. Ayrıca yazın şehri ziyaret edenler illa ki Bozcaada’nın enfes kumsallarını görmeden dönmeyeceklerdir: Ayazma Plajı, Akvaryum Koyu, Habbele Plajı bu güzelliklerden sadece birkaçı.
Yine Çanakkale deyince ilk akla gelen yerlerden Aynalı Çarşı, ünlü türküsü nedeniyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Yukarıda saydıklarımız dışında Çanakkale Arkeoloji Müzesi, 15. yy.’da Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbahir Kalesi ve tabii ki Çanakkale Şehitler Abidesi, şehir gezinizin rotasında mutlaka olması gereken yerler.

  • 6- Kocaeli,

Kocaeli Hakkında

Türkiye'nin en kalabalık illerinden, 1993 yılında büyükşehir unvanını alan, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde bulunan Kocaeli, ülkenin sanayi sektöründe çok önemli bir konuma sahiptir. Kerfe ve Kefken plajları, mesire yerleri, doğal güzellikleri, tarihi eserleriyle de ilgi çeken şehir, özellikle yaz aylarında İstanbul'da yaşayanlar için güzel bir kaçış noktasıdır.

  • 7- Yalova,

Yalova Hakkında

Marmara Bölgesinde bulunan Yalova, 1995 yılında İstanbul’dan ayrılarak il statüsüne kavuştu. İlk yerleşim izlerinin M.Ö. 3000 yılına dek uzandığı, sağlık turizmiyle de ülkemizde önemli bir yeri olan Yalova’nın birbirinden güzel ilçeleri, özellikle İstanbullular için tam birer kaçış noktası niteliğine sahip.
Yalova Termal ve Armutlu Kaplıcaları, ülkemizin en önemli kaplıcalarının başında geliyor. Çok uzun dönemlerden beri şifa özelliğiyle ziyaret edilen Termal ilçesi, günümüzde de aynı değerini koruyor.
Merkezden 17 km uzaklıktaki Çınarcık yaz aylarında turistlerin ilgisini çekiyor. Çiftlikköy de, sahilleri, kamp alanlarıyla tatilcilerin uğrak yeri. Marmara denizinin en temiz kıyılarını bulunduran Armutlu ise, merkezden yaklaşık 50 km uzaklıkta. Altınova çeşitli dönemlerden günümüze ulaşan tarihi eserleri ve güzel doğasıyla ziyaret edilesi bir başka ilçe.
Şehirde gezebileceğiniz tarihi eserlerden birkaçı: Termal Atatürk Köşkü, Kurşunlu Hamam, Yürüyen Köşk. Doğa severler için Sudüşen Şelalesi ve çevresi, zengin bitki ve yaban hayatı ile Dipsiz Göl, Delmece Yaylasına çıkarken görebileceğiniz Erikli Çifte Şelale, Arboretum (Canlı Ağaç Müzesi), Hasan Baba Piknik ve mesire yeri, Kent Ormanı gibi sayısız seçenek bulunuyor.
Yalova’nın zenginlikleri bunlarla da bitmiyor. Özellikle Termal ilçesine gittiğinizde çorbasının, tatlısının ve sarmasının da tadına bakmayı unutmayın.

03.06.1995 tarihinde, 550 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuştur.

  •  8- Sakarya,

Sakarya Hakkında

Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli bölümünde yer alan Sakarya, önemli kara ve demiryollarının kavşak noktasında bulunuyor. Tarım ve sanayi kollarında da gelişimini sürdüren il, elektrik üretiminde İzmir'den sonra ikinci sırada yer alıyor.

Sakarya, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer aldığı için tarih boyunca depremlere tanıklık etti. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nde büyük yıkım yaşayan Adapazarı’na, 6 Mart 2000 tarihli Bakanlar Kurulu’nun 593 sayılı Kararnamesinin Resmi Gazete’de yayınlanması ile Büyükşehir statüsü kazandırıldı.

  • 9- Bilecik,

Bilecik Hakkında

Marmara Bölgesi’nin güneydoğusunda yer alan ve ilk yerleşimin M.Ö. 3 bin yılına dek uzandığı Bilecik, aynı zamanda Osmanlı’nın doğduğu topraklardır.
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi ile Bilecik Müzesi, şehirde ziyaret edebileceğiniz iki yer. Orhan Gazi Camii, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Rüstem Paşa Camii, Hamidiye Camii gibi birçok değerli ve eski camii de şehirde yer alıyor. Bunlar dışında Atatürk Köşkü’nü, İnönü Şehitliği’ni ve Şeyh Edebalı Türbesi’ni ziyaret edebilir, Kütahya çinileri ve mermerden yapılmış Kaymakam Çeşmesi’nin fotoğrafını çekebilir, Mihal Bey Hanı (Taşhan) da görebilirsiniz.
İlde yayla turizmine ilgi duyanlar için çok güzel yaylalar var: Sofular Yaylası, Kömürsu Yaylası, Kamçı Yaylası gibi. Bu alanlarda çadır kurmak, kamp yapmak, doğa yürüyüşlerine çıkmak mümkün.
Şehrin şifalı sularından istifade etmek isteyenler için, Osmaneli-Selçik İçmeleri’ni ve Söğüt Çaltı Kaplıcası’nı öneriyoruz.

