Araç muayene ücreti ne kadar 2019 İşte araç muayene ücretleri

Araç muayene ücreti ne kadar? sorusu İnternet kullanıcılarının gündeminde... Son dakika ekibi olarak sizler için 2019 Araç Muayene Fiyat Listesi'ni hazırladık.

‘Araç muayene ücreti ne kadar, araç muayene 2019 fiyatları nedir?' soruları sürücüler tarafından araştırılıyor. Haberimizden araç muayene ücretleri hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Araç muayenesi, araçların kontrol edilmesine dayalı bir çeşit işlemler bütünüdür. Trafiğe çıkan motorlu veya motorsuz araçların trafiğe uygun olup olmadıklarını denetlemek adına yapılmaktadır. Araç muayenesi ile yolcuların ve çevrenin güvenliği için araçların yetkinliği kontrol edilir.

Araç muayene süreleri yeni araçlar için 3 yıl, 3 yaş ve üstü hususi araçlar için 2 yıldır. Bu süre ticari araçlar için ise 1 yıldır.

Araç muayene ücreti her yıl Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgeye göre belirlenir. Bu bağlamda her yıl Araç muayene ücreti ne kadar 2019 sorusu araştırılır...

Peki Araç muayene ücreti ne kadar 2019

Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork: 279,66 TL

Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker: 377,60 TL

Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet: 142,78 TL

Araç muayene ücretini kredi kartıyla ödenir mi?

Araç muayene ücreti kredi kartıyla maalesef ödenememektedir. Araç muayene ücreti Ödemeleri sadece nakit olarak kabul edilmektedir

Araç muayene ücreti 2019 ile ilgili bazı önemli bilgiler:

Yukarıda kategorileri belirtilmiş araç sınıfları dışında kalan taşıtların, hangi kategoriden ücretlendirilecekleri T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca belirlenir.

2918 sayılı "Karayolları Trafik Kanunu"nun 35. maddesi uyarınca, muayene süresi geçirilen her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücreti %5 oranında fazla bedel ile tahsil edilir.

Fiyatlara KDV dahildir.

Muayene raporu sonucuna göre "Ağır Kusurlu" veya "Emniyetsiz" olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmaz.

    Sabit muayene istasyonlarında muayeneleri onaylanmayan araçlar muayene tekrarını, muayenenin yapıldığı aynı istasyonda veya aynı ildeki diğer tüm sabit muayene istasyonlarında,
    Gezici muayene istasyonlarında muayeneleri onaylanmayan araçlar muayene tekrarını aynı gezici muayene istasyonunda veya aynı ildeki sabit araç muayene istasyonlarında,
    Gezici traktör muayene istasyonunda veya gezici muayene istasyonunda muayeneleri onaylanmayan traktör cinsi araçlar ise, muayene tekrarını aynı ildeki sabit araç muayene istasyonlarında, gezici muayene istasyonlarında veya gezici traktör muayene istasyonlarında,

bir ay içerisinde ücretsiz yaptırabilirler.

Muayene tekrarı yapılmış olan veya bir aylık süre içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.

Araç muayenesi için gerekli evraklar nelerdir?

Araç muayenesine gidecek olan kişilerin mutlaka yanlarına almaları gereken evraklar şu şekildedir;

Ruhsat (Trafik Tescil Belgesi)
Trafik Sigortası
Vekalet Durumu (Kimlik)
LPG takılı olan araçlar için gaz sızdırmazlık raporu
Fenni muayene izin belgesi
Üzerinde çeşitli tadilatlar yapılmış ve tadilat sonrası ilk muayenesi yapılacak araçlar için yukarıda verdiğimiz belgelere ek;
Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalardan EK-1 belgesi (Trafik Tescil müracaat ve işlem formu) gerekmektedir.

ARAÇ MUAYENESİNDE NELER KONTROL EDİLİR?

Araç içi kontroller;

-Aracın fren sistemi,
-Direksiyonu,
-Görüş özellikleri,
-Aydınlatma sistemi,
-Lastikler,
-Süspansiyon sistemi,
-Şasi,
-Gürültü kirliliği seviyesi,
-Plaka

Kontrol edilen ekipmanlar;

-İlk yardım çantası,
-Üçgen reflektör,
-Yangın söndürme cihazı,
-Stepne

Araç Muayene Süresi Geçerse Ne Olur?

Araç muayenesi kaç gün gecikebilir? Muayene süresinin geçmesi, araç sahiplerinin ceza ödemesine neden olmaktadır. Ayrıca son çıkan yasal düzenlemeler gereğince araç muayenesinin gecikmesi durumunda geciktirilen her ay için araç muayene ücretinin %5 fazlası alınmaktadır. Fakat bu faiz durumu muayenesi olmayan aracın trafik polisine yakalanmaması durumunda yalnızca istasyonlarda geçerlidir. Trafik polisine yakalanan muayenesiz araçların cezai işlemleri farklılık gösterir.

Araç Muayene Süresi Gecikme Faizi Ne Kadar?

Son muayene süresi üzerinden 100 gün geçmiş kişisel otomobile sahip bir kişinin bir sonraki muayenesinde ilgili muayene istasyonuna ödeyeceği toplam ücret üzerinden faiz hesabı yapılır. Gecikme faizi aylık %5 olarak hesaplanır. Muayenesiz araba cezası olarak ödenen, trafikte görevliye yakalanılması halinde ödenen ücretlerde ise farklı bir prosedür söz konusudur.

Muayenesiz Araç Trafikte Yakalanırsa Ne Olur? Muayenesiz Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Muayene süresi geçen araçlar, trafik görevlileri tarafından yakalanırsa, araç sahipleri 291 TL muayenesiz araç cezası bedeli ödemek zorundadırlar. Eğer bu bedel 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim söz konusu olur. Bunun yanı sıra muayene sonucunda hakkında emniyetsizdir raporu düzenlenen araçla trafiğe çıkmanın cezası 604 TL’dir.

Trafik yetkilisi tarafından muayene yapılması için bir süre tanınmaktadır. Bu süre içerisinde araç sahipleri araçlarını muayene ettirmezlerse bir sonraki durumda araçları trafikten çıkartılabilir.

Muayenesiz 2 Defa Yakalanmanın Cezası Ne Kadar?

Trafik görevlileri, muayenesi olmayan araçlar için yukarıda belirttiğimiz tutarlarda cezai işlem uygular. Maddi cezanın yanı sıra görevli araç sahibine aracını muayeneye götürmesi için 15 gün süre tanır. Bu süre içerisinde araç sahibi aracını muayene götürmez ve 15 günün ardından tekrar görevliye yakalanırsa aracı çekilir.

Muayenesiz Araç Bağlanır mı?

Yukarıda da bahsi geçtiği üzere muayenesiz bir araçla birden fazla kez trafik görevlisine yakalanılırsa ve bu yakalanmalar arasında 15 günden fazla süre varsa araç bağlanır.

İlgili konu başlıklarımızı da incelemenizi tavsiye ediyoruz:

 

Haberleri

Netflix üyelik iptal etme işlemi nasıl yapılır?
TÜVTÜRK Randevu iptali 2020 nasıl yapılır? İşte TÜVTÜRK Randevu iptali
Ege Bölgesi'nin Dağları neler? İşte Ege Bölgesi'nin Özellikleri
Ayasofya Açılsın, Hasret Sona Ersin
Süleyman Soylu İstifa Kararından Sonra Sessizliğini Bozdu!