İlahiyat Taban Puanları 2019 ve Başarı Sıralamaları (TYT,AYT puan türleri)

İlahiyat taban puanları 2019 yılında da merak ediliyor. Peki İlahiyat başarı sıralamaları 2019 belli oldu mu? 2018'e göre İlahiyat başarı sıralamaları ve kontenjanları buradan öğrenebilirsiniz. İşte YÖKATLAS'a göre İlahiyat Fakültesi taban puanları ve başarı sıralaması

İlahiyat Taban Puanları 2019 bu sayfada sizler için yayınlıyoruz. Milyonlarca öğrencinin girdiği YKS 2019 sınavı tamamlandı. Şimdi ise öğrenciler Üniversiteler hakkında bilgiler edinmek istiyor. Peki Hangi bölüm kaç puan? Hangi bölüm daha uygun araştırmaları yapıyorlar.

Sınavın üç oturumunda yaklaşık 700 bin sınav görevlisi ve güvenlik görevlisinin görev aldığını aktaran ÖSYM Başkanı Aygün, bu konuda da Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, valilikler ve üniversite rektörlükleriyle koordineli bir çalışma yürüttüklerini vurguladı.

Aygün, bu kurumlara da desteklerinden ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

Şimdi ise öğrenciler Üniversiteler hakkında bilgiler edinmek istiyor. Hangi bölüm kaç puan? Hangi bölüm daha uygun araştırmaları yapıyorlar. Taban ve tavan puanlar nasıl? Öğrenciler istedikleri bölümlere yerleşebilecekler mi ? Tüm bu soruların cevabı Bölümlerin taban ve tavan puanlarını sizler için derledik. 

2018 2019 İlahiyat Fakültesi taban puanları ve başarı sıralaması

Liste'nin devamı için tıklayınız


Taban puan nedir?

Genellikle yapılan tüm sınavlarda alınan en düşük not, sınav sonrası yerleştirme işlemlerinde istediği okulu yada bölümü tercih ederek yerleşen öğrencilerin en düşük yerleştirme puanına verilen isimdir. Taban puan kavramına en çok YKS, TEOG gibi sınavlarda ve bu sınavlardan sonraki yerleştirme işlemlerinde rastlarız. Kelimenin zıttı "Tavan puan" dır.

İlahiyat Bölümü Nedir?

İlahiyat bölümü genel olarak İslam dininin sistematik olarak incelendiği, din psikolojisi, din felsefesi gibi derslerin görüldüğü sosyal bir bölümdür. İş imkanının çok olması, insanların inandıkları dinle ilişkili olması sebebiyle çok tercih edilen bir bölümdür. Şimdi genel hatlarıyla İlahiyat bölümü hakkında bilgiler verelim.

İlahiyat Puan Türü ve İlahiyat Bölümü Başarı Sıralaması

İlahiyat bölümü, ÖSYM’nin açıkladığı ÖSYS 2017 Kılavuzu’na göre TS-1 puan türüne göre alım yapmaya başlamıştı. Yeni gelen YKS sistemi ile birlikte ilahiyat bölümü sözel mi soruları sıkça soruluyordu ve evet ilahiyat bölümü sözel alandan alım yapacaktır. Bu bölümde; Marmara Üniversitesi 14.101, İstanbul Üniversitesi 21.070, Uludağ Üniversitesi 28.890, Ondokuzmayıs Üniversitesi 48.337, Dokuz Eylül Üniversitesi 55.336 başarı sıralaması ile almaktadır. Bu bölümü başarılı bir üniversitede okumak istiyorsanız yaklaşık olarak ilk 65.000’e girmeniz gerekmektedir. Anadolu’nun çeşitli kentlerinde çok daha düşük sıralamalara sahip ilahiyat bölümleri de mevcuttur. Önemli olan kişinin kendini geliştirmesi ve yaptığı işe tutkuyla bağlanabilmesidir.

İlahiyat Bölümünde Hangi Dersler Var?

Dört yıllık bir bölüm olan İlahiyat, başta İslam dini olmak üzere, çeşitli dinleri bilimsel yöntemlerle inceleyerek bilimsel tutumu benimsemiş ve geniş görüşlü aydın din adamı yetiştirmeyi hedefler. Bir yıllık Arapça ve Kuran-ı Kerim eğitiminden sonra ilahiyat bölümünde hangi dersler var diye sorulacak olursa verilen temel ilahiyat dersleri şunlardır: Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Din Felsefesi, Dinler Tarihi, Din Sosyolojisi ve Din Psikolojisi. Ayrıca öğrenciler ilgi alanlarına göre seçmeli dersler de alabilmektedirler.

