Karadeniz Bölgesi illeri nelerdir? sorusunun yanıtı en detaylı en net yanıtı burada... Sondakika.NET.TR ekibi olarak haberimizde ayrıca Karadeniz bölgesi haritası da sizler için yayınlıyoruz.
Karadeniz Bölgesi kendi içerisinde, Batı Karadeniz Bölümü, Orta Karadeniz Bölümü, Doğu Karadeniz Bölümü diye 3 ayrılır. Karadeniz bölgesi Türkiye'de yer alan bölge arasında en fazla yağış alan bölge özelliği taşımaktadır.
Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir.
Karadeniz Bölgesi 7 bölge içindeki büyüklük bakımından 3. sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir.
Batı Karadeniz; Orta ve Doğu Karadeniz bölümünden daha düz olduğu için burada nüfus dağınık olarak serpilmiştir. Orta ve özellikle Doğu Karadeniz bölümünde ise engebe ve yükselti fazla olduğundan dolayı nüfus toplu olarak dağılmıştır.
Karadeniz Bölgesi İlleri hangileri?
Karadeniz bölgesi illeri herhagi bir sıralama olmadan listelenmiştir. Karadeniz bölgesi illleri içerisinde en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.250.076 nüfusuyla Samsun ardından Trabzon ve Ordu'dur. Karadeniz Bölgesi'de 18 şehirde toplamda 194 adet ilçe bulunmaktadır. Yüzölçümü bakımından en büyük şehir Kastamonu, en küçük şehir ise Bartın ilidir. En fazla ilçeye sahip şehir Kastamonu iken, en az ilçeye sahip şehir Bayburt ilidir.
- Amasya
- Artvin
- Bolu
- Çorum
- Giresun
- Gümüşhane
- Kastamonu
- Ordu
- Rize
- Samsun
- Sinop
- Tokat
- Trabzon
- Zonguldak
- Bayburt
- Bartın
- Karabük
- Düzce
Karadeniz Bölgesi İl ve İlçeleri
Amasya: Amasya, Göynücek, Gümüşhacıköy, Hamamözü, Merzifon, Suluova, Taşova
Artvin : Ardanuç, Arhavi, Artvin, Borçka, Hopa, Murgul(Göktaş), Şavşat, Yusufeli
Bartın : Amasra, Bartın, Kurucaşile, Ulus
Bayburt : Aydıntepe, Bayburt, Demirözü
Bolu : Bolu, Dörtdivan, Gerede, Göynük, Kıbrıscık, Mengen, Mudurnu, Seben, Yeniçağa
Çorum : Alaca, Bayat, Boğazkale,Çorum, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Mecitözü, Oğuzlar(Karaören), Ortaköy, Osmancık, Sungurlu, Uğurludağ
Düzce : Akçakoca, Çilimli, Cumayeri, Düzce, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı, Yığılca
Giresun : Alucra, Bulancak, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Espiye, Eynesil, Giresun, Görele, Güce, Keşap, Piraziz, Şebinkarahisar, Tirebolu, Yağlıdere
Gümüşhane : Gümüşhane, Kelkit, Köse, Kürtün, Şiran, Torul
Karabük : Eflani, Eskipazar, Karabük, Ovacık, Safranbolu, Yenice
Kastamonu : Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Çatalzeytin, Cide, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü(Gökçeağaç), İhsangazi, İnebolu, Kastamonu, Küre, Pınarbaşı, Şenpazar, Seydiler, Taşköprü, Tosya
Ordu : Akkuş, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabataş, Karadüz(Kabadüz), Korgan, Kumru, Mesudiye, Ordu, Perşembe, Ulubey, Ünye
Rize : Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere, Pazar, Rize
Samsun : 19Mayıs(Ballıca), Alaçam, Asarcık, Atakum, Ayvacık, Bafra, Canik, Çarşamba, Havza, İlkadım, Kavak, Ladik, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü, Yakakent
Sinop : Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü, Sinop, Türkeli
Tokat : Almus, Artova, Başçiftlik, Erbaa, Niksar, Pazar, Reşadiye, Sulusaray, Tokat, Turhal, Yeşilyurt, Zile
Trabzon : Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Şalpazarı, Sürmene, Tonya, Trabzon, Vakfıkebir, Yomra
Zonguldak : Alaplı, Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Karadenizereğli, Zonguldak
Karadeniz Bölgesi Haritası
Gerçek alanı olan 122.121 km² ile Türkiye topraklarının %18’ini kaplar. Bölge doğu ve batı doğrultusunda 1400 km, kuzey ve güney doğrultusunda 100–200 km ile bir şeride benzer.
İklimi ve bitki örtüsü
Kıyıda yıl boyu yağışlı ve ılıman Karadeniz iklimi görülür. Bu iklimin oluşmasının sebebi; Karadeniz'den gelen nemli hava kütlelerinin kıyıya paralel uzanan Kuzey Anadolu dağ yamaçlarına bol yağış bırakmasıdır. Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır. Karadeniz Bölgesi'nde yaz kuraklığı ve orman yangınları yaşanmaz.
Nemlilik ve bulutlanmanın fazla olması nedeniyle yıllık ve günlük sıcaklık farkları en az bu bölgededir. Dağlar kıyıya paralel uzandığından, dağların gerisinde kalan iç kesimleri deniz etkisi altına alamamış ve iklim karasallaşmıştır ve kuraklaşmıştır. Bununla birlikte Orta Karadeniz bölümünde yükseltinin az olması, Kızılırmak ve Yeşilırmak Vadileri'nin varlığı, bu bölümde denizel etkinin vadi tabanlarından iç kesimleri sokulmasına sebep olur.
Bölgenin doğal bitki örtüsü, kıyılarda nemlilik ve yağışın fazla olması sebebi ile geniş yapraklı gür ormanlardan oluşur. Türkiye ormanlarının %25'ini barındırır ve sahip olduğu ormanlar bakımından Türkiye'nin en çok orman olan bölgesidir.
Karadeniz Bölgesi İlleri Hakkında detaylı bilgiler
1. Amasya Hakkında
7500 yıllık bir geçmişe sahip, ülkemizin önemli kültür, turizm ve tarih merkezlerinden biri olan şehir, bilindiği gibi misket elmasıyla meşhur. Sert, küçük ve tatlı olan, kendine has bir koku ve lezzete sahip bu elma oldukça dayanıklıdır.
Amasya Müzesi, modern yapısı ve sahip olduğu zengin arkeolojik eserleriyle dikkat çekiyor. Yine Harşena Dağı üzerinde bulunan Amasya Kalesi, pek çok medeniyet görmüş, oldukça dikkate değer bir tarihi yapı.
15. yy’da inşa ettirilen II. Bayezid Külliyesi, cami, medrese, imaret ve şadırvandan meydana geliyor. Cami bahçesindeki çınarların camiyle yaşıt olduğunu anımsatalım.
Şehrin 1914 yılındaki halini yansıtan Maket Amasya, ilginizi çekebilecek bir yer. Şehrin dokusunu birebir yansıtan Minyatür Amasya Müzesi, ülkemizin de ölçek bazında en büyük kent maketi niteliğine sahip.
2. Artvin Hakkında
Ülkemizin Gürcistan ile sınırında bulunan, Doğu Karadeniz bölümündeki bu yeşil şehir, kültürel olarak rengarenk. Nüfus Hemşinliler, Gürcüler, Lazlar ile Ahıska ve Kıpçak Türklerinden meydana geliyor.
Türkiye ve Gürcistan’dan geçen Çoruh Nehri, ilin en önemli akarsuyu. Dünyanın en hızlı akan nehirlerinden biri olması nedeniyle yerli ve yabancı sporcuların rafting, kano gibi su sporları için tercih ettiği yerlerinden biri.
10. yy.’dan kalan Dolishane (Hamamlı) Kilisesi ile Artvin Kalesi, Osmanlılar döneminden günümüze ulaşan Berta Köprüsü, Opiza ve Porta Manastırları, Şavşat Kalesi, 9. yy’da inşa edilen Barhal (Altıparmak) Kilisesi, yine oldukça eşki İşhan Manastır Kilisesi, görülebilecek tarihi yapılar arasında bulunuyor.
