Migren, genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama ağrılarıyla baş gösterir. Genellikle bulantı, kusma ve ışığa ve sese aşırı hassasiyet eşlik eder. Migren atakları saatlerce sürebilir ve ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük yaşantınızı tam anlamıyla etkileyebilir.r.
Migren neden olur?
Migrenlerin nedeni henüz bilinmiyor. Beyindeki anormal aktiviteden kaynaklandıklarından şüpheleniliyor. Bu, sinirlerin beyindeki kimyasal maddeler ve kan damarlarının yanı sıra iletişim şeklini de etkileyebilir. Genetik, migrenlere yol açabilecek tetikleyicilere karşı daha duyarlı birini yapabilir.
Beyin sapındaki değişiklikler ve bunun ana ağrı yolu olan trigeminal sinirle etkileşimi olabilir. Bu yüzden beyin sistemindeki dengesizlikler olabilir - sinir sisteminizdeki ağrıyı düzenleyen serotonin dahil.
Migrende Genetik Yatkınlık Var mıdır?
Evet. Migren gelişiminde hem genetik faktörler hem de çevresel faktörler sorumludur. Migrenli hastaların ailelerinde, migren başağrısı, ve taşıt tutması gibi migren eşdeğeri kabul edilen durumlar daha sık görülür
Migren Başağrısı Ne Kadar Sürer?
Migren başağrısı 4- 72 saat arasında sürer. Ancak çocukluk çağında daha kısa süreli migren atakları görülebilir (2 saat).
Migren Ağrısının Özellikleri Nelerdir?
Migrenbaşağrısı enelde tek taraflı, şiddetli, zonklayıcıkarakterdedir. Çocuklarda iki taraflı başağrısı da (bütün alında, her iki şakak bölgesinde gibi) sık görülür.
Ağrıya çoğu kez bulantı ve /veya kusma eşlik eder. Hasta kusunca rahatlar.
Gürültü ve ışıktan rahatsız olur, Koşup oynamaz, yatmak ister.
Migren ağrısı Nasıl Geçer?
Her gün uzun saatler boyunca migren hastalığını yaşayan kişilerin neredeyse günlerinin yarısı bu baş ağrısı ile geçmektedir. Bu ağrıların ne zaman olacağı da çok belli değildir. Yani migren hızlı giren bir ağrıdır. Yavaş yavaş giren bir ağrı olmadığı için bu ağrı girdiğin de hemen geçmemektedir.
Ağrı kesici gibi ilaçları içtiğiniz de bile bu ağrı uzun süreler kalmaktadır. Ya da migren ağrılarını çok fazla yaşayan kişiler artık kendilerini iğneye alıştırmışlardır. İğne migren ağrınızı en hızlı geçirecek etkendir. İğne direkt olarak kana karıştığı için bu ağrıyı geçirir ama tabiki de kesin çözüm olmayacaktır. Bu ağrıların kesin geçmesi oldukça zordur. Migren ağrısını yaşayan kişiler ne kadar ağır bir ağrı olduğunu bilmektedir. Özellikle kış mevsimlerin de bu ağrılar çok fazla görülmektedir. Migren Hastalığı nasıl geçer merak ediyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Ama migren ağrılarının tamamen geçmeyeceğini söylememiz gerekir ama bu ağrıları en aza indirmek için bazı yöntemler bulunmaktadır.
Migren İçin Spor Yapın
Migren hastalığı için spor oldukça önemlidir. Ama spor da ağır sporlar olmaması gereklidir. Migren rahatsızlığı olan kişiler de ağır iş yapılmaması gereklidir. Ama spor herkese fayda sağladığı gibi migren hastalarına da sağlamaktadır. Sizler de spor yaparak bu rahatsızlığınızı en aza indirebilirsiniz. Spor yapılırken hormon salgılandığı için ağrılar bir nebze geçmektedir. Bu ağrıların geçmesinin sebebi vücudunuzda ki hormonun salgılanarak atılması sayesindedir.
Migren İçin Uyku Düzeni
Migren hastaları zaten bunu bilir onlar için uyku düzensizliğin de direkt migren ağrısı başlamaktadır. Uyku düzeninizi değiştirmemeniz gereklidir. Bu hastalık biraz zor bir hastalıktır. Çünkü her an ne olacağını bilemezsiniz. Bazıları çok uyuduğu için bazıları da az uyuduğu için bu hastalığı yaşamaktadır. Sizler bu hastalık da kendinizi çok iyi tanımalısınız. Kendinizi tanırsanız bu rahatsızlığı en aza indirebilirsiniz. Uyku düzeninizi de ona göre ayarlayabilirsiniz. Migren hastalığı nasıl geçer merak ediyorsanız mutlaka kendinizi tanımanız gerektiğini söyleyebiliriz.
Düzenli Beslenme
Migren hastalığı nasıl geçer bu sporu migren hastalığı olan kişilerin çok araştırdığı ve merak ettiği bir sorudur. Migrenin tamamen geçmesi zordur. Ama evde sizlerin yapabileceği yöntemler ile bu rahatsızlığı en aza indirebilirsiniz. Migren rahatsızlığının birçok sebebi vardır. O yüzden kendinizi tanımanız gereklidir. Beslenmenize çok dikkat etmeniz şarttır. Bu gibi durumlar da yani aç kaldığınız da migren ağrılarınız başlayabilir. Bunlara dikkat ederseniz bu ağrıları en aza indirebilirsiniz.
Migren tedavisi var mı?
Şu anda migren için tek bir tedavi yoktur. Tedavi tam gelişmiş bir saldırıyı önlemeyi ve oluşan semptomları hafifletmeyi amaçlar.
Migren sıklığını azaltmaya yardımcı olabilecek yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:
- yeterince uyumak
- stresi azaltmak
- bol su içmek
- bazı yiyeceklerden kaçınmak
- Düzenli fiziksel egzersiz
- Bazı insanlar, