Güneş yanığını ne geçirir, Güneş yanığına ne iyi gelir? soruları internette araştırılıyor. Haberimizden Güneş yanığı ile ilgili bir çok konuyu uzman görüşlerinden faydalanarak bir arada getirdik.
GÜNEŞ YANIĞI NEDİR?
Güneş yanığı, derinin güneş ışığına aşırı miktarda maruz kalması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Güneş yanığı, güneşe maruz kalmayla oluşur. Güneş yanığı , güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu yaz aylarında görülmektedir. Hafif güneş yanığı belirtileri ciltte kızarıklık ve ağrıyı içerir . Yaklaşık 4-7 gün sonra, cilt soyulması meydana gelebilir.
GÜNEŞ YANIĞINI NE GEÇİRİR? GÜNEŞ YANIĞINA NE İYİ GELİR?
Halk arasında güneş yanığına iyi geldiği zannedilen yoğurt, diş macunu, farklı bitkisel yağ karışımları kişilere daha da zarar verebiliyor. Yanık karşısında yapılan yanlış uygulamalar, doğru müdahalede daha çabuk iyileşebilecek bir yanığı daha da kötü bir duruma getirdiği söyleniyor. Peki güneş yanığı için ne yapmalıyız.
Güneş yanığının tedavisinde ilk yapılacak olan soğuk yanan bölgeye soğuk kompres uygulamaktır. Eğer ağrılarınız devam ediyorsa ılık su ile duş alınabilir. Ilık bir duşun ardından Soğuk uygulanabilir, yardımcı kremler, nemlendirici kremler uygulanabilir. O bölgenin mikrop kapmaması için temiz tutulması gerektiğini unutmayın.
GÜNEŞ YANIĞINDA YOĞURT, DİŞ MACUNU VE BİTKİSEL YAĞLAR BİRER ŞEHİR EFSANESİ
Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Kibar Çamurlu, yoğurt, diş macunu şehir efsanesi olduğuna dikkat çekerek "Halkımız genellikle güneş yanığı olan bölgelere yoğurt, diş macunu, farklı bitkisel karışımlar sürüyorlar. Bizim önerimiz, fark edildiğinde bir sağlık kuruluşuna başvurulması, hekime ulaşılmadığında da soğuk uygulamak gerekiyor. Soğuk su olabilir ya da özel buz kalıpları da değerlendirilebilir. Kişinin ağır ve yanma hissi azalana kadar uygulanması önemli. Yanıklarda da böyle, suya tutmak yeterli olmuyor. En az 20 dakika, bazen yanığın şiddetine göre birkaç saat soğuk uygulamak önemli. Güneş yanıklarından sonra eczanelerden temin edilebilecek ürünler var, bir hekime danışılarak bunlar kullanılabilir" dedi.
BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!
Deride kabarıklık, aşırı kızarıklık, su toplama, baş ağrısı, titreme ve kusma gibi şikayetleriniz varsa güneş yanığı tedavisi için hekime başvurmalısınız. Bu şikayetler durumunuzun ciddi olduğunu ve uzman müdahale gerektirdiğini gösterir.
GÜNEŞ YANIĞINDAN NASIL KORUNULUR?
Yazın ilk defa güneşlenmeye çıkanlar güneşin altında 30 dakikadan fazla kalmamalıdır. Sabah saat 10.00'dan önce, akşamüstü saat dörtten sonra güneş ışınlarının en az zararlı oldukları zamanlardır.
Bulutlar güneşin ultraviyole ışınlarının büyük kısmını kapatsalarda, bir kısmı sızmaya devam eder gölgede de yanma olmaktadır.
Güneş yağları ve kremleri bizleri bir miktar korusada mutlak koruyucu olarak bilinmemelidir.
Güneş kremi dışırı çıkmadan 30 dakika önce iyi bir şekilde uygulayın, hava kapalı olsa bile , dudaklarınızı , ellerinizi, kulaklarınızı ve boynunuzun arkasını korumayı unutmayın . Her iki saatte bir uygulayın. Şapkalar, hafif uzun kollu tişörtler ve örtüler gibi koruyucu giysiler giymek de cildinizin korunmasına yardımcı olabilir.
GÜNEŞ YANIĞI NASIL ÖNLENİR?
Güneş yanığını önlemek için, cildinizin daha genç görünmesini sağlamak ve daha da önemlisi, bazal ve skuamöz hücreli karsinom gibi cilt kanseririskini en aza indirmek istiyorsanız, gün boyu güneş koruyucu uygulamak ve yeniden uygulamak zorundasınız
yanıktan sonra cildinizin normale dönmesi 3 ila 6 ay sürüyor. “Bir güneş yanığı aldığınızda ve cildin üst tabakası sıyrıldığında, yeni ortaya çıkan cilt her zamankinden daha hassastır. Bu, eğer dikkatli olmazsanız, daha önce olduğundan daha hızlı yanacağınız anlamına geliyor. ”
Güneş yanığı tedavisi için ne zaman doktora başvurmalısınız?
Uzmanlar bazı güneş yanıklarının evde tedavi edilemeyecek kadar şiddetli olduğu söylüyor.
Bulantı, titreme, ateş, halsizlik, yoğun kabarma, genel halsizlik, mor renk değişikliği lekeleri veya yoğun kaşıntı yaşarsanız bir doktora başvurmalısınız.
Yanığın yayıldığı görülüyorsa, sorunu artıran bir enfeksiyon olabileceğini unutmayın.
İLAÇ KULLANIYORSANIZ DİKKAT
Eğer bir Reçeteli ilaçlar alıyorsanız doktorunuza bu konuyuda danışmalısınız. Uzmanlar antibiyotikler, sakinleştiriciler ve antifungal ilaçlar gibi bazı ilaçlar, güneşe karşı duyarlılığınızı artırabilir ve reaksiyonlara neden olabilir, diyor.
Güneş yanıklarında yapılması gerekenlerle ilgili bilgi veren Dermatoloji Uzmanı Dr. Eda Kibar Çamurlu, yaz mevsiminde güneş yanıklarının dikkat edilmesi gereken bir konu olduğunu belirtti.
Güneş yanıklarının sebep olduğu ağrı, acı, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlerinizden kısa sürede kurtulmak istiyorsanız bu doğal yöntemlere başvurabilirsiniz.