1. HABERLER

  2. Reflü nedir? Reflü için hangi doktora gitmeli
Reflü nedir? Reflü için hangi doktora gitmeli

Reflü nedir? Reflü için hangi doktora gitmeli

"Reflü nedir? Reflü için hangi doktora gitmeli" sorusu merak ediyorsanız yanıtı haberimize... Reflü halk arasında mide ekşimesi olarak bilinmektedir.

A+A-

Erişkinlerin yaklaşık yüzde 22' sinde reflü hastalığı görülüyor.Sizde internette Reflü hastalığı ile ilgili araştırma yapıyorsanız,SONDAKİKA.NET.TR ekibinin derlemiş olduğu makaleden reflü hakkında bir çok sorunuza yanıt bulabilirsiniz.

Reflü hastalarının genel olarak şikayetleri midede şiddetli ağrı ve yanma, ağızda acı bir tat olumasıdır. Sizde bu durumdan şikayetçiyseniz muhtemelen reflü hastalığına yakalandınız demektir.

Reflü nedir?

Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen Gastro Özofageal Reflü hastalığı (GÖRH), genel tabirle mide asidinin ve yiyeceklerin yemek borusuna geri kaçma durumudur. Genellikle asit, bazen safra ve pankreas sıvısından oluşan mide içeriği yemek borusuna geri kaçabiliyor ve içeriğin burada uzun süre yemek borusu ile teması, yemek borusunun kendini koruma özelliğini yitirmesine neden olabiliyor. Bunun sonucunda da reflü hastalığı oluşuyor.

Reflü belirtileri nelerdir?

En sık belirtisi göğüste yanma "heartburn" dır. Bazı insanlar bu yanmayı midesinde, boyunda, omuzlarda ya da hatta sırtta ve kolda dahi hissedebilir. Kalp ağrısından bazen ayırt edilemez. Genellikle bu nedenle doktora başvururlar.

Göğüs ağrısı nedeniyle Koroner anjio yapılıp negatif bulunan % 50 hastada reflü özofajit saptanmıştır. Özofajitte ağrı sıklıkla akut başlangıçlı ve saatlerce sürer, uykudan uyandırır, antiasit ve yiyeceklerle hafifler, gıda ve öğünlerle ilişkilidir, sırt üstü yatma ve öne eğilmede hissedilir, % 50 olguda pyrozis, regürjitasyon ve disfaji gibi semptomlara eşlik eder, eforla ilişkisizdir, sıklıkla sternum altında yada sırt bölgesinde hissedilir, yayılım göstermez.

Ağrıya ilaveten ağıza ekşi su gelmesi "regürjitasyon" diğer sık rastlanan belirtidir. Boğazda ve ağızda kötü bir tat bırakır, genellikle yemek sonrası nadiren yemek sırasında oluşur. Semptomlar sıklıkla yatarken ve uyurken meydana gelir. Karında şişkinlik, geğirti, hıçkırık, gıcık hissi, kronik öksürük, ağız kokusu, ses kısıklığı, ses tellerinde nodül ve astım nöbetleri diğer belirtileridir.

Reflünün Tipik belirtiler

    Göğüste göğüs kemiği arkasında yanma
    Ağıza acı ekşi sıvı gelmesi
    Geğirme, şişkinlik
    Ağza gıda artıkları gelmesi
    Yutma güçlüğü, yutakta takılma duygusu

Reflünün Atipik belirtiler

    Ses kısıklığı
    Gıcık öksürüğü
    Ağız kokusu
    Çarpıntı, kalbe baskı hissi
    Nefes darlığı, nefes yetmezliği duygusu
    Astım
    Diş çürüğü
    Süreğen yutak yangısı (kronik farenjit) - Hıçkırık
    Süreğen sinüzit

Reflü için hangi doktora gitmeli

Reflü şikayetinde randevu almanız gereken bölüm "dahiliye bölümü"  veya "Gastroenteroloji" dir.

Reflüye karşı ne yapmalı?

