2019 Devamsızlık hakkı kaç gün? MEB

İlkokul, Ortaokul, Lise 2019 Devamsızlık hakkı kaç gün? sorusu araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafında öğrencilere ihtiyaç olması durumunda okula gelmemelerini sağlayan hakka "devamsızlık hakkı" denir.

2018-2019 Eğitim öğretim yılı için Okulların kapanmasına sayılı günler kaldı. Devamsızlık hakkını kullanan öğrenciler, İlkokul, Ortaokul, Lise Devamsızlık hakkı kaç gün? diye araştırıyor.

Öğrencilerin devamsızlık hakkı kaç gün olduğu Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde belirlenmiştir. Devamsızlıktan kalmak her öğrencinin korkulu rüyası olsa da yetkililer bazı kademelerde devamsızlık konusunda değişikliğe giderek öğrencinin okula devamını sağlamaya yönelik adımlar atmışlardır.

İlkokul Devamsızlık hakkı kaç gün?

Milli Eğitim Bakanlığı 1.sınıfta, 2.sınıfta, 3.sınıfta, 4.sınıfta devamsızlık hakkı yoktur.   Öğrenciler uzun süre okula gelmezse okul idaresi duruma hemen müdahale etmektedir. Öğrencilerin okula devamı esastır.

Öğrenci okula gelmediği zaman bunun okul idaresi tarafından yönetilmesi gereken aşamaları vardır. Devamsızlık mektubu kaç günde gönderilir diye merak edenler için 7 gün okula gelmediğiniz zaman evinize ilk devamsızlık mektubu uyarısını alırsınız.

Ortaokul Devamsızlık hakkı kaç gün?

Ortaokulda 20 günden fazla devamsızlığı olan öğrenciler okulu geçebilmesi için Şube Öğretmenler Kurulu‘ndan geçer onayı alması gerekir. Yani 20 günden fazla devamsızlığı olan öğrenci kuruldaki karar göre okulu geçebilir ya da sınıf tekrarı yaşayabilir. Yani 5.sınıf, 6.sınıf, 7.sınıf, 8.sınıfta devamsızlık hakkı yoktur.

Lise Devamsızlık hakkı kaç gün?

Liselerde devamsızlık hakkı 9, 10 ve 11. sınıflarda 10 gün iken 12. sınıflarda ise 45 gündür. Bunun nedeni ise son sınıf öğrencisinin üniversite sınavlarına hazırlanması için ona ek süre tanınmasıdır.

"Özürsüz devamsızlığı 10 günü aşan öğrenci notları ne olursa olsun başarısız sayılır. Özürlü ve özürsüz devamsızlığın toplamı 30 günü aşamaz. Mazeret kağıdı ve/veya rapor getirilmesi durumunda öğrenci özürlü devamsızlık yapmış sayılır.

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir."

Lisede özürsüz devamsızlık hakkı kaç gün?

Özürsüz devamsızlık hakkı 10 gündür.

Lisede özürlü devamsızlık hakkı kaç gün?

Özürlü ve özürsüz devamsızlık 45 günü geçmeyecektir. Yani 35 gün özürlü devamsızlık hakkı tanınmıştır.

Üniversitede devamsızlık hakkı kaç gün?

Üniversitelerde genel olarak devamsızlık hakkı dersin toplam saatinin %30’u olarak belirlenmiştir. Yani bir öğrenci bir dersin %70’ine katılmak durumundadır. Aksi durumda ilgili dersten devamsızlık sebebiyle kalır. Yine aynı sebepten öğrenci daha sonraki senelerde bu dersten devamsızlık sebebiyle kaldığı için yine devam zorunluluğu bulunacaktır.

Halbuki öğrenci ilgili dersten not sebebiyle kalsaydı devam zorunluluğu olmayacak ve sadece vize ile final sınavlarına katılabilecekti. Bu devam zorunluluğu laboratuvar derslerinde ise %80 olarak belirlenmiştir. Ancak yine belirttiğimiz üzere her üniversitede bu oranlar değişebilir. Genel itibariyle bu şekilde olsa da her üniversitede aynı olacak diye bir şart yoktur. Bu sebepten üniversitenizin öğrenci işlerinden gerekli bilgiyi almalısınız.

E-OKUL İLE HANGİ SORGULAMALAR YAPILIR?

e-Okul ile birçok sorgulama işlemleri yapılabilir. Bunların arasında;

Devamsızlık sorgulama

Yazılı sonuçları

Sözlü sonuçları

Karne notları

Haftalık ders programları

E-okul Devamsızlık Kısaltmaları ve Anlamları

E-okul devamsızlık sorgulama sayfasına girildiği zaman çeşitli kısaltmalar görülmektedir. Bu kısaltmaların ne demek olduğunu yazalım:

  • s = Sevkli  demektir.
  • i = İzinli demektir.
  • öy = Öğleden sonra yarım gün gelmemiş demektir.
  • sy = Sabah yarım gün okula gelmemiş demektir.
  • g = Geç gelinmiş demektir.
  • d = Özürsüz devamsızlık yapılmış demektir.

