1. HABERLER

  2. HAYAT VE YAŞAM

  3. Mum nasıl üretilir?
Mum nasıl üretilir?

Mum nasıl üretilir?

En çok ilgi gösterilen süs eşyalarında, ev veya işyerlerinin renklendirmenin, yemek sofralarında yumuşak bir ortam yaratmanın yolu birkaç mumdan geçiyor. Kutlamaların önemli bir parçasını mumlar oluşturuyor. Peki Mum nasıl üretilir?

A+A-

En çok ilgi gösterilen süs eşyalarında, ev veya işyerlerinin renklendirmenin, yemek sofralarında yumuşak bir ortam yaratmanın yolu birkaç mumdan geçiyor. Kutlamaların önemli bir parçasını mumlar oluşturuyor. Ancak 20. yüzyılın başına kadar mum daha çok hayati bir işleve sahip. En çok kullanılan aydınlatma araçlarından biridir. Petrolün işlenmesiyle birlikte mum üretiminin de parafin kullanılmaya başlandı.

Peki mum nasıl üretilir?

Mum üretiminde kullanılan temel madde bir petrol türevi olan parafindir. Uygun oranlarda parafin katı haldeki katı haldeki stearin asit bir kazanın içerisinde karıştırılır. Hazırlanan karışım 70 ile 80 derece sıcaklığa kadar ısıtılıyor. Böylece parafin ve stearin asit eriyerek tam olarak karışıyor. Isıtma işlemi ortalama 1 saat sürüyor. Bu işlem tamamlandığında mum üretimi için farklı teknikler kullanılabilir.

En çok kullanılan tekniklerden biri döküm bir diğeri ise daldırma yöntemi. Döküm yöntemiyle yapılacak teknik için kalıp kullanılır. İçerine fitil yerleştirilmiş kalıplara hazırlanan karışım dökülüyor. Kalıp dolduktan sonra şişleme adı verilen işlem uygulanıyor. Demir  bir çubuk yardımıyla karıştırıyor. bu işlemin amacı mumun içerisinde oluşabilecek hava kabarcıkların yok edilmesi.

Mumun bildiğimiz katı halini alması için kalıplar şoklama odasına alınıyor. Mumlar soğutulurken de şişleme işlemi ara ara yapılıyor. Ortalama 3 saat sonra sertleşen muma parafin eklemesi yapılıyor. bir sonra ki aşama mumun tabanlarının düzelmesi diğeri ise mumun boya ile renklendirilmesini sağlıyor.

Dekoratif mumların alacağı şekil sadece ustalık ve yaratıcılıkla sınırlı. birbirinden farklı tekniklerle üretilen yüzlerce çeşit mum var. Bu mumlar artık aydınlatma amacıyla kullanılmasa da mekanları renklendirmek için vitrindeki yerlerini alacaklar.

HABERE YORUM KAT