Gastronomi Taban Puanları 2019 ve Başarı Sıralamaları

Gastronomi taban puanları 2019 yılında da merak ediliyor. Peki Gastronomi başarı sıralamaları 2019 belli oldu mu? 2018'e göre Gastronomi başarı sıralamaları ve kontenjanları buradan öğrenebilirsiniz. İşte YÖKATLAS'a göre Gastronomi Fakültesi taban puanları ve başarı sıralaması

Gastronomi Taban Puanları 2019 bu sayfada sizler için yayınlıyoruz. Milyonlarca öğrencinin girdiği YKS 2019 sınavı tamamlandı. Şimdi ise öğrenciler Üniversiteler hakkında bilgiler edinmek istiyor. Peki Hangi bölüm kaç puan? Hangi bölüm daha uygun araştırmaları yapıyorlar.

Sınavın üç oturumunda yaklaşık 700 bin sınav görevlisi ve güvenlik görevlisinin görev aldığını aktaran ÖSYM Başkanı Aygün, bu konuda da Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, valilikler ve üniversite rektörlükleriyle koordineli bir çalışma yürüttüklerini vurguladı.

Aygün, bu kurumlara da desteklerinden ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

Şimdi ise öğrenciler Üniversiteler hakkında bilgiler edinmek istiyor. Hangi bölüm kaç puan? Hangi bölüm daha uygun araştırmaları yapıyorlar. Taban ve tavan puanlar nasıl? Öğrenciler istedikleri bölümlere yerleşebilecekler mi ? Tüm bu soruların cevabı Bölümlerin taban ve tavan puanlarını sizler için derledik. 

Gastronomi taban puanları 2019 ve başarı sıralaması

Üniversite Yılı Türü Katsayı Yerleşen Son Kişi Yerl. TYT Türkçe TYT Sosyal TYT Mat TYT Fen AYT TDE AYT Tar1 AYT Coğ1 AYT Tar2 AYT Coğ2 AYT Fel AYT Din
        Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)   40 20 40 20 24 10 6 11 11 12 6
İSTANBUL OKAN ÜNİV. - (Burslu) 2018 Vakıf 0,12 366,7 7 26,3 13,8 6,8 1 16,5 7,5 3,5 5,5 9,8 9,5 6
İSTANBUL OKAN ÜNİV. - (%50 İndirimli) 2018 Vakıf 0,12 332,2 63 18,8 2 0,8 0 2,5 4 2,5 2,5 1,5 4,5 3
ALTINBAŞ ÜNİV. - (Burslu) 2018 Vakıf 0,12 457,45 3 31,5 14 28,8 3,3 20,3 2,5 6 5 6 9,5 4,8
ALTINBAŞ ÜNİV. - (%50 İndirimli) 2018 Vakıf 0,12 274,45 23 11,3 8 0,5 3,8 3,3 1,8 3,5 2,3 6 1,5 0

Not: Programlar taban puanlarına göre yüksekten düşüğe doğru sıralanmıştır

Liste'nin devamı için tıklayınız


Taban puan nedir?

Genellikle yapılan tüm sınavlarda alınan en düşük not, sınav sonrası yerleştirme işlemlerinde istediği okulu yada bölümü tercih ederek yerleşen öğrencilerin en düşük yerleştirme puanına verilen isimdir. Taban puan kavramına en çok YKS, TEOG gibi sınavlarda ve bu sınavlardan sonraki yerleştirme işlemlerinde rastlarız. Kelimenin zıttı "Tavan puan" dır.

Gastronomi Ne Demek?

Gastronomi terimleri açısından, “Gastros” mide, “Namos” ise yasa-kuram demektir. Gastronomi ve mutfak sanatları nedir? Sorusunun cevabı ise kısaca: yiyecek ve içecek kültürünün sanat ve bilime dönüşmüş halidir, dolayısıyla salt bir meslekten öte bir sanat dalıdır.

Gastronomi ve mutfak sanatları bölümü: kültürü, gıdayı, ekonomiyi, işletmeyi ve birçok bilim dalını (kimya, matematik. Tarih vs.) içine almaktadır. Dolayısıyla Gastronomi ve mutfak sanatları dersleri, sadece mutfakta işlenmemektedir. Gastronomi okuyanlar, mitoloji, sanat tarihi, sanat yönetimi gibi sanatı içerisinde sıkça barındıran dersler almakla birlikte gıda, gıda muhafazası, gıda yönetimi, iş sağlığı gibi gıdayı ve işi içerisinde barındıran dersler de almaktadırlar.

Bu tarz gastronomi dersleri, öğrenciyi sırf mutfağa kapalı tutmaktan alı koyuyor, bir şef veya aşçı yetiştirmekle birlikte bir sanatçı da yetiştiriyor. Gastronomi olan üniversiteler, öğrenciyi derslerle sıkmıyor; gastronomi festivali, gastronomi etkinliği gibi çeşitli olaylarda görev almasını, insanlarla iletişimini en iyi biçimde geliştirmesini sağlıyor. Ayrıca eğer öğrenci isterse üniversitesinde bulunan gastronomi derneği gibi çeşitli derneklere katılarak şehirlerdeki etkinliklere gidebilir belki de bu etkinlikleri düzenleyebilir.

Gastronomi Sözel Mi?

Gastronomi puan türü açısından çoğu üniversite TS (Türkçe-Sosyal) ile öğrencileri kabul etse de verilen eğitim tam olarak sözel sayılmıyor, çünkü derslerin bazılarında kimya, biyoloji gibi fen ağırlıklı konular bulunmakta.

Bunların dışında yetenek de önemli bir kısım, öğrencinin mutfakta alacağı eğitim onun becerilerine göre hızlanıp, yavaşlayabiliyor lakin öğrenciler bu yetenekleri hocalarına bağlı olarak kazanabilmekte, geliştirebilmekte veya yeteneği olsa bile gastronominin başka bir alanına ilgisi kayabilmektedir. Yani öğrenciler sadece mutfak ağırlıklı bir eğitim almadıkları için gelecek planlamalarında da mutfakta çalışmayı seçmeyebilirler.

Gastronomi Kaç Yıllık? Gastronomide Eğitim Nasıl?

Gastronomi, “Gastronomi ve mutfak sanatları” adı altında çoğu üniversitede güzel sanatlar fakültesinde yer almakta ve 4 yıllık olmaktadır.

Gastronomi 2 yıllık, olarak herhangi bir üniversitede bulunmamakta ama 2 yıllık aşçılık eğitimi almış öğrenciler yatay geçişle Gastronomi ve mutfak sanatlarına girebilmektedir.

Aşçılık okuyan öğrenciler, gastronomi de bulunan bir dersi kapsamlı olarak almazlar, bu da onları bazı konularda geri planda tutabilir ama aşçılık mezunları gastronomi öğrencilerine göre daha erken mezun oldukları için azimle çalışırlarsa, özellikle mutfakta bir gastronomi uzmanından daha iyi rütbelere yükselebilirler.

Haberleri

Netflix üyelik iptal etme işlemi nasıl yapılır?
TÜVTÜRK Randevu iptali 2020 nasıl yapılır? İşte TÜVTÜRK Randevu iptali
Ege Bölgesi'nin Dağları neler? İşte Ege Bölgesi'nin Özellikleri
Ayasofya Açılsın, Hasret Sona Ersin
Süleyman Soylu İstifa Kararından Sonra Sessizliğini Bozdu!