2019 yılında çiftçiler umduklarını bulamadı; “Geçirdiğimiz en kötü sezon”

Ekonomik kriz bu sene en çok çiftçileri vurdu. Adana’da 10 senedir çiftçilik yaptığını belirten Cumali Kahraman, “geçirdiğimiz en kötü sezon” diyor.

Devletimizin tarımı gıda tekellerinin insafına bıraktığını belirten Cumali Kahraman, “çiftçinin örgütü olmamasının bir sonucu var. Hangi ürünü ekeceğin büyük bir şans oyunu. Ekonomik krizle beraber 2019 yılı çiftçilerin adlandırması ile tamamen kara bir yıl oldu. Asıl olarak tarım, tüccarların ve iş yerlerinin eline bırakıldı. Sonuçlarını yaşıyoruz” dedi.

EKTİĞİ TÜM ÜRÜNLER ZARAR

Krizin ilk izlenimlerinin 2018’in Haziran ayına doğru başladığını söyleyen Cumali Kahraman, “Sürekli holdinglerden en küçük iş yerlerine kadar iflas bayrağı çekiliyor. Sürekli bunları görüyoruz. Tarımda fazlasıyla iş yeri iflas etti. Şenerler gibi köklü firma konkordato ilan etti. Ekonomimiz sürekli küçülüyor. Bu küçülmede herkese yansıyor” diye konuştu.

Sebze, meyve ürünlerinde nakit para akışı olmadığından bahseden Kahraman, “Her şey satın alma çek ile yapılıyor. Nakit para dönmemesi krizin belirtilerinden birisi. Mecbur çek alıyorlar. Sağlam olan kişilerin çekleri alınıyor. Diğer yıllarda ürünü satarken üçte biri çekti. Onlar da yakın çeklerdi. Şimdi üçte ikisi çek o da çok uzun vadeli çekler. Sistem böyle işliyor” dedi.

Ekonomi Haberleri

Yerli Yemler Üretilmeye Başlanmazsa Et Fiyatlarında Pahalılığın Önüne Geçilemeyecek
Koronavirüs şişme havuzlara yöneltti! Şişme havuzların fiyatı iki kat arttı!
Zeytin ve Zeytinyağı Satışlarında Denetim Artıyor
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal: Ekonomi toparlanmaya başladı