Doğal güzellikleriyle öne çıkan ilde, Hatila Vadisi Milli Parkı, Çoruh Nehrinin ana kollarından birini oluşturuyor. Karagöl-Sahara Milli Parkı, Şavşat Meydancık Papart Vadisi Doğal SİT Alanı ile Maçahel-Gorgit-Efeler Tabiatı Koruma Alanları muhteşem doğasıyla keşfedilesi yerler. Ayrıca dağcılık ve doğa yürüyüşleri için Rize ve Hopa arasındaki Kaçkar Sıradağları, kampçılık ve doğayla iç içe olmak için ise Kemalpaşa Plajı ve çevresi, Kafkasör Orman İçi Dinlenme Yeri, Mersivan Yaylası, Borçka Karagöl, Şavşat Karagöl gibi yerler tercih edilebilir.
Denizin tadını çıkarmak isteyenlere Arhavi Güngören, Hopa Kopmuş ve Kıyıcık plajlarını öneriyoruz.
Son olarak Hopa doğumlu yönetmen Özcan Alper’in bol ödüllü Sonbahar isimli filmini burada çektiğini anımsatalım.
25.12.1935 tarihinde, 2885 sayılı kanun ile kurulmuştur.
3. Çorum Hakkında
Pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, M.Ö. 4000 yılına dek uzanan yerleşim izlerine rastlanan, İç Orta Karadeniz bölgesinde, leblebisiyle meşhur bu ilimiz, ova ve akarsu zenginliğiyle dikkat çekiyor.
1894 yılında yaptırılan Çorum Saat Kulesi, Çorum Kalesi, Çorum Müzesi ile Çorum Müzesi’ne bağlı olan Alacahöyük ve Boğazköy Müzeleri, il merkezinde Tepecik Mahallesi, Şeyh Eyüp Sokak’ta bulunan Veli Paşa Konağı ve III. Alaattin Keykubat zamanında inşa edildiği belirtilen Murad-i Rabi Ulu Cami, ili ziyaretiniz sırasında gezebileceğiniz yerlerden birkaçı.
Çorum’a gitmişken, doğal güzelliklerinden istifade etmeden dönmek olmaz. Popüler mesire yeri olan Çatak Tabiat Parkı, Kargı Yaylası, İskilip Yaylaları, İncesu Kanyonu ve Karayanık Şelalesi gibi birçok ekolojik zenginliğe sahip ili ve çevresini keşfe çıkabilirsiniz.
Son olarak, “Hitit Yolu Yürüyüş ve Bisiklet Parkurları Projesi” ile, Unesco logolu Hitit Yolu doğa ve yürüyüş seven ziyaretçilerini bekliyor. Kızılırmak Havzası Yürüyüş Yolu da diğer bir alternatif olarak aklınızda bulunsun.
4. Bolu Hakkında
Batı Karadeniz’de bulunan yemyeşil doğası, tertemiz havası ve su kaynaklarıyla dikkat çeken Bolu’da, Abant Gölü ve Yedigöller Milli Parkı en turistik yerler arasında.
Çok çeşitli bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan, yamaç paraşütü severlerin dikkatini çekebilecek Abant Tabiat Parkı’nın, her mevsim ayrı bir güzelliği var. Bolu’nun 42 km. Kuzeyi ile Zonguldak’ın güneyinde yer alan Yedigöller Milli Parkı ise, ülkemizde kurulan ilk alabalık üretme istasyonuna sahip. Gürgen, meşe, kayın, karaağaç, köknar, çam, ıhlamur gibi sayısız ağaç türünün yetiştiği bu yer, yaban hayatı açısından da zengin. Hem pek çok kuş türünü, hem de tilki, kurt, domuz, sincap, yabani ördek gibi hayvanlara ev sahipliği yapıyor. Yedigöller’e gittiğinizde Kapankaya Manzara Seyir Yeri’ne çıkabilir, park içinde bulunan geyik üretme istasyonunu görebilir, çadır kurabilir, yürüyüş, piknik gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz. Bahar ve yaz ayları bunun için ideal olacaktır.
Tarihe ilgi duyanlar için Bolu Müzesi, binlerce arkeolojik eseri görmeye imkân tanıyor. Ayrıca Yıldırım Bayezit Camii (Büyük Camii), Akşemsettin Türbesi, Taşhan, Seben ve Kıbrıscık’taki kaya evleri ile Keçi Kalesi diğer keşfedilesi yerler arasında.
Ülkemizin kış sporları açısından en popüler yerlerinden biri sayılan Kartalkaya Kayak Merkezi, şehir merkezine yaklaşık 38 km mesafede yer alıyor.
Bunlar dışında Göynük ve Mudurnu ilçelerindeki geleneksel Türk evlerini görmeden, meşhur fındık şekerinin, çikolatasının, köy ekmeğinin, ovmaç çorbasının, saray helvasının tadına bakmadan dönmemenizi öneriyoruz.
5. Gümüşhane Hakkında
Doğu Karadeniz’in iç kesiminde yer alan, Artabel Gölleri Tabiat Parkı ile Kuluca, Şiran Dağları gibi koruma altındaki doğal güzelliklere sahip Gümüşhane, kış turizmi açısından da dikkat çekiyor. Ülkemizin en uzun tüneli olan Zigana’ya 3 km mesafedeki Zigana Kış Sporları Turizm Merkezi, turistlerin ilgisini çekiyor.
Yayla turizmi açısından dikkate değer bir potansiyele sahip ilde, Zigana, Kadırga, Taşköprü, Kazıkbeli gibi yaylalar dağcılık, kampçılık gibi aktiviteler için güzel seçenekler. Sarkıtları, dikitleri, traverten havuzları ile Karaca Mağarası, çok etkileyici bir güzelliğe sahip. Bunun dışında İkisu Mağarası, Arılı Mağarası, Tomara Şelalesi, Hamsiköy, Limni Krater Gölü ve çevresi keşfedebileceğiniz diğer doğa harikaları.
Gezebileceğiniz diğer yerler ise şöyle: Santa Harabeleri, Sadak Köyü Satala Antik Kenti, Canca Kalesi, Kalecik Kalesi, Süleymaniye Camii, Firdevs Hatun Türbesi, Santa Çınganlı Kilisesi, Ayvalos Kilisesi, Hagios Georgios Manastır Kilisesi, Çakırkaya Taş Kilisesi, İmera Manastırı..
6. Giresun Hakkında
Dünyaca meşhur, parlak kabuklu, yağ oranı yüksek ve tombul fındığı, Fiskobirlik’in genel müdürlüğüne de ev sahipliği yapması, doğal ve kültürel zenginlikleri, hâlâ sürdürülen gelenek ve görenekleriyle Giresun, keşfedilesi şehirlerimizden biri.
Ayrıca Japonya’nın kiraz üretim merkezi olan Sagae ile kardeş şehir olan Giresun, kirazın da vatanıdır. Ancak bu lezzetli meyvenin şehrin geçiminde fındık kadar önemli bir yeri bulunmuyor artık.
Giresun’da görebileceğiniz pek çok turistik yer var. Örneğin kentsel sit alanı olan ve Doğu Karadeniz’in yöresel özelliklerini muhafaza eden Zeytinlik Mevkii’ni mutlaka gezmenizi öneriyoruz.
18. yüzyıldan günümüze ulaşan Gogora Kilisesi, 1982 yılında restorasyondan geçirilerek, 1988 yılında Giresun Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır. Zamanında cezaevi olarak da kullanılan bu tarihi yapıda, şimdi eski dönemlere ait antik eserler sergileniyor.
Kıyıya yarım saatlik mesafede bulunan, Doğu Karadeniz’in yerleşim bulunan tek adası ve 2. Derece arkeolojik sit alanı olan Giresun Adası, şehrin enfes güzelliklerinden bir tanesi. Eğer gezinizi 20 Mayıs’a denk getirebilirseniz, Aksu Şenlikleri’ni de görebilirsiniz.
Giresun’un muhteşem doğasına, yeşiline tav olmamak mümkün değil. Dereli ya da Şebinkarahisar üzerinden ulaşabileceğiniz Kümbet Yaylası, şehir merkezine 45 km kadar bir uzaklıkta bulunan Kulakkaya Yaylası, temmuz başlarına dek karın erimediği, enfes bir manzaraya sahip Sis Dağı Yaylası, hem şehrin gürültüsünden uzaklaşmak hem de unutulmayacak fotoğraflar çekmek için ideal yerler.
Giresun’da ziyaret edebileceğiniz diğer yerler ise şöyle: Mağarası, değirmenleri, tarihi yapılarıyla bir doğa harikası olan Yedideğirmenler Tabiat Parkı, Alucra ilçesinde bulunan Çakrak Kilisesi ve Köprüsü, Kayadibi Köyü’nde yer alan Meryem Ana Manastırı Ören Yeri.
Özellikle yazın şehre gidecekler için şehrin, Karadeniz bölgesindeki en geniş kumsala sahip olduğunu anımsatalım.
7. Kastamonu Hakkında
Karadeniz bölgesinde bulunan Kastamonu, tarihi boyunca önemli bir medeniyetler merkezi olmuş. Bu nedenle ilde pek çok değerli tarihi eser saymak mümkün. Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret ederseniz, kazılardan elde edilen pek çok kıymetli parçayı görebilirsiniz.
Şehrin en yüksek kısmında bulunan Kastamonu Kalesi, 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Kastamonu Hükümet Konağı, Saat Kulesi, 16. yy’da yaptırılan Yakup Ağa Külliyesi, İsmail Bey Hanı, Taşköprü’deki Donalar Kaya Mezarı, Evkaya Kaya Mezarları, Yakup Ağa Külliyesi ve Kastamonu Konakları, görebileceğiniz tarihi mekânlardan birkaçı.
Küre Dağları Milli Parkı, 2000 yılından bu yana Milli Park statüsünde ve koruma altında. Etrafındaki Valla Kanyonu, Ilgarini mağarası, Horma Kanyonu, Pınarbaşı’ndaki Ilıca Şelalesi ve Armutlu Çayırı gibi güzellikleri keşfederken, Pınarbaşı Paşa Konağı’nda konaklayabilirsiniz. Bir diğer milli park ise Ilgaz Dağı’nda bulunuyor. Yaban hayatının çeşitli örneklerini bulunduran bu doğa harikası, kış sporları açısından da ülkemizin önemli merkezlerinden biri.
Şehri yazın deniziyle keşfetmek isteyenler için ise, 11 km’lik plajıyla Cide Sahili’ni öneriyoruz. Yine Abana da, hem denize girmek hem de yürüyüş yapmak için güzel bir tatil seçeneği sunuyor.
Şehrin geleneksel el sanatlarını keşfetmek isteyenlere El Sanatları Eğitim Merkezi’ni ziyaret etmelerini öneriyoruz.
Yine şehrin sokaklarında bir yürüyüşe çıkarak, günümüze ulaşan İnebolu ev ve konaklarını fotoğraflayabilirsiniz.
Son olarak değerli yazar Rıfat Ilgaz’ın da Cide doğumlu olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
8. Ordu Hakkında
Karadeniz kıyısında bulunan; Tokat, Sivas, Samsun ve Giresun ile komşu olan Ordu, 1920 yılında il statüsüne kavuştu. Ülkemiz fındık üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan ilde nüfusun çoğunluğunun geçimi de fındığa dayanıyor. Ordu’da yer alan önemli fabrikalardan birkaçı şöyle; Doğuş Çay, Gürsoy Fındık, Sagra Çikolata Fabrikası gibi.
Şehri ziyaretinizde, yöreye özgü güzel ve lezzetli yemeklerden tatmadan geri dönmeyin. Bunlar arasında Pancar Çorbası, Kabak Çorbası, Isırgan Çorbası, Gendeme Çorbası, Beyaz Mısır Çorbası, Pancar Döşemesi, Akkuş Kuru Fasulyesi, Zeytinyağlı Pancar Sarması, Kara Lahana Diblesi, Fasulye Turşusu Diblesi, Melocan Diblesi, Galdirik Kavurması sayabildiklerimizden birkaçı.
Ayrıca yöresel hediyelik eşyalarından, fındığından, kivisinden, tostundan, ceviz helvasından da satın almayı unutmayın.
9. Samsun Hakkında
Orta Karadeniz bölümünde yer alan ve Karadeniz bölgesinin en kalabalık şehri olan Samsun, 1993 yılından bu yana büyükşehir unvanına sahiptir. İl ayrıca Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Milli Mücadele’yi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizde de çok önemli bir yere sahiptir.
Tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkati çeken şehrin gelişen bölgelerinden bir tanesi Atakum’dur. Yakakent'ten Terme'ye kadar uzanan sahil şeridi ve doğal kumsallarıyla il, su sporları için de oldukça elverişlidir.
10. Rize Hakkında
Ülkemizin en çok yağış alan bu ili, herkesin bildiği gibi çayıyla, Anzer balıyla, yaylalarıyla meşhur. Muhteşem bir doğal güzelliği olan ve mutlaka görülmesi gereken illerimizden biri olan Rize, çok çeşitli doğa sporlarını yapmanıza da olanak tanıyor.
Fırtına, Hemşin, Büyükdere, Taşlıdere gibi akarsularında kano ya da rafting yapabilir, yürüyüşleriniz sırasında Kaçkar Dağları Milli Parkı içinde bulunan Palovit Şelalesi’ni, Çayeli’ndeki Ağaran Şelalesi’ni fotoğraflayabilir, Çağrankaya, Petran, Handüzü, Demirkapı, Anzer, Samistal, Palovit gibi doğa harikası yaylalarında çadır kurabilirsiniz. Yine Kaçkar Dağları Milli Parkı, kampçılık, yamaç paraşütü, dağcılık, doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler için eşsiz bir yer. Her Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleştirilen ünlü Vartevor Şenlikleri’ne katılarak yörenin geleneksel oyunlarını izleyebilir, çok keyifli vakit geçirebilirsiniz. Kış turizm merkezi olan Ovit Yaylası ve çevresinde kış sporları yapabilirsiniz.
1350 m rakıma sahip Ayder Yaylası, zengin bitki örtüsü ve doğal yaşam alanı, ayrıca kaplıcasıyla popüler bir nokta. Kaçkar Dağları’na kuzey taraftan yapılan tırmanışların da başlangıç noktası.
Rize’de görebileceğiniz tarihi eserlerden biri, Zilkale. Fırtına Vadisi’nin batı yamaçlarında inşa edilen kale, 1. Derece Arkeolojik sit alanı ilan edilen bir bölgede bulunuyor. Bunun dışında Rize Kalesi de, dört bölümden meydana geliyor. İç kalenin I. Justinianus dönemine dek uzandığı düşünülürken, aşağı kalenin de 13. yy’da inşa edildiği belirtiliyor.
Anzer (Ballıköy) Yaylası, şehir için oldukça önemli turistik bir nokta. Dünyaca ünlü Anzer balı ve muhteşem doğasıyla oldukça cezbedici bir yer.
25.12.1935 tarihinde, 2885 sayılı kanun ile kurulmuştur.
11. Sinop Hakkında
Ülkemizin en kuzey ucunda bulunan Sinop, 6 bin yıllık geçmişi, farklı medeniyetlerden kalan tarihi eserleri, enfes doğasıyla turistlerin ilgi noktasıdır.
Bir ticaret merkezine dönüşmesinde en önemli etken tabii ki Sinop Limanı’nın konumu. Bu da şehrin, birçok uygarlığı cezbeden bir özelliği olagelmiş.
Gezilecek sayısız yer var ilde: Sinop Arkeoloji Müzesi’nde korunan parçaları inceleyebilir, muhteşem Boyabat Kalesi’ni fotoğraflayabilir, İnaltı ve Buzluk Mağaralarını keşfe çıkabilir, Salar Köyü Kaya Mezarı’nı, Yakupağa Konağı’nı, Sinop Cezaevi’ni görebilirsiniz.
Doğaseverler için Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı, Buzluk Yaylası, Hamsilos Koyu ve Sarıkum Gölü, görmeden dönmemeleri gereken yerlerden. Şehri yazın ziyaret ederseniz, Karakum Plajı ile Akliman Plajı’nın kafa dinlemek ve denizin tadını çıkarmak için harika seçenekler olduğunu söyleyebiliriz.
Tarihinin M.Ö. 8. yy’a uzandığı düşünülen Sinop Kalesi, şehrin simgesi niteliğine sahip. Balatlar Kilisesi, Pervane Medresesi, Gazi Çelebi Türbesi, Saray Camii, İnceburun Feneri ve Şehitler Çeşmesi de diğer dikkatinizden kaçmaması gereken yerlerden.
Açık hava müzesi niteliğindeki Paşa Tabyaları, savaş tarihi meraklılarının gözünden kaçmayacaktır. Ayrıca şehrin girişinde heykelini görebileceğiniz Diyojen’in doğduğu yerdir Sinop.
Şehrin meşhur hamursuz tatlısının, nokulunun, mısır çorbasının tadına bakmayı, el emeği gemi/tekne modellerinden hatıra almayı unutmayın.
12. Tokat Hakkında
Yeşilırmak havzası üzerinde kurulmuş olan, yaylaları, gölleri, mesire yerleri, tarihi atmosferi, doğa sporlarına imkân tanıyan dağları, tepeleriyle Tokat, pek çok ilklerin şehridir. Örneğin Roma İmparatoru Jul Sezar'ın Veni-Vidi-Viciyi söylediği yer olarak gösterilen Zile Kalesi ile Kazıklı Voyvoda III. Vlad'ın tutsak olarak kaldığı kale olan Tokat Kalesi buradadır. İl ayrıca 90 yıllık bir müzeye ev sahipliği yapar, onlarca el sanatını barındırır ve Anadolu’nun ilk başkentine ev sahipliği yapmıştır.
Şehrin bir de havalimanı vardır.
13. Trabzon Hakkında
Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illeriyle çevrili Trabzon’un tarihi en azından 4000 yıl öncesine dek uzanıyor. Şenlikleriyle dikkati çeken, her sene pek çok turisti ağırlayan ve doğa sporlarına imkân tanıyan yaylalar, şehrin sosyo-kültürel yapısında büyük bir öneme sahip.
Hayranlık uyandıran doğal güzelliklere sahip il, bitki örtüsü açısından son derece zengin olup, 440'ı bölgeye has, Türkiye genelinde nadir olan 2500 bitki türüne ev sahipliği yapıyor.
Şampiyon olmayı başaran ilk Anadolu kulübü de Trabzonspor’dur. 1967'de kurulmuş ve profesyonel futbol lig tarihinde şampiyonluk elde eden 5 kulüpten biri olmuştur.
14. Zonguldak Hakkında
Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, ülkenin en zengin taş kömürü madenlerini barındıran ve limanıyla da deniz ticaretinde önemli bir yeri olan il, ayrıca Karadeniz’in en güzel sahillerinden birkaçına sahip. Türkiye Taşkömürü Kurumu Zonguldak’ta bulunur ve Zonguldak limanından Ukrayna ve Rusya limanlarına ro-ro taşımacılığı yapılır.
15. Bayburt Hakkında
Karadeniz bölgesinde bulunan bu minik ilin tarihi M.Ö. 3 bin yıllarına dek uzanıyor. 1989 yılında il statüsüne kavuşan Bayburt, daha öncesinde Erzurum ve Gümüşhane’ye bağlıydı.
Bayburt Kalesi, Aslandağı Mesire Alanı, Dede Korkut Kümbeti, Sırakayalar Şelaleleri, Aydıntepe Yeraltı Şehri, Abdülvehhab Gazi Hazretleri Türbesi, Çımağıl Mağarası, Helva Köyü Buz Mağarası, Korgan Köprüsü gezip görebileceğiniz yerler. Kış turizmine ilgi duyanlar için, ilde Kop Dağı Kış ve Kayak Sporları Merkezi olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Şehri ziyaretiniz sırasında, ihram veya ehram olarak bilinen yöresel el sanatlarından hatıra alabilirsiniz. Doğal ve lezzetli Bayburt balı da, şehrin diğer meşhur ürünü.
15.06.1989 tarihinde, 3578 sayılı kanun ile kurulmuştur.
16. Karabük Hakkında
Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Karabük en çok meşhur turistik beldesi Safranbolu ile biliniyor. 1994 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Safranbolu, 14. yy’dan bu yana Türklerin hakimiyetinde bulunuyor ve geleneksel şehir dokusunun olduğu gibi görülebileceği, koruma altında bulunan bir tarihi miras.
Sahip olduğu demir çelik fabrikalarıyla da ülkemiz sanayisinde çok değerli bir yeri olan ilde gezilecek, görülecek sayısız kültürel ve turistik yer var: Safranbolu evleri başta olmak üzere, Karabük Kardemir Demir Çelik Müzesi, Cinci Hanı ve Cinci Hamamı, Eski Hamam, Bulak Mağarası, Sorkun Yaylası, Ulu Yayla, Gökpınar Dinlenme Tesisi, Göktepe Tabiat Parkı, eski Hükümet Konağı’nın arkasında görebileceğiniz Saat Kulesi, Safranbolu Kalesi gibi.
Safranbolu gezinizde hediyelik eşya dükkânlarından hatıra alabilir, Bakırcılar çarşısına da uğrayabilirsiniz. Ayrıca bölgenin enfes mutfağını tatmadan geri dönmeyin.
03.06.1995 tarihinde, 550 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuştur.
17. Bartın Hakkında
Batı Karadeniz’de bulunan Bartın, 1991 yılında Zonguldak’tan ayrılarak il statüsüne kavuştu. Bu küçük il, 2000 yılında milli park ilan edilen ve 1998’de Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa Ormanları’nda korumada öncelikli alanlardan biri olarak seçilen Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Zengin florası ve yaban hayatı, doğaseverleri heyecanlandıracak cinsten. Parka gittiğinizde, Ilgarini Mağarası’nı, Armutlu Çayırı’nı, Valla Kanyonu’nu da görmelisiniz.
İlin en önemli akarsuyu niteliğindeki Bartın Irmağı, üzerinde düzenli bir taşımacılığa imkân veriyor.
İlin ender rastlanan bir diğer doğal yapısı ise Güzelcehisar Lav Kayaları. Ayrıca Göl Deresi Şelalesi ve Ulukaya Şelalesi de ziyaret edebileceğiniz diğer doğal güzellikler.
Bartın’ın tarihi zenginlikleri arasında; Taşhan, Dervişoğlu Hanı, Tekkeönü Kalesi ve Yeraltı Galerisi, Şehir Hamamı, Amasra Hamamı yer alıyor.
Şehre yazın gidecekler için pek çok güzel sahil bulunuyor: İnkumu Plajı, Amasra Plajı, Güzelcehisar, Çakraz Plajı bunlardan sadece birkaç tanesi. Yüzmek ve dinlenmek dışında sualtı dalış merkezleri de sevdiğiniz bir hobiyi hayata geçirme fırsatı sunuyor.
28.08.1991 tarihinde, 3760 sayılı kanun ile kurulmuştur.
18. Düzce Hakkında
Tarihi Hititlere dek uzanan, İstanbul-Ankara karayolunun önemli kavşak noktalarından biri konumundaki Düzce, deniz ve doğa severler için cazip bir yer. Motor, bisiklet ve havacılık sporları, rafting, kamp, karavan tatili, yelken ve dalış gibi su sporları, yayla, göl, mağara turizmi gibi çok çeşitli aktivitelere olanak sağlayan il, büyük şehirlerden kaçıp kafa dinlemek isteyenler için harika bir seçenek.
Mavi bayraklı Akçakoca, 30 km’yi bulan sahiliyle yazın denizin tadını çıkarmak isteyenlere cazip bir tatil fırsatı sunuyor. İlçenin batısında bulunan Ceneviz Kalesi, Roma döneminden günümüze ulaşan, UNESCO Dünya Mirası Geçici listesine adını yazdırmış önemli bir eser. Burada plajların tadını çıkarabilir, piknik yapabilir, tarihi dokuyu keşfedebilirsiniz.
İlde yer alan Efteni Gölü, zengin floral hayatı, sazlıkları, su kuşlarıyla mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Yüzden fazla kuş türünü barındıran bu göl, ülkemizdeki kimi ender türlere de ev sahipliği yapıyor. Bu bölgenin koruma statüsünde olduğunu hatırlatalım. Göl, zengin kuş ve çiçek türleriyle Düzce gezinizin en unutulmaz ayağı olmaya aday.
Kaynaşlı Motor Sporları Merkezi ise, hem doğal hem coğrafi konumu itibariyle ulusal ve uluslararası anlamda önemli bir nokta. 150 dönümlük bu arazide, hem eğitimler veriliyor, hem de çeşitli yarışmalar düzenleniyor. Motor severler için şiddetle tavsiye ediyoruz.
Oldukça kıymetli arkeolojik eserlerin sergilendiği Konuralp Müzesi’ni de, tarihe ilgi duyanlar için not düşelim.
03.12.1999 tarihinde, 584 sayılı kanun hükmünde kararname ile kurulmuştur.