Türkiye'deki ilahiyat fakülteleri ve imam hatip okullarının sayılarında son yıllarda görülen artış, bu kurumlardaki nitelikli Arapça öğretmenlerine olan ihtiyacı her geçen gün daha fazla hissedilir hale getirdi.
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SÜREM) Arapça Programları Koordinatörlüğü'nün bu ihtiyacı karşılamak için düzenlediği "Arapça Öğretmenleri Haydi Türkiye'ye Projesi" çerçevesinde, dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan, anadili Arapça olan ve Arapçayı yabancı dil olarak iyi öğretebilen nitelikli öğretmenlerin Türkiye'de istihdamı hedefleniyor.
İsteyen başvurabilir
Projenin yöneticisi SÜREM Arapça Koordinatörü Yard.Doç. Dr. İbrahim Helalşah, projeyi önce sosyal medyadan duyurduklarını, ilahiyat fakülteleri ve imam-hatip okulları başta olmak üzere Türkiye'deki eğitim kurumlarında çalışmak isteyen Arapça öğretmenlerinin CV'lerini göndererek başvuruda bulunduğunu söyledi.
Gerekli inceleme ve elemelerin yapılmasının ardından belirledikleri kriterleri taşıyan en iyi 50 hocayla skype üzerinden en az 30 dakika mülakat yaptıklarını ifade eden Helalşah, "Mülakatta başarılı olan 20 öğretmeni, yedi günlük "Yabancı dil olarak Arapça öğretim yöntemleri" konulu eğitim programına katılmak üzere Türkiye'ye davet ettik. Hocaların bilgi bakımından yeterliliğinden emin olduktan sonra formasyonlarını en az 2 deneme dersi yaparak ölçtük" dedi.
Başarılı olan hocalara belge verdiklerini ve bu hocaların özgeçmişlerini 29 Mayıs SÜREM referansıyla Arapça öğretmeni ihtiyacı olan kurumlara ilettiklerini belirten Helalşah, 5 hocayı kendi kurumlarında istihdam ettiklerini, İstanbul Şehir Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Bülent Ecevit Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Beyoğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne de hocalar yönlerdirdiklerini kaydetti.
Üniversitelerden gelen yoğun istek üzerine şimdi "Arapça Öğretmenleri Haydi Türkiye'ye Projesi'nin 2'ncisini düzenlediklerini ifade eden Helalşah, Şubat ayında yeni hocaları deneme dersleri ve değerlendirme için İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nde misafir edeceklerini söyledi.
Projenin hedeflerine de değinen Helalşah, "Ana dili Arapça olan, eğitim ve bilgi seviyesi yüksek, Arapça öğretimini hedef edinmiş yetenekli hocaların Türkiye'ye gelmesi, sadece belirli kurumların istihdam ihtiyacını karşılamakla sınırlı kalmayıp, Türkiye'deki Arapça öğretiminin gelişmesini ve Arapça kaynaklara başvurmanın kolaylaşmasını sağlayacaktır" diye konuştu.