E-OKUL VBS GİRİŞİ İLE DEVAMSIZLIK DURUMU SORGULAMA

Sol menüden "Devamsızlık Bilgisi" butonuna tıklıyoruz ve öğrencimize ait devamsızlık kaydı sağ tarafta görünüyor. e-Okul devamsızlık bilgisini incelediğimizde öğrencinin o döneme ait Özürlü – Özürsüz Devamsızlık bilgileri ekrana geliyor. Geriye dönük devamsızlık öğrenmek için ise Dönem bilgisinden dönem değiştirmelisiniz.

Öğrencinin okula devam etmediği günler listede D olarak yazmaktadır. Öğrencileri devamsızlıkları özürlü yani izin veya raporla oluşmuşsa bu ayrı olarak belirtilir. Örneğin aşağıdaki listede Özürlü ve Özürsüz devamsızlar ayrı ayrı gösterilmiştir.

 E-okul VBS girişi yapmak için TIKLAYINIZ

MEB DEVAMSIZLIK HAKKI YÖNETMELİĞİ

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme Ve Sınav Yönetmeliğine göre;

MADDE 36-

(1) Okula devam zorunludur. Veliler, öğrencilerinin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler. Millî Eğitim Temel Kanununun 26. maddesi gereğince okul yöneticileri, millî eğitim müdürleri ve mahalli mülkî idare amirleri öğrencilerin okula kayıt ve devamıyla ilgili gerekli tedbirleri alırlar.

(2) Uygulamayla ilgili olarak;

a) Devamsızlık yapan öğrenciler, ders öğretmeni tarafından yoklama fişine, ilgili müdür yardımcısı tarafından da e-Okul sistemine işlenir.

b) Günlük toplam ders saatinin yarısından fazla derse gelmeyenlerin devamsızlığı bir gün, diğer devamsızlıklar ise yarım gün sayılır.

(3) Yurt içinde ve yurtdışında, bilim, tiyatro, spor, müzik, folklor, beceri yarışması ve benzeri eğitici-kültürel faaliyetlere ve bunların hazırlık çalışmalarına katılan öğrenciler, okula devam edemedikleri süre için izinli sayılır ve bu süre devamsızlık süresinden sayılmaz. Yurt içindeki faaliyetlere katılan öğrencilere millî eğitim müdürlüklerince, yurtdışındaki faaliyetlere katılan öğrencilere ise mahalli mülki idare amirlerince izin verilir. Bu öğrencilerin başarı durumlarının belirlenebilmesi için iki dönem puanı almış olmaları gerekir.

(4 Devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilir, varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi velisinden istenir. Devamsızlığın 5., 15. ve 25. günlerinde, kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrenciler için ise ayrıca devamsızlığın 40. ve 55. günlerinde de tebligat yapılır ve öğrencinin okula devamının sağlanması istenir.

(5) Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplamda 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılır ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilir. Ancak üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde kontrol kayıtlı sürekli tedaviyi ya da organ naklini gerektiren hastalığı bulunanlar, tam zamanlı kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve özel eğitim meslek liselerine kayıtlı olan öğrenciler, sosyal hizmet, emniyet ve asayiş birimlerinin resmî raporları doğrultusunda koruma ve bakım altına alınanlar ile tutuklu öğrencilerin özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 60 gün olarak uygulanır. Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan ve öğrenim hakkı bulunan öğrenciler derslere devam edemez ve bir sonraki eğitim ve öğretim yılında okula devam ettirilir. Öğrenim hakkı bulunmayanlar ise okulla ilişikleri kesilerek Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi veya mesleki eğitim merkezine gönderilir. Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik derslere özürlü ve özürsüz devamsızlık süresi ders yılı içinde devam etmesi gereken sürenin altıda birinden, işletmede mesleki eğitimde ise 3308 sayılı Kanun hükümlerine göre kullanabileceği ücretli ve ücretsiz izin toplamından fazla olamaz. Bu fıkra kapsamında toplam devamsızlık süresinin 60 güne çıkabildiği durumlarda teorik derslere devamsızlık süresi teorik ders süresinin üçte birini geçemez.

(6) Öğrencinin devamsızlığıyla ilgili velisine yapılacak tebligat işlemleri, iadeli taahhütlü postayla yapılır. Gerektiğinde ayrıca tebligatla ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda bilişim araçlarından da yararlanılır.

(7) Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde okul yönetimine verilir ve e-okul sistemine işlenir. Zorunlu hallerde özür belgesinin teslim süresi okul yönetimince 20 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir.

 (8) Telafi programlarına devam zorunludur. Öğrenciler devam etmek zorunda oldukları telafi programına ait özürlü-özürsüz toplam ders saatinin en az altıda biri kadar devamsızlık yapmaları halinde puanları ne olursa olsun başarısız sayılırlar.

 

Haberleri

Netflix üyelik iptal etme işlemi nasıl yapılır?
TÜVTÜRK Randevu iptali 2020 nasıl yapılır? İşte TÜVTÜRK Randevu iptali
Ege Bölgesi'nin Dağları neler? İşte Ege Bölgesi'nin Özellikleri
Ayasofya Açılsın, Hasret Sona Ersin
Süleyman Soylu İstifa Kararından Sonra Sessizliğini Bozdu!