Linux Sunucuya cPanel/WHM nasıl kurulur? (resimli anlatım)

Linux Sunucuya cPanel/WHM nasıl kurulur? sorusu sunucu yöneticilerinin aradığı konuların arasında geliyor. Linux cPanel WHM en çok tercih edilen web servelerdan bir tanesidir.

Linux Sunucuya cPanel/WHM nasıl kurulur? diye araştırma yapıyorsananız. Haberimizden resimli anlatım ile nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz.

Öncelikle Cpanel Nedir? yanıtı ile başlayalım yazımıza; CPanel, Linux sunucularda, webmasterların işlemlerini görsel ve interaktif olarak yapmalarına olanak sağlayan, popüler, lisans gerektiren bir web hosting kontrol paneli uygulamasıdır.

Öncelikle elinizde Linux işletim sistemli bir sunucunuz bulunması gerekiyor.

Daha sonra cPanel/WHM lisanlı mı yoksa  deneme sürümü kullanacaksanız buna karar verin.  Deneme sürümünü kullanmak için buraya tıklayın  ve karşınıza gelen ekrandan deneme lisansı alın.

ARTIK HAZIRIZ!

Linux Sunucuya cPanel/WHM nasıl kurulur?

1) PuTTY'yi açın ve sunucunun kadı ve şifre bilgilerinizi girin

2) K.adı ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra Başarılı bir  girişinden sonra bunun gibi bir satır görünmesini sağlamalısınız.

3) yazacağınız ilk komut   cd /home ve  ardından Enter tuşuna basın. Geçerli dizinin /home olarak değiştiğini görün.

4) Daha sonra, wget http://layer1.cpanel.net/lasest komutunu yazarak cPanel yazılımının en son güncel sürümünü sunucuya indirelim.

5) Yükleyiciyi çalıştırmak için,  sh latest  yazın ve  ardından Enter tuşuna basın . Hemen bir çıktı görmeye başlayacaksınız.Donanımınıza bağlı olarak, kurulumun tamamlanması 10 dakika veya 1 saat süreceğini unutmayın.

7) Kurulumun tamamen bitmesiyle, lisans bilgilerimizin güncel olduğundan emin olalım. Lisans kontrolu için /usr/local/cpanel/cpkeyclt  yazmamız yeterlidir.

9) Bu kadar!

cPanel ve WHM şimdi kuruldu!  Her şey  harfiyen yerine getirdiyseniz, şimdi WHM'de oturum açabilmelisiniz.

İPUCU: Kurulum bittikten sonra CPanel ‘e giriş için “ipadresiniz:2082” şablonunu kullanın. WHM Panel için de “ipadresiniz:2086” yı kullanmalısınız. Linux root şifreniz neyse WHM Panel şifreniz de otomatik olarak aynısıdır.

CPANEL /WHM ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

WHM ile CPanel arasındaki en temel fark nedir? Bir defa Cpanel son kullanıcı yazılımı olarak bilinir. WHM ise Cpaneli kontrol eden ana yazılımdır dolayısıyla Cpaneli kontrol eden yazılım olarak nitelendirilebilir.

WHM Ücretli bir Yazılım mıdır? Evet ücretli bir yazılımdır. Aslında Cpanel de ücretli bir yazılımdır fakat hosting servisi sağlayan firmalar bu yazılımları sizler adına alarak sunucuya kurulmuş halde paketleri size satmaktadırlar. Ham bir madde işe yaramayacağı için işleyerek satmak ebetteki firmaların zorunluluğudur. Dolayısıyla ücretli olması size ek bir parasal yük getirmeyecektir.

WHM ile Yapılacak İşlemler Sunucuya Zarar verebilir mi? Host firmaları bu tip oluşabilecek zararları minimuma indirmek için kullanıcılar tarafından erişilemeyen özel yazılımları sunuculara yüklemektedirler. Dolayısıyla sizin yapacağınız ayarlar veya oluşturacağınız paketler sunucular üzerinde çok çok zor olarak zarara sebep olabilirler.

Web Hosting Yöneticisi Windows Sunucularda çalışabilir mi? Windows sserver sistemleri için genellikle farklı yönetim yazılımları kullanılmaktadır. Bunlardan en çok bilineni Plesk panellerdir. Fakat şunuda açıkça belirtmek gerekir, Cpanel ve WHM panelleri windows sunucular ile tamamen uyumlu olarak çalışabilmekte ve beraber kullanıla bilinmektedir.

WHM Panellerinde Sunucu Uyarı Sistemleri ne İşe Yarar? Herhangi bir donanım veya yazılım hatası sonucu sunucuda oluşan problemleri kullanıcılara ve yöneticilere bildiren bir arayüz sistemidir. İnternet teknolojilerinde online olma süresi çok önemli bir detaydır ve kullanıcıların bu detaya dikkat etmeleri çok önemlidir. Bu sebeple acil uyarı sistemleri çok önemli ve gereken bir özelliktir.

En güncel WHM Sürümü nedir? Mart 2013 itibariyle piyasada bulunan en güncel WHM sürümü 11.36 versiyonudur. Cpanel ve WHM paneline girerek sizde yazılımınızın güncel olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

WHM ile Yeniden başlatma yetkisi olan servisler hangileridir? Http, SQL server birimi, SSL sertifika yazılımları ve Mail posta yazılımını whm panelinden restart yapabilirsiniz. Tabi reseller panellerde bu yetki kısıtlanmış olarak bulunmaktadır.

Konu ile ilgili merak ettiğiniz soruları yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.

Haberleri

Netflix üyelik iptal etme işlemi nasıl yapılır?
TÜVTÜRK Randevu iptali 2020 nasıl yapılır? İşte TÜVTÜRK Randevu iptali
Ege Bölgesi'nin Dağları neler? İşte Ege Bölgesi'nin Özellikleri
Ayasofya Açılsın, Hasret Sona Ersin
Süleyman Soylu İstifa Kararından Sonra Sessizliğini Bozdu!