Fibromiyalji nedir?
Fibromiyalji, vücudun çoğunda yaygın ağrı ve hassasiyete neden olabilen uzun süreli (kronik) bir durumdur. Oldukça yaygındır, Dünya sağlık örgütlerinin açıkladığı rakamlara göre; her 25 kişiden 1 kişi etkilediği belirtilmektedir.
Fibromiyalji belirtileri nelerdir?
Belirtileri, bir kişinin hayatı boyunca herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir, ancak en sık 45 yaş civarında görülmektedir.
Fibromiyalji'nin en Yaygın belirtiler şunlardır :
Yaygın ağrı
Çene ağrısı ve sertlik
Yüz kaslarında ve bitişik fibröz dokularda ağrı ve yorgunluk
Sabahları sert eklem ve kaslar
Baş ağrısı
Düzensiz uyku düzenleri
İrritabl barsak sendromu (IBS)
Ağrılı adet dönemleri
Ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma
Huzursuz bacak sendromu (RLS)
Soğuğa veya sıcağa duyarlılık
“Fibro-sis” olarak bilinen hafıza ve konsantrasyon zorlukları
Yorgunluk
Görme ile ilgili sorunlar
Mide bulantısı
Pelvik ve idrar sorunları
Kilo almak
Baş dönmesi
Soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlar
Cilt problemleri
Göğüs semptomları
Depresyon ve anksiyete
Solunum problemleri
Fibromiyalji tedavisi var mı?
Tıbbi yardım gereklidir, çünkü fibromiyalji tedavisi zor olabilir. Bir sendrom olduğu için, her hasta farklı bir semptom seti yaşayacak ve bireysel bir tedavi planı gerekli olacaktır.
Henüz fibromiyalji için bir tedavi olmasada semptomlarınızı yönetmenin yolları vardır. Doktorunuz, durumun spesifik yönlerini ele almak için tedaviler ve tedaviler önerebilir. Bunlar ilaç tedavilerini içerebilir, ancak fiziksel ve diğer tedaviler de bu kadar önemli veya daha da önemlidir.
Ayrıca bazı kişiler akupunkturu denemektedir.
Tedavi, aşağıdakiler uygulanması tavsiye ediliyor.
aktif bir egzersiz programı
akupunktur
psikoterapi
davranış değişikliği tedavisi
kayropraktik bakım
masaj
fizik Tedavi
düşük doz anti-depresanlar, ancak bunlar birinci basamak tedavi olmasa da
Fibromiyalji hastalarının en iyi sonuçları veren tedavi planını bulmak için doktorlarıyla birlikte çalışması gerekir.
Fibromiyalji nedeni nedir kimlerde görülür?
Tıp araştırmacıları ve doktorları fibromiyaljiye neyin yol açtığını bilmiyor. Bununla birlikte, onlarca yıl süren araştırmalar sayesinde, birlikte çalışabilecek faktörleri anlamaya yakınlar.
Bu faktörler şunları içerir:
Enfeksiyonlar: Önceki hastalıklar fibromiyaljiyi tetikleyebilir veya durumun semptomlarını kötüleştirebilir.
Genetik: Fibromiyalji sıklıkla ailelerde geçer. Bu durumda bir aileniz varsa, onu geliştirme riskiniz daha yüksektir. Araştırmacılar bazı genetik mutasyonların bu durumda bir rol oynayabileceğini düşünüyor. Bu genler henüz tanımlanmadı.
Travma: Fiziksel ya da duygusal travma yaşayan insanlar fibromiyalji gelişebilir. Durum travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkilendirilmiştir.
Stres: Travma gibi, stres vücudun aylarca ve yıllar boyunca uğraştığı uzun süreli etkiler yaratabilir. Stres, fibromiyaljiye katkıda bulunabilecek hormonal bozukluklarla ilişkilendirilmiştir.
Doktorlar ayrıca insanların durumla ilgili kronik yaygın ağrıları yaşamalarına neden olan faktörleri tam olarak anlamamaktadır. Bazı teoriler beynin ağrı eşiğini düşürdüğünü gösteriyor. Bir zamanlar acı vermeyen şey zamanla çok acı verici hale gelir.
Bir başka teori, vücuttaki sinirlerin ve reseptörlerin stimülasyona daha duyarlı hale geldiğini göstermektedir. Bu, ağrı sinyallerine aşırı tepki verebilecekleri ve gereksiz ya da abartılı acılara neden olabilecekleri anlamına gelir.
Fibromiyalji nasıl teşhis edilir?
Güncellenen kılavuzlar, üç ay veya daha uzun süredir devam eden, yaygın bir ağrı yaşamanız durumunda tanı konmanızı önerir. Bu aynı zamanda, diğer koşullarla ilgili olarak tanımlanabilir bir nedeni olmayan ağrıyı da içerir.
Fibromiyaljiyi tespit edebilen bir laboratuvar testi yoktur. Bunun yerine, kan testi kronik ağrıya neden olabilecek diğer potansiyel nedenleri ekarte etmek için kullanılabilir.
Polimiyalji ve Fibromiyalji Arasındaki Fark Nedir?
Kas ağrısı, sertlik ve halsizlik hissediyorsunuz. İki özel koşuldan birinin olabileceğinden şüpheleniyorsun. Sadece doktorunuz teşhis koyabilir. Ancak, benzer semptomları olan bu iki sağlık durumu arasındaki farkları anlamaya yardımcı olabilir.
Kendinizi polimiyalji romatika (PMR) ve fibromiyalji konusunda eğitmek sizi doktorunuzla yaşadıklarınız hakkında konuşmaya hazırlar.
Semptom benzerlikleri
Polimiyalji romatika ve fibromiyalji, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları olup, ayırt edilmesi zor olabilecek semptomlar vardır. Polimiyalji romatikaya sahip olduğunuzda omuzlarınızdaki ve üst kollarınızdaki (omuz kuşağı) ve kalçalarınızdaki (pelvik kuşağı) kaslarınızda ağrı ve sertlik hissedersiniz. Bu his genellikle dinlenmeye zaman ayırdıktan sonra gelir ve en çok uykudan uyanırken şiddetlidir.
Fibromiyalji ayrıca vücudun aynı bölgelerinde kas ağrısına neden olabilir. Fakat bu daha yaygın ve acı daha şiddetli. Fibromiyaljili insanlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer semptomları da yaşama eğilimindedir:
yorgunluk
uyku problemi
hafıza problemleri
bağırsak ve mesane problemleri
NOT: Yukarıda yer alan bilgiler tamamen bilgi amaçlı olup araştırmalar yurtdışındaki kaynaklardan edinilen bilgiler yer almaktadır.