Havuzlardan Bulaşan Enfeksiyon Hastalıkları

Pendik Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr Banu TAŞER “Havuzlardan Bulaşan Hastalıklar neler?” sorusunu yanıtladı.

Havuzlardan Bulaşan Enfeksiyon Hastalıkları olduğunu biliyor musunuz?

Pendik Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Uz. Dr Banu TAŞER sizler için açıklıyor:

Havuz, Sıcak yaz günlerinde biraz serinlemek kaçınılmaz ihiyaçlarımızdandır. Temiz deniz suyu elbette havuz suyundan daha yaralıdır. Çok kişinin girdiği, gerekli hijyenin sağlanamadığı, kalabalık yaz mevsiminde  aşırı kullanıma ve kirliliğe sebep olabilir. Haftada bir gün havuzların gerekli klorlama veya alternatif metodlarla temizlği için kapalı olması , ideal pH da kalması (7.2-7.6 )  gereklidir.

HAVUZLARDAN BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Deniz değil de havuzları kullanmak zorunda kalıyorsak;  aşağıdaki hastalıklar zaman zaman keyfinizi kaçırabilir:

İshaller:

Viral, bakteriyel, dizaterform olabilir . Dışkılama sayısı artar, kıvamıu yumuşar . Bazen müküslü kanlı ishaller olabilir . Ateş, karın ağrısı eşilik edebilir . Mutlaka doktor kontrolü gerekir . Bulaşıcı ishallerde bazen antibiyotik tedavisi gerekir . Viral etkenler sözkonsu ise semptomatik dediğimiz ateşe, sıvı kaybına , ağrıya yönelik tedaviler, probiyotik eklenebilir ve   diyet verilir .Rotavirus,  enterik adenoviruslar, E. Coli türleri, salmonella ,Shigella, Campyhylobacterler,amip  sıklıkla etkenler arasındadır .

İdrar yolu enfeksiyonları, vajinit :

Sistit ve vajina ilti,hapları ( karın ağrısı idrar yaparken yanma sık ve ağrılı işeme , vajinal akıntı olabilir . Tetkik yapılması ve klinik değerlendirme şarttır )

Kulak iltihabı (özellikle uzun süreli  kulağın ıslak kaşlı bazı mikroorganizmaların üremesi çin ideal ortamdır . Örneğin Pseudomonas bakterileri . ekternal otite sebep olabilir )

Göz enfeksiyonları:

(konjonktivitler viral ya da bakteriyel olduğu gibi , aşırı klora bağlı kimyasal irritasyondan da olabilir. )

Deri enfeksiyonları:

(Mantar , kontakt dermatit) 

SORU SORMAK VE  RANDEVU ALMAK İÇİN TIKLAYIN

(Açılan sayfadaki formu eksiksiz olarak doldurduğunuz takdirde, vermiş olduğunuz iletişim bilgileri ile sizinle irtibata geçilir ve tüm sorularınız Bölge Hastanesi uzman hekimleri tarafından 72 saat içerisinde sorularınız yanıt bulur.)

HAVUZLARDAN BULAŞAN HASTALIKLARDAN NASIL KORUNULUR?

Yukarıdaki  hastalıklardan korunmak için lütfen  aşağıda belirttiğim önlemleri alınız:

1.Önceliğiniz deniz tercih etmek olsun.

2.Havuza girmeniz gerekiyorsa hijyenik kontrolleri yapılmış olan havuzlara giriniz

3. Duş almadan havuza girmeyin

4.Havuzdan çıkınca mutlaka duş alın.                                                  

5. Ailenizden bile olsa kimsenin havlusunu kullanmayın.Havlunuz kendinize özel olsun .

6. Üzeriniz kuru kalacak şekillinde yedek mayo, havlu alın . Karnınız ve özellikle hanımlarda genital bölgenizi kuru tutun . gerekirse   aç kurutma makinesinin düşük devri ile kuruluğu sağlayın .

7. Belki de  en önemlisi; ishalliyken, sistit, vajinit gibi hastalıklardan yakınmanız varsa lütfen havuza girmeyin. Başkalarını enfekte etmeyin .

8. Havuzda uzun süreli kalmayın (30-40 dakikayı geçmesin)

9. Havuz kenarında gıda tüketiyorsanız  önce mutlaka ellerinizi su ve sabunla yıkayın .

10. Gıdaları uzun süre sıcak ortamda bırakmayın  ve uzun süre açıkta kalan salata , et  gibi gıdaları tüketmeyin . 1 -2 saatte bakteri üremeleri tamamlanıyor .

11. Marul, yeşillik gibi salata yapımında kullanılan çiğ sebzeleri  sirkeli suda yarım saat kadar bekletin  ve mümkünse bunları dışarıda yemeyin.

12. Aşı ile korunulabilen hastalıkları da unutmayalım. Örneğin hepatit B ,hepatit A Bunların testlerini lütfen yaptıralım ve korunalım

 

Haberleri

Netflix üyelik iptal etme işlemi nasıl yapılır?
TÜVTÜRK Randevu iptali 2020 nasıl yapılır? İşte TÜVTÜRK Randevu iptali
Ege Bölgesi'nin Dağları neler? İşte Ege Bölgesi'nin Özellikleri
Ayasofya Açılsın, Hasret Sona Ersin
Süleyman Soylu İstifa Kararından Sonra Sessizliğini Bozdu!