1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Sağlık Bakanı: “Balık pulu” hastalığı için yerli ilaç üretilecek
Sağlık Bakanı: “Balık pulu” hastalığı için yerli ilaç üretilecek

Sağlık Bakanı: “Balık pulu” hastalığı için yerli ilaç üretilecek

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Balık pulu” hastalığı başta olmak üzere bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan “Asitretin” etken maddeli ilacın yabancı firma tarafından üretiminin durdurulmasından dolayı Türkiye’de üretilmeye başlandığını ve yerli muadil ilacın Eylül ayında piyasaya sunulacağını açıkladı.

A+A-

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yaşayan ve “balık pulu” hastalığı ile mücadele eden 150 kişi yaşadıkları sağlık sorunlarından ve ciddi problemlerden dolayı Sağlık Bakanlığı’na seslenmiş, özellikle ilaç alamadıkları için yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istemişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı cilt hastalıklarının tedavi sürecinde kullanılan “Asitretin” etken maddeli ilacın, yabancı firma tarafından yaklaşık 3 aydır üretiminin yapılmamasından dolayı piyasada bulunmadığını belirtmiştir.“Yabancı menşeli üretici firma, artık bu ilacı üretmeyeceğini ve piyasaya vermeyeceğini tarafımıza beyan etmiştir” diyen Koca, “balık pulu” hastaları için kısa zamanda yerli muadil ilaç üretimine başlanacağını söyledi.

“YERLİ MUADİL İLAÇ, EYLÜL AYININ İLK HAFTASI PİYASAYA VERİLECEK”

Bakan Koca’nın açıklamasında, “Özellikle, halk arasında Balık Pulu olarak bilinen İktiyozis hastalığının tedavisinde kullanılan bu ilacın yabancı firma tarafından üretiminin durdurulmasından dolayı  Bakanlık olarak yerli üretime başlamaya karar verdik. İlacı kullanan vatandaşlarımızı mağdur etmemek adına Temmuz ayında ilacın tam muadili için yerli bir firmaya ruhsat verdik. Yerli muadil ilaç, Eylül ayının ilk haftası piyasaya sunulacaktır.

Ayrıca, genetik geçişli olması sebebiyle Manisa Turgutlu’da daha sık görülen bu hastalıktan mustarip vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek adına ilgili firmayla görüşerek, ilk üretimin bölgeye sevkini temin edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT