1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Metretül hesaplaması nasıl yapılır? Metretül nedir?
Metretül hesaplaması nasıl yapılır? Metretül nedir?

Metretül hesaplaması nasıl yapılır? Metretül nedir?

Metretül hesaplaması nasıl yapılır? Metretül nedir? - İki boyutlu ancak boyutlarından biri standart olduğundan tek boyutlu olarak kabul edilen ürün veya cisimleri birimlendirilmesinde kullanılan ölçü birimine Metretül denir.

A+A-

Metretül  bir ölçü birimidir. Metretül eni önemsemeden uzunluğu ölçülen birimdir. Örneğin 1 metretül hortum, 1 metretül ip gibi.

METRETÜL NEDİR?

METRETÜL belli bir kalınlığı mevcut olan elemanların(belli bir alana sahip) enini dikkate alınmaksızın kullanılan uzunluk birimidir. Bir örnekle açıklamak gerekirse

Bir ip düşünün.kalınlığı dikkate değer değildir.bu ipin uzunluğunu ifade ederken 5 metrelik bir ip ifadesini kullanırız.İpin kalınlığı mevcut olmadığından metretül diyemeyiz.

Bir kapı eşiği düşünün.Bu kapı eşiğinin genişlini 20 cm düşünün..2 metretül kapı eşiği lazım dediğimizde belli bir genişliği olan(20 cm) eşikten 2 metre lazım anlamına gelir. Dolayısıyla dikkate değer bir genişliği olan belli bir alana sahip elemanların ölçümünde kullanılan birim metretüldür.

Metretül Hesaplaması nasıl yapılır?

Uzunluk ölçüsü ile kasa kayıt sayısı üzerinden bir çarpma işlemi yapılır. Ulaşılan her bir metretül değerleri toplanarak istenilen sonuç elde edilmektedir. Örnek olarak;

Pimapen için 3 adet 2,00 metre, 4 adet 1,00 metre, 4 adet 120 metre, 4 adet 0.6 adet kasamız olsun. Burada pimapenin toplamdaki metretül ölçüleri için uzunluk ile kasa sayısı çarpılmalı ve tek tek toplanmalıdır.

    00 mt x 3 iken 6 metretül
    mt x 4 iken 4 metretül
    20 mt x 4 iken 4.8 metretül
    6 mt x 4 iken 2.4 metretül

ortaya çıkar. Elde edilen tüm metretüller toplandığında ise pimapen için 17.20 metretül değeri bulunmaktadır.

Metretül metrekareye çevirme

örnek:

2x15xsboy 70 mtül bunu ben nasıl m2 çevirebilirim?

Cevap: 70 m uzunluk x 0,15 m genişlik= 10,5 m2 eder. tabi bu hesap sizin verdiğiniz verilere göre 2 cm kalınlık, 15 cm genişlik ve 70 m uzunluk olacak şekilde hesapladım

Örnek:

Şimdi diyelim bir antreniz var ve antre genişliği 110 cm, uzunluğu ise 4 m.

Bir halıcıya gidersiniz. Bir yeşil renkte halı beğenirsiniz. Bu halı 4 m boyunda 100 cm genişliğindedir.
Aynı zamanda yan tarafta ki rafta güzel bir mavi yolluk görürsünüz. Bu yolluğun genişliği 105 cm boyu ise istediğiniz ölçüde kesilir. Kesilen uç kısımlar mağazada 2 dakikada dikilir.

Yeşil halı ve mavi yolluk mu diye karar kılamazsınız. Satıcıya fiyat sorursunuz.
Size; halının metrekare fiyatının 150 Tl olduğunu belirtir. Halı 400x100 cm ölçüsünde olduğundan 4 metrekaredir. Fiyatı 600 TL tutar.
Mavi yolluğun 1 metretül fiyatının 125 Tl olduğunu ve toplam 4 metretül olduğundan tutarın 500 TL olduğunu belirtir.

Siz onu mu bunumu alalım diye düşünür iken size pembe bir halının olduğunu boyunun 4 metre eninin ise 90 cm olduğunu belirtir.

400X90 CM = 3,60 metrekare içinde sizden 90 cm genişlik halı için 504 TL talep eder. Çünkü bu halının metrekare fiyatı 140 TL.

Bir ürün metrekare hesaplanıcakca metrekare hesaplanır.

Üstte bir arkadaş 2 metre duvar yüksekliği 1 m duvar genişliği bahsetmiş. Ki bu hesap yanlıştır.

Bir sıvacı metrekare üzerinden hesap alır iken, kartonpiyer ustası metretül üzerinden hesap alır. Aynı duvara yapılan iki işlem farklı şeylerdir. Birisi duvarı sıvarken diğeri tavan köşelere kartonpiyer yapıştırır.

Metretül Ölçü Biriminin Kullanıldığı Alanlar

Metretül’ün kullanılmakta olduğu çeşitli yerler vardır. Bunların en temelleri arasında alçıpan panel çalışmaları adına ölçünün alınmasıdır. Metretül aynı zamanda;Halı, yolluk, Alüminyum pencere, Kapı imalatı, Pimapen hesaplama işlemleri İçinde kullanılmaktadır. Normalde pimapen ile cam hesaplama arasında farklarda vardır. Cam hesaplama işlemlerinde kullanılan santimetrekare ile metrekare kavramları, camın yerleşmesi planlanan bölgeye göre hesaplanır. Fakat pimapen alanında metretül hesaplaması daha ön planda olan bir ölçü birimi olarak karşımıza çıkar.

Metretül Hesabında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Metretül hesabı yaparken elbette ki gelişigüzel hesaplamalar yapmamak gerekir. Doğru biçimde fiyat belirlemek için öncelikle iyi bir şekilde imgelemek en büyük koşuldur. İmgelemek; yapılacak işi zihinde canlandırmak ve nereye, neyin nasıl duracağı konusunda net bir şekilde hayal kurmaktır. İç mimari çalışmaların tümünde başarılı iç mimarlar iyi bir imgeleme yeteneğine sahip kişilerden meydana gelir. Aynı şekilde metretül hesabı yaparken de sağlam bir imgeleme yeteneğine hakim olmak gerekir. Köşeleri, kenarları doğru belirlemek, eğer gerekli ise çizim yapmak ve çizim sonunda metretülleri doğru şekilde belirlemek gerekir. Özellikle dolap yapımı yapıyorsak veya yaptırıyorsak rafları, kapakları harikulade bir biçimde çizmek gerekir. Dolaplar, metretülün en hassas yapılması gereken çalışmalar arasındadırlar.

Duvar Zemin METREKARESİ nasıl hesaplanır?

Metrekaresini hesaplamak istediğiniz alanın eni ile boyunu çarparsanız m2 biriminden ölçüsünü bulmuş olursunuz.

Örneğin; Bir duvarınız var yüksekliği 2,40 cm Genişliği 350 cm  ( 2,40 m X 3,50 m =8,40 m2 dir. ) Çarpım yaparken örnekteki gibi virgül koymayı unutmayınız.  Aynı işlem zemin içinde geçerlidir.

Alan hesaplamalarınızı daha kolay yapmak için sitemizden hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

3 Yorum