İlahiyat İçin Gerekli Özellikler

İlahiyat okumak için gerekli özelliklerden bahsedelim. İlahiyat fakültesinde ve meslekte başarılı olmak isteyenlerin özellikle sözlü düşünme yeteneğine ve düşüncelerini başkalarına aktarma gücüne sahip; felsefe, sosyoloji, psikoloji, özellikle sosyal psikoloji ve tarihe meraklı olmaları gerekmektedir. Bu konularda iyi gelişmiş bir belleğe sahip olmalıdırlar. Bu alanda çalışacak kimselerin ayrıca sabırlı, hoşgörülü, yeniliklere açık, öğrenmeye istekli olmaları beklenir.

İlahiyat bölümü için gerekli özelliklerden en önemlisi bu konulara ilgili olmaktır. Sonuçta din ciddi bir iştir ve din eğitimi-öğretimi de ciddi bir iş olmalıdır. Sadece puan tutuyor diye ya da iş imkanı yüksek diye ilahiyat bölümünü tercih etmek mantıklı bir karar değildir. İlahiyat okumak için gerekli özellikler kendinde bulunmayan birçok öğrenci birinci-ikinci yıldan okulu bırakabilmektedir. Bu başka bölümlerde de olabilir ama bu bölümde daha keskin hissedilmektedir.

İlahiyat Mezunları Ne İş Yapar?

İlahiyat mezunları ne iş yapar, ilahiyat bitiren ne iş yapar gibi soruları cevaplayalım. Bu bölümü başarı ile bitirenler pedagojik formasyon alarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olabilir, Kur’an kurslarında öğretici olabilir, müftü veya vaiz/vaize olarak çalışabilirler. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olanlar ortaokul ile lise ve dengi okullarda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini, imam hatip liselerinde meslek derslerini okuturlar. Ayrıca bu bölüm mezunları eğitimlerine devam ettiklerinde öğretim görevlisi de olabilirler. İlahiyat ne iş yapar sorusunun özetle cevabı bu şekildedir.

 İlahiyat Bölümü Atamaları Nasıldır?

İlahiyat bölümü atamaları 2018 ve sonrasında da mezunların yüzünü güldürecek şekilde olacaktır diye düşünüyoruz. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi için bulduğumu İlahiyat atamaları 2018 sonuçları şu şekildedir: 5398 kişinin başvurduğu bölüme 2143 kişi atanmış. 69 taban puanıyla atama yapılmıştır.

İHL Meslek Dersleri için de 1170 kişi başvurmuş 459 kişi atanmış. 68 taban puanla atama gerçekleşmiştir.

İmam atamalarında ise ciddi KPSS puanları gerekmektedir. En son 85 ile alım gerçekleşmiştir. Dolayısıyla imamlık düşünenlerin ciddi bir KPSS notuna ihtiyacı vardır diyebiliriz.
İlahiyat Bölümü Maaşları Nasıldır?

İmam ve vaiz maaşları ile ilgili Diyanetin şöyle bir açıklaması mevcuttur:

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapmakta olan imamlarımız ilk görev yılları itibari ile 2 bin 956 lira maaş almaktadır. Aynı şekilde göreve başlanan ilk yılda vaizler de 3.115 lira maaş almaktadırlar. Hizmet yılı 25 yılı aşmış imamlar 3 bin 207 lira alırken, vaizler ise 3 bin 693 lira maaş almaktadırlar.

İlahiyat mezunu ne kadar maaş alır diye sorulunca Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni ne kadar maaş alır sorusu gündeme gelecektir. Yeni başlayan bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni 2704 ₺ maaş alır. İlahiyat bölümü maaşları için daha detaylı bilgi için mesleği yapanlara sorular sorabilirsiniz.

Bu yazı sadece İlahiyat bölümü hakkında bilgi vermek amaçlıdır. Tercih döneminde kendi yeteneklerinize, ilgi alanlarınıza ve değerlerinize uygun bölümü seçmek için rehber öğretmenlerinizden veya eğitim koçlarınızdan destek alabilirsiniz.

Hepinize başarılı bir tercih dönemi, üniversite hayatı ve mesleki yaşam diliyoruz.

 

Haberleri

Netflix üyelik iptal etme işlemi nasıl yapılır?
TÜVTÜRK Randevu iptali 2020 nasıl yapılır? İşte TÜVTÜRK Randevu iptali
Ege Bölgesi'nin Dağları neler? İşte Ege Bölgesi'nin Özellikleri
Ayasofya Açılsın, Hasret Sona Ersin
Süleyman Soylu İstifa Kararından Sonra Sessizliğini Bozdu!