  • 10- Bursa,

Bursa Hakkında

Çınar ağaçları, güvercini, ipeği, kaplıcaları, havlusu, gazozu ile meşhur, İpek Yolu güzergahında bulunan Bursa, Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümünde yer alır ve gelişmiş sanayiisiyle ülkemizin en kalabalık şehirlerinden biridir. Osmanlı devletine başkentlik etmiş -aynı zamanda ilk başkenti-, günümüzde otomotiv sanayiinin merkezi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle öne çıkan şehir, 2002'de açılan Bursa Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi'ne de evsahipliği yapar. Dünyaca ünlü olan ve ülkemizin en önemli kayak merkezi sayılan Uludağ Milli Parkı, İzmir-İstanbul yolu üzerinde Bursa Hayvanat Bahçesi'nin hemen yanındaki Bursa Botanik Parkı, 1955'te hizmete açılan Reşat Oyal Kültür Parkı -1963’ten bu yana Uluslararası Bursa Festivali'ne de ev sahipliği yapar-, Bursa'nın doğal dokusuyla önem kazanan alanlarıdır. Tabii ki Bursa'ya kadar gidip de İnegöl köftesinin tadına bakmadan dönmek olmaz.

  • 11- Balıkesir,

Balıkesir Hakkında

Hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı olan, topraklarının büyük kısmı Güney Marmara bölümünde yer alan Balıkesir, Ayvalık, Altınoluk, Avşa Adası, Cunda, Gönen, Edremit, Manyas, Susurluk gibi turistik mekânlara sahiptir. Zeytinciliğin ön planda olduğu ilde, başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Üretim yapılan ovaların önde gelenleri, Balıkesir Ovası, Susurluk Ovası, Gönen Ovası ile Edremit Ovası'dır. Tarımın başrolde yer alması nedeniyle tarıma dayalı endüstri gelişmiştir. Konserve, sabun, bitki çayı, kolonyacılık, zeytinyağı üretimi yaygın olarak yapılır.
Balıkesir ayrıca 2014 Türkiye yerel seçimlerinin sonrasında büyükşehir olmuştur.

Marmara Bölgesi'nin, yine bölge bazında olan 14 komşusu vardır. Güneyde Ege Bölgesi, doğuda Karadeniz Bölgesi ve güneydoğuda İç Anadolu Bölgesi karadan bölgeyi kuşatmıştır. Bölgenin adını aldığı Marmara Denizi haricinde; İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya illeri aracılığı ile Karadeniz'e; Çanakkale, Edirne ve Balıkesir illeri aracılığı ile de Ege Denizi'ne kıyısı vardır.

Marmara Bölgesi İl ve İlçeleri

Balıkesir : Ayvalık, Balıkesir, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk

Bilecik : Bilecik, Bozüyük, Gölpazarı, İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri, Söğüt, Yenipazar

Bursa : Büyükorhan, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli, Orhangazi, Osmangazi, Yenişehir, Yıldırım

Çanakkale : Ayvacık, Bayramiç, Biga, Bozcaada, Çan, Çanakkale, Eceabat, Ezine, Gelibolu, Gökçeada(İmroz), Lapseki, Yenice

Edirne : Edirne, Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süleoğlu(Süloğlu), Uzunköprü

İstanbul : Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüp, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Şile, Silivri, Şişli, Sultanbeyli, Sultangazi, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu

Kırklareli : Babaeski, Demirköy, Kırklareli, Kofçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar, Vize

Kocaeli : Başiskele, Çayırova, Darıca, Derince, Dilovası, Gebze, Gölcük, İzmit, Kandıra, Karamürsel, Kartepe, Tütünçiftlik

Sakarya : Adapazarı, Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Serdivan, Söğütlü, Taraklı

Tekirdağ : Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Marmaraereğlisi, Muratlı, Saray, Şarköy, Tekirdağ

Yalova : Altınova, Armutlu, Çiftlikköy, Çınarcık, Termal, Yalova

Marmara Bölgesinin İller Haritası

Marmara Bölgesi Ülkemizin en önemli ticaret bölgesidir. Bölge Türkiye’nin en önemli şehri İstanbul’u da içerisinde bulundurur. Avrupa kıtasında trakya’da bu bölge içerisindedir.

MARMARA BÖLGESİ BİTKİ ÖRTÜSÜ NEDİR?

Marmara Bölgesi'nin iklimini, tek bir iklim adı ile başlıklandırmak doğru olmaz, Marmara Bölgesi'nde hüküm süren iklim Türkiye'de Karadeniz iklimi , karasal iklim ve Akdeniz iklimi arasında bir geçiş evresidir. Bölgede yıllık yağış 500 – 1000 mm arasındadır. En çok yağış kış mevsiminde Aralık, Ocak, Şubat aylarında düşer. En kurak aylar ise Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Karlı, soğuk ve donlu günlerin sayısı kıyı kesimlerde en azdır. İç kesimlere gidildikçe karasallık etkisi artar. Ege ve Marmara denizi kıyılarında makiler, güney Marmara sahillerinde ise zeytinlikler bulunur. Makiler 200 metre yüksekliğe kadar baskın bitki örtüsüdür. Ergene Havzası'nda bozkırlar oluşmuşsa da bölgenin tamamında yaygınlık göstermez. Yükseltinin olduğu yerlerde, özellikle Trakya'da ormanlara rastlanır.

Hava sıcaklığının 0 °C nin altında geçtiği gün sayısı çok kısadır. Marmara Bölgesi'nin yıllık sıcaklık değerleri: ortalama 14 -16 °C, en sıcak ay ortalaması: 23-25 °C, en soğuk ay ortalaması: 5-6 °C'dir. Yıllık yağış miktarı 600–700 mm civarındadır. Marmara bölgesinde hâkim rüzgârlar genelde Kuzey ve Kuzeydoğu yönlerinden eser.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT