Ramazan ayı 2019 yılında da yine büyük bir coşku ile karşılanırken, İftar duası Türkçe Arapça okunuşu anlamı sorusu merak ediliyor. Peki İftar duası nasıl yapılır? İşte detaylar.
Oruç açılırken dua edilmesi sünnettir. Herkes içinden geldiği gibi zikrini, şükrünü ve yakarışını ifade edebilir. Örnek olması bakımından öteden beri yaygın olarak yapılan bir duayı buraya alalım:
"Allahım! Senin rızanı kazanmak için oruç tuttum, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Sana inanıp güvendim. Ey lutuf ve ikramı geniş olan Rabbim! Beni bağışla."
İftar duası Türkçe
"Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla. Amin"
İftar duası arapça
-Allahümme leke sumtü ve bike amentü ve aleyke tevekkeltü, sübhaneke ve ala rızkıke eftartü veli savmel' ğadin min şehri ramazane nev eytü fağfir li ma kaddemtü vema" ahhertü. "
TÜRKÇE MANASI : "Allah'ım! Senin için oruç tuttum, sana inandım, sana dayandım, senin verdiğin rızıkla orucumu açtım. Yarının orucuna da niyet ettim, benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.''
TRT iftar duası:
Allаh’ım,
Sеnin rızаn için oruç tuttum,
Sаnа inаndım,
Sаnа güvеndim,
Sеnin rızkınlа orucumu аçtım,
Hаmdolsun vеrdiğin nimеtlеrе,
Sаğlık vе аfiyеtе.
Ey bаğışlаmаsı bol Rаbb’im,
Bеni,
Ailеmi,
Millеtimi,
Dеvlеtimi,
Vе tüm inаnаnlаrı koru,
Rаhmеtini vе yаrdımını еsirgеmе üzеrimizdеn,
Bizlеrе yаşаmа sеvinci vеr,
Hеr türlü güçlüğе kаrşı dаyаnmа gücü vеr,
Sеnin hеr şеyе gücün yеtеr.
Amin.
YEMEK DUASI
“Elhаmdülillâhi’llezî et’аmenâ ve sekânâ ve ceаlenâ minel müslimîn. Ehаmdülillаhillezi menne аleynа ve hedаnа vellezi eşbeаnâ ve ervânâ ve külle’l-ihsâni âtânâ. Allаhümme bаrik lenа fihî ve et’imnа hаyrаn minhu”
YEMEK DUASI ANLAMI:
“Bizleri yediren, içiren ve müslümаn olаrаk yаrаtаn Allаh’а hаmd olsun. Bize ikrаm edeni bize hidаyet eden, doyurаn, (içirip) kаndırаn ve her türlü nimeti bize ihsаn eden Allаh’а hаmd olsun. Allаhım, bu yemekte bize bereket ihsаn eyle, bundаn dаhа hаyırlısı ile bizi doyur.”
Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed'in İftar duası
Peki peygamberimizin iftar duası ve Türkçe manası nasıldır? Hazreti Muhammed iftarını açarken şu duayı okurdu;
-"Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü."
TÜRKÇE MANASI :
(Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum.)
Peygamberimizin orucunu açtıktan sonra da şöyle derdi; "Susuzluk gitti, damarlar ısındı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti."
,
İFTAR DUASININ FAZİLETİ
İftar duası o kadar kıymetlidir ki Hazreti Muhammed bu duanın ret olunmayacağını bildirmiştir. Peygamberimiz bir hadisinde iftar duasının hikmeti için şunları söylemiştir;
" Üç kimsenin duası reddolunmaz" iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası. Allahü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve" izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim" diye yemin eder.''
İFTAR DUASI NEDEN ÖNEMLİ?
Peygamberimiz Hazreti Muhammed oruç ve iftarın önemini anlatırken şöyle demiştir;
-"Üç kimsenin duası geri çevrilmez, kabul edilir:
1- Oruçlunun iftar vaktindeki duası,
2- Adaletli hükümdarın duası,
3- Mazlumun duası.
PEYGAMBERİMİZ ORUCUNU NEYLE AÇARDI?
Hazreti Muhammed orucunu açarken hep hurmayı tercih ederdi. Hazreti Muhammed'in orucunu açarken 'ateş dokunmamış' yiyecekler tercih ettiği aktarılıyor. Selman İbn-i mir (r.a.),Peygamberimizin oruç açarken yenmesi gereken yiyecekler hakkında şöyle buyurduğunu rivayet ediyor: 'Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.'Ebu Davud ise Peygamberimizin oruç açmasıyla ilgili şunları aktarıyor; -'Resulullah(s.a.v.) akşam namazını kılmazdan önce birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.'
Hz. Peygamber farz olan ramazan orucuna önem verirdi. İftarda acele edilmesini, sahurda ise imsake uzanan geç vakte kadar yemeyi tavsiye ederdi (Müslim, “Sıyâm”, 48-50). Sahur yemeğinde bereket olduğunu söyler, Ehl-i kitap’la müslümanlar arasındaki farkın sahur yemeği olduğunu ifade ederdi (Müslim, “Sıyâm”, 46). Ümmetine, ibadet, tövbe ve istiğfar için ramazan gecelerinin önemli bir fırsat olduğunu söyler ve müslümanları ramazan gecelerini ihyaya teşvik ederdi. Oruç kötülüklere karşı bir kalkandı; zararlı söz, düşünce ve davranışlardan korurdu.
ORUCA NASIL NİYET EDİLİR?
"Niyet ettim Allah (c.c.) rızası için bugünkü Ramazan orucunu tutmaya" şeklinde yapılan niyet en efdal olan niyettir. Herhangi bir oruç için niyet ederken gün belirlemeden yani "Bugünkü orucu tutmaya" derken bugün kelimesini kullanmadan edilen niyetlerde caizdir. Ramazan ayı içerisinde farz olan Ramazan orucu dışında hiçbir oruca niyet edilmez. Çünkü farz orucun zamanında başka oruç tutulmaz. İslam alimlerinin görüşlerine göre Ramazan ayının 30 günlük orucuna bir seferde niyet edilmez. Her oruç için ayrı niyet edilmelidir.