REFLÜ tedavisinde beslenme büyük önem taşıyor. Uzmanlar, reflü hastalarının tüketmesi gerektiği besinleri sıralıyor:

Yulaf: Yulaf ürünleri ve yulaf ezmesi az yağlı süt ile tüketildiğinde reflüye iyi gelir.
Balık: Reflü ağrılarının oluşumunu engeller.
Kereviz: Düşük kalorili kereviz, haşlanmış halde salatalara eklendiğinde mideyi rahatlatır. Reflüye iyi gelir.
Lahana: İçerdiği C vitamini birçok hastalığa iyi gelen lahana, reflü şikayetlerini hafifletir.
Muz: Asitli olmaması nedeniyle reflü şikayetlerini azaltır. Enerji verir. Tok tutar.
Brokoli: Reflü ağrılarını hafifletir. Mide yanmasını engeller.
Haşlanmış Patates: Haşlanarak tüketildiğinde reflü hastalığına iyi gelir.
Şeftali: Lifli içeriği ile sindirimi kolaylaştırır. Reflü şikayetlerini azaltır.

Reflüyü önlemenin yolları nelerdir?

    Yüksek yastıkta yatın (Yatarken vucudun üst kısmı ve baş yüksekte olmalıdır).
    Fazla miktarda yemekten kaçının (Fazla yemek mide basıncını artırır ve reflü olasılığı artar).
    Az miktarda sık ve düzenli yemek yiyin.
    Yiyecekleri yavaş yiyip, iyi çiğneyin.
    Yağı azaltın (Kızartmalar, fast food yiyecekler ve margarinden kaçının. Aşırı yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi de yüksektir ve daha fazla mide asidi salınmaktadır).
    Çikolatadan kaçının (Çikolatada bulunan metilksantin denen madde yemek borusundaki kasları gevşeterek sinkterde gevşemeye yol açar).
    Kahveden kaçının çayı az tüketin (Kafeinli veya kafensiz kahve reflü olasılığını artırır).
    Yemek borusunu irite eden maddelerden kaçının.
    Alkol, kola, gazoz gibi asitli içecekler, konserve meyve suları, içmeyin.
    Çok baharatlı yiyeceklerden, turşu ve sirkeden kaçının (Baharatlar reflünün şiddetini arttırarak midede yanmayı arttırabilir. Bu nedenle baharatlı hazır gıdaları sınırlandırıp yemeklerinize daha az baharat kullanınız.
    Yemekten sonra hemen yatmayın en az 1 saat oturun.
    İçkilerden kaçının (Alkol mide asidini artırmaktadır).
    Sigara ve diğer tütün ürünlerinden sakının (Nikotin yemek borusunun alt kısmındaki büzgeci gevşetmektedir).
    Kilo almayın (Şişmanlık reflü şikayetlerini artırmaktadır).
    Stresten mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
    Sıvı tüketimi mide basıncını arttırdığı için yemeklerde değil, öğün aralarında alın.
    Özellikle öğünden sonra dar giysiler giymeyip daha rahat giysiler giymeye çalışın.

Reflü hastaları neler yememeli?

Reflü hastalarının şu ürünlerden uzak durması gerekiyor: Turunçgiller; portakal, mandalina, greyfurt, limon, üzüm, karpuz, kavun, yaban mersini, çilek, kızılcık, çekirdekli kara üzüm, soğan, sarımsak, salçalar ve baharatlı yiyecekler.

Hangi hastalarda reflü ameliyatı gereklidir?

    Yaş (hasta ne kadar genç ise cerrahi o kadar önceliklidir).
    Yakınmaların şiddeti, sıklığı, tipi
    Yemek borusundaki hasarın şiddeti
    İlaç tedavisine rağmen hastalığın tekrarlama hızı
    Reflü ile birlikte mide fıtığının (Hiatal Herni) mevcut olması durumunda hastanın tedavisi ameliyat ile sağlanır.

Reflünün yol açtığı hastalıklar nelerdir?

    Çocuklarda büyüme-gelişme geriliğine
    Akciğere mide sıvısı kaçmasına bağlı zatürreye,
    Larenjit, farenjit, bronşit, astım gibi solunum yolu hastalıklarına,
    Yemek borusu iltihabına (özofajit),
    Peptik darlığa (midenin bir kısmının daralması),
    Sindirim kanalı kanamalarına,
    Anemiye,
    Yemek borusu kanserine zemin hazırlayan Barrett hastalığına
    Kansere yol açabilir.

Reflüyü hafife almayın!

Uzmanlar, reflünün birçok hastalığa zemin hazırladığı konsunda uyarıda bulundu

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, ''Reflü, mide reflüsü olarak bilinen gastro özafageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıyla oluşur. Mide sıvısı asidik yapıdadır, mide içeriğinde her zaman safra ve pankreas enzimleri bulunur. Reflü hastalığı asitli veya safralı mide muhteviyatının yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun kendini asitten ve safralı mide içeriğinden koruyamaması nedeniyle oluşur.'' dedi.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meral Kayahan, erişkinlerin yaklaşık yüzde 22' sinde reflü hastalığı görüldüğünü belirterek, "Normalde yemek borusunun alt ucundan mide içeriğinin geriye kaçışını engelleyen suni bir kapak görevi gören bir mekanizma vardır. Reflü hastalığında en sık görünen durum bu mekanizmanın gevşekliğidir. Bu rahatsızlığın ileri safhası mide fıtığıdır.Kadınlarda daha sık gözlenmesine rağmen, ciddi yemek borusu hasarı erkeklerde daha sık gözlenir. Bunun yanı sıra yaşlılarda ve çocuklarda ciddi durumlar oluşturabilir.'' diye konuştu.

Dr. Meral Kayahan, reflünün en önemli belirtisisin göğüs ağrısı, göğüste yukarıya doğru yayılan yanma olduğunu dile getirerek, "Yanma midede, boğazda ve boyunda hissedilebilir.Mide yüzeyi asit yapıdaki mide suyunun etkilerine alışık ve asidin tahrip edici etkisini ortadan kaldıracak mekanizmalara sahiptir. Ancak yemek borusunda aside karşı bu tür koruyucu bariyerler yoktur. Reflü neticesinde yemek borusuna kaçan asidik yapıdaki mide içeriği özofagusta geçici ve kalıcı hasarlar oluşturabilir. Mide asidinin yarattığı tahriş neticesinde göğüs arkasında şiddetli yanma, ekşime ve ağrı şikayeti oluşur. Özellikle alkol, turşu, acı ve baharatlı ekşi soslu yiyecekler yanmayı şiddetlendiren besinlerin başında gelir.'' dedi.

''Bazı insanlar bu yanmayı midesinde, boynunda, omuzlarında, her iki kürek kemiği arasında, sırtta ve bazen sol kola vurabilen ağrılarla hissedebilir. Reflü genellikle, kalp ağrısı ile karıştırılır. Polikliniğe en sık başvurulan şikayetlerdendir ve hasta kalp krizi geçirdiğini düşünerek acil servislere müracaat edilir" diyen Dr. Meral Kayahan daha sonra şunları kaydetti; "Göğüs ağrısı nedeniyle koroner anjio yapılıp negatif sonuç çıkan hastaların yüzde 50' sinde reflü özofajit saptanmıştır.Reflü özofajitte ağrı sıklıkla akut başlangıçlı ve saatlerce sürer, uykudan uyandırır, mide koruyucu anti asit ilaçlarla ve yiyeceklerle hafifler, gıda ve öğünlerle ilişkilidir. Eforla ilişkisi yoktur, sırt üstü yatmak ve öne eğilmekle ağrı artar.Vakaların yüzde 50' sinde midede yanma, ekşime, mide içeriğinin ağıza gelmesi, yutma güçlüğü, geğirme ve sindirim şikayetleri ağrıya eşlik eder.

Ağrıya ilaveten ağıza ekşi su gelmesi "regürjitasyon" diğer sık rastlanan belirtidir. Boğazda kötü bir tat bırakır, genellikle yemek sonrası veya nadiren yemek esnasında oluşur. Eğer gece geç vakit yemek yenilmiş ve mide tamamen dolu ise uyku esnasında, yatar pozisyonda mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçışı özofagusta yanma, boğazda yanma ve ağızda acı bir tat bırakır. Kişi sabah boğaz yanması ve göğüs ağrısı ile uyanabilir. İleri safhalarında ise uyku apne sendromuna neden olabilir. Diğer önemli belirti boğazda yutma güçlüğü ve tedaviye yanıt vermeyen faranjite neden olabilir.Asit yapıdaki mide sıvısının farenx ve larynx de yarattığı tahriş sonucu müzmin boğaz ağrısına ve sık sık boğaz temizleme ihtiyacına neden olur. Boğazda takılma yabancı cisim hissi, boğazda yapışkan sıvı birikimi reflünün kronikleşmesi ve tedavi edilmemesi sonucu cord vocal' de (ses tellerinde) mide asidinin yarattığı yanma neticesinde ses kısıklığı oluşur."

Dr. Meral Kayahan, yutak içine kaçan asitin ödem, nodül, polip ve hatta granülom oluşumuna neden olabildiğini kaydederek, "Reflüye bağlı geniz-boğaz problemi olanlar daha çok sabah uyandıklarında şikayetlerinin fazla olmasından yakınırlar. Bunun nedeni gece yatar pozisyonda uyurlarken meydana gelen reflüdür.Erişkin yaşta ortaya çıkan astım hastalığının bile çoğu kez nedeni reflü hastalığıdır. Gece uykuda reflüsü olan kişinin yutak kısmına oradan da akciğerlerine mide içeriği kaçabilir.Hava yollarına sürekli kaçan bu çok az miktardaki asit, hava yollarında tahriş, irritasyon ve spazma yol açar. Bunun sonucunda klasik astım bulguları ortaya çıkar. Yani ataklar şeklinde gelen öksürük krizleri, hırıltılı solunum ve nefes darlığıdır. Bu hastalar kimi zaman yıllar boyunca yanlış tedavilerle oyalanabilir. Dolayısıyla önceden hiçbir akciğer rahatsızlığı bulunmayan ve kronik geçmeyen öksürüğü olan kişilerde reflü mutlaka araştırılmalıdır.'' dedi.

Dr. Meral Kayahan son olarak''Diğer önemli şikayet ağız kokusudur. Yutma borusundaki sürekli tahriş ileri aşamada yemek borusunda alt ucunda darlıklar gelişebilir. Kişi katı gıdaları yutamaz hale gelir.En korkulan sonuç ise sürekli tahriş altında kalan yemek borusunun alt ucunda kanser gelişimidir'' ifadesinde bulundu.

Reflü hastaları sakız çiğnemeli

Reflü belirtilerini hafifletmek için aşağıdaki basit yöntemlerden yardım alabilirsiniz.

Sakız Çiğnemek: Yapılan araştırmalara göre, yemekten 30 dakika sonra şekersiz sakız çiğnemek mide asidinin dengelenmesini sağlıyor. Bunun nedeni ise sakız çiğnemenin salya üretimini arttırması ve salyanın fazla mide asidinin vücuttan daha çabuk atılmasını sağlaması.

Karbonat: Eski bir yöntem olmasına karşın mide asidini karbonat ile dengelemek hala geçerli bir yöntem. Ancak uzmanlar reflü için karbonatın sık kullanılması taraftarı değil çünkü aşırı tuzlu olan karbonat vücudun su tutarak şişmesine ve mide bulantısına neden olabiliyor.

Antiasitler: Mide asidini dengeleyen ve fazla asit üretimini önleyen antiasit tabletler reflünün şiddetlendiği anlarda kullanılabilir.

Yemeklerden Sonra: Yemeklerden hemen sonra uzanmayın veya egzersiz yapmayın. Yatmak (koltuğa uzanmak dahil) ve egzersiz için en az 2 saat bekleyin.

NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ?

Reflü için ilaç kullanıyorsanız ve bu ilaçlar belirtileri hafifletmiyorsa doktora gitmeniz gerekebilir. Ayrıca aşağıdaki listede yer alan "alarm" veren durumlarda vakit kaybetmeden doktor muayenesi olmanız önerilir.

Kusmukta kan bulunması

Beklenmeyen kilo kaybı

Siyah, yağlı görünen dışkı

Yutkunurken zorlanma ve ağrı oluşması

Sesli nefes alıp verme ve kuru öksürük

Özellikle sabahları yaşanan ses kısıklığı

Geçmeyen, nedensiz hıçkırık

1-2 hafta süren mide bulantısı

Reflü nedeniyle yaşanan göğüs ağrısı bazen kalp kriziyle karıştırılmaktadır. Reflü ağrısı genellikle "yanma" şeklinde görülür. Ancak durumdan emin değilseniz doktorunuzu arayın.

HABERE YORUM KAT