Açık Öğretim Fakültesi AÖF ile dışarıdan dersleri vererek bitirmek isteyenler AÖF geçme notu kaç? diye merak ediyor. Haberimiz aracılığıyla 2020 AÖF Harf notu karşılığı anlamının yanı sıra AÖF ile geçme notlarıyla alakalı bir çok sorunuza da yanıt bulacaksanız.
Açık öğretim sınavlarına giren yüz binlerce öğrenci derslerden başarılı olup olmadıklarını öğrenmek istiyorlar bu manada AÖF harf notları ve AÖF geçme notu kaç diye merak ediyorlar. Gelin birlikte bu sorularınıza tek tek yanıt verelim.
AÖF GEÇME NOTU KAÇ 2020?
AÖF’te geçerli bir not almak için o dersin harf notuna bakılır. Eğer CC ve üzeri ise o dersi koşulsuz şartsız geçmişsiniz demektir. Şayet notunuz FF ise o dersten direk kalmışsınız demektir ve sonraki yıl bu dersi almanız gerekmektedir.
AÖF GEÇME NOTU DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ
2019 yılında 35 olan ders geçme notu 30 düşürülmüştü. Bu uygulama 2020 yılının şubat ayı itibariyle bir değişiklik bulunmuyor. Böylece Geçme notunun 30’a inmesi ile 30’un altında kalan her not FF alarak doğrudan kalıyor.
2020 AÖF Harf notu karşılığı nedir?
- 84 – 100 arasında AA 4,00 Geçti
- 77 – 83 arasında AB 3,70 Geçti
- 71 – 76 arasında BA 3,30 Geçti
- 66 – 70 arasında BB 3,00 Geçti
- 61 – 65 arasında BC 2,70 Geçti
- 56 – 60 arasında CB 2,30 Geçti
- 50 – 55 arasında CC 2,00 Geçti
- 46 – 49 arasında CD 1,70 Ortalamaya Bazlı Geçti
- 40 – 45 arasında DC 1,30 Ortalamaya Bazlı Geçti
- 33 – 39 arasında DD 1,00 Ortalamaya Bazlı Geçti
- 0 – 32 notları arasında FF harf notu ile 0,00 kalırsınız.
AÖF AA, AB, BA, BB, BC, CB, CC NOTLARI NE ANLAMA GELİYOR?
Bu harf notları geçerli yani başarılı harf notları arasında yer alıyor. Bu notları elde ede öğrenciler sırasıyla en yüksek AA olacak şekilde o derse ait başarı ortalamasını öğrenmiş oluyor.
CD, DC VE DD HARF NOTLARI GEÇERLİ Mİ?
Bu notlar koşullu geçerli harf notları arasında yer alıyor. Yani öğrencinin AGNO’su (ağırlıklı genel not ortalaması) 2.00’ın üzerindeyse öğrenci bu derslerden geçmiş sayılıyor. Ancak AGNO 2.00’ın altındaysa bu dersler yeniden alınıp AGNO yükseltilebiliyor. CD, DC ve DD harf notları yükseltmelerde kullanılabilen dersler içerisinde yer alıyor.
FF HARF NOTU NE DEMEK?
FF harf notu öğrencinin almış olduğu dersten başarısız olduğu anlamına geliyor. AGNO ayrımına bakmaksızın öğrencinin bu dersi yeniden alması gerekiyor.
AÖF KOŞULLU GEÇER NE DEMEK?
Bir dersten koşullu olarak geçebilmeniz için o dönemin genel ortalamanızın 2.00 ve üzerinde olması gerekiyor. Eğer altında olursa koşullu olarak geçtiğimiz tüm dersleri yeniden vermeniz gerekmektedir. AÖF sınavlarına girerken dört yanlışın bir doğruyu götürdüğünü kesinlikle unutmamanız gerekmektedir. Aksi halde puanınız giderek düşecektir.
AÖF SINIF GEÇME SİSTEMİ NASIL İŞLEMEKTEDİR?
Fakülte tarafından öğrencilere bir yarı yılda 30 krediyi geçmeyecek şekilde ders ataması yapılır. Öğrenciler fakülte tarafından atanan dersleri eksiltebilir veya toplam 45 krediyi geçmeyecek şekilde üst yarı yıldan ders seçebilir.
Lisansta birinci yarıyılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 5. ve 7. yarı yıllardan, İkinci yarı yılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 6. ve 8. yarı yıllardan ders alamaz.
Üçüncü yarı yılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler 7. yarı yıldan, Dördüncü yarı yılın tüm derslerinden başarılı olamayan öğrenciler ise 8. yarı yıldan ders alamaz. Güz dönemi veya akademik yılsonunda 2,00 ortalamasını sağlayamayan öğrenciye akademik yetersizlik uyarısı yapılır.
Genel Not Ortalaması: Genel not ortalaması bütün dönemlerde aldığımız derslerin toplam not değerleri ile toplam kredilerine bölünmesi ile bulunur.
AÖF 4 YANLIŞ 1 DOĞRUYU GÖTÜRÜYOR MU?
Açıköğretim Fakültesi'nde dört yanlış bir doğruyu götürüyor. ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda geçerli olan dört yanlışın bir doğruyu götürmesi uygulaması Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) taraından açıköğretim sınavlarında da uygulanmaya başladı. Bu sistem sadece Anadolu Üniversitesi’nde değil tüm Açıköğretim Fakültelerinde geçerli olacaktır.
AÖF HARF NOTLARININ ANLAMLARI NEDİR?
AA, AB, BA, BB, BC, CB ve CC geçer harf notlarıdır. Bu notları aldığınız dersleri tekrar seçemezsiniz.
CD, DC ve DD harf notları ise öğrencinin son akademik durumu Başarılı yani genel not ortalaması 2,00 ve üzerinde ise geçer harf notlarıdır ve öğrenci bu dersleri tekrar seçemez. Öğrencinin genel not ortalaması 2,00’ın altında ise; öğrenci, Genel Not Ortalamasını 2,00’ın altına düştüğü dönemden itibaren bu notları aldığı dersler tekrar seçilebilir.
FF ise Başarısız Harf Notudur ve öğrenci FF aldığı dersleri tekrar seçebilir.
Örneğin, Akademik durumu Uyarı olan bir öğrencinin, daha önceki dönemden iki DD, bir DC olmak üzere üç koşullu geçer harf notuna ve bir de FF notuna sahip olduğunu varsayalım. Öğrenci koşullu geçer harf notuna sahip olduğu 3 dersi istediği zaman alabileceği gibi, FF notuna sahip olduğu dersi de istediği zaman alabilir. Burada önemli olan öğrencinin mezun olmak için genel not ortalamasını 2.00 ve üstüne taşıması ve FF dersinin olmamasıdır. Öğrenci genel not ortalamasını 2.00 ve üzerine taşıdığında koşullu geçer harf notuna sahip olduğu derslerden de başarılı olmuş olacaktır.
AÖF Başarı notu nedir, nasıl hesaplanıyor?
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Öğrenci Değerlendirme Sistemi Esaslarının 9.maddesinde"(Değişik:Senato‒3/1/2017‒1/10; Değişik: Senato‒18/9/2018‒7/4) Merkezî Açıköğretim ve Uzaktan Öğretim Programlarında, ders bazında "Başarı Notu" alt sınırı uygulanır.
"Başarı Notu" alt sınır değeri, laboratuvar dersleri, uygulama dersleri ve İngilizce Öğretmenliği Lisans Programında öğretim dili İngilizce olan dersler dışında 25'tir…” denilmektedir.
25 ve üzerinde olan başarı notları için harf notlarının değerlendirilmesi ise adı geçen esaslara göre öğrencilerin bir dersten gösterdikleri başarı sıralamasına göre yapılmaktadır.
AÖF nedir?
Açıköğretim, alışılmış, örgün ve geleneksel eğitim tarzından çok farklı olarak, okul kampüsüne gitme zorunluluğu olmayan, derslerin tamamen bilgisayar vasıtasıyla sanal ortamda interaktif olarak işlendiği, katılımcıların dersleri istediği zaman ve istediği yerde tekrar izleyebildiği eğitimin adıdır.
Açıköğretim, öğrenci merkezli bir sistemdir. Bütün öğrencilere fırsat eşitliği sunar. Fiziksel engelli olan ve okula gitmesini engelleyen bir sakatlığı olan kişilere de eğitim olanağı sağlar.
Geleneksel ve örgün eğitimden yararlanamayan öğrenciler için ideal bir eğitim fırsatı sunarak, bölgesel ve coğrafi engelleri de tamamen ortadan kaldırır. Çalışmak zorunda olan ve eğitimine devam edemeyen kişilere kolaylık sağlayarak, eğitim hayatlarına devam etmelerine olanak sağlar. Bilgiye kolay ve hızlı bir şekilde ulaşma imkanı sağlar.
Açıköğretim Fakültesine AÖF Nasıl Girilir?
Açıköğretim fakültesine girebilmenin ilk koşulu, üniversite sınavına girmiş olmaktır. Sınava girip baraj puanını aşmanız durumunda AÖF kayıt yaptırma hakkı kazanmış olursunuz. AÖF’nde ki bazı bölümler kontenjansız bölümlerdir. Yani barajı geçen her öğrenci girebilir. Fakat bazı bölümlerde ise kontenjan sınırı vardır. Baraj puanının biraz daha üstünde bir puan alan öğrenciler girebilir. Ayrıca AÖF, herhangi bir örgün üniversitede okuyup mezun olmuş adaylar içinde ikinci bir üniversite imkanı sunmaktadır. Yani üniversite sınavına girmeden ikinci bir üniversite okuyabilirsiniz. Bunun için sınavsız ikinci üniversite kayıt zamanını takip edip beklemeniz gerekmektedir. Konuyla ilgili ayrıntıları ve tarihleri www.anadolu.edu.tr adresinden takip ederek öğrenebilirsiniz.
Her yıl binlerce öğrencinin tercih ettiği Açık Öğretim Fakültesi’ni tercih edenlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Hem çalışıp hem okumak zorunda olan kişiler için zamandan tasarruf sağladığı gibi dersleri de evden takip edip öğrenim görme şansı vermektedir.
Açık Öğretim Fakülteleri ve Bölümleri
YGS sonuçları ile öğrenci kabul eden Açık Öğretim Fakülteleri:
Anadolu Üniversitesi (Eskişehir)
İstanbul Üniversitesi (İstanbul)
Atatürk Üniversitesi (Erzurum)
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Lisans ve Ön Lisans Programları
- Sosyoloji
- Tarih
- Felsefe
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Sağlık Yönetimi
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Ön Lisans Programları
- Sosyal Hizmetler
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Aşçılık
- Adalet
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Çocuk Gelişimi
- Çağrı Merkezi Hizmetleri
- Ev İdaresi
- Dış Ticaret
- Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtım
- Emlak ve Emlak Yönetimi
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İlahiyat
- İşletme Yönetimi
- Kültürel Miraz ve Turizm
- Lojistik
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Medya ve İletişim
- Marka İletişimi
- Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası
- Özel Güvenlik ve Koruma
- Radyo ve Tv Programcılığı
- Spor Yönetimi
- Sosyal Hizmet
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Tıbbı Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Tarım
- Yerel Yönetimler
- Yaşlı Bakımı
- Turizm ve Otel İşlemeciliği
Turizm ve Seyahat Hizmetleri
İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Lisans ve Ön Lisans Programları
- İşletme
- İktisat
- Sosyoloji
- Felsefe
- Coğrafya
- Tarih
Ön Lisans Programları
- Medya ve İletişim
- Çocuk Gelişimi
- Acil Durum ve Afet Yönetimi
- Coğrafi Bilgi Sistemleri
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Atatürk Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Lisans ve Ön Lisans Programları
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Sosyal Hizmet
- Sosyoloji
- İşletme
- Ön Lisans Programları
- Çocuk Gelişimi
- İlahiyat
- Adalet
- Bilgi Yönetimi
- Lojistik
- Reklamcılık
- Dış Ticaret
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Emlak ve Emlak Yönetimi
- Özel Güvenlik ve Koruma
- Çağrı Merkezi Hizmetleri
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
Açıköğretim Fakültesine Nasıl Kayıt Yaptırılır?
Açıköğretim Fakültelerine kayıtlar 2 aşamalı olarak yapılıyor. İlk olarak internet üzerinden kayıt işlemleri yapıldıktan sonra yazıcıdan internet kaydınızın çıktısını almanız gerekir. İnternet kaydı yapılmayan adaylar kesin kayıt işlemlerini yaptıramazlar. Hatta kayıt haklarını kaybederler. Bu nedenle dikkatli olmalısınız ve kayıt tarihlerini kaçırmamalısınız. İnternet başvuru adresi ise; kayit.anadolu.edu.tr’dir. AÖF’ne kayıt için ikinci ve son aşama ise AÖF bürolarından yapılacak kayıttır. İnternet başvuru kısmını tamamladıktan sonra tercih ettiğiniz programın kayıt tarihlerinde, kayıt için gerekli belgelerle birlikte en yakın AÖF bürolarından kaydınızı yaptırabilirsiniz.
Kesin Kayıt İçin Gerekli Belgeler
- İnternet Başvuru Belgesi
- Fotoğraflı İmzalı Form
- Öğrenci Bilgi Formu
- Öğrenci Belgesi
- 4 Adet Fotoğraf
- Askerlik Durum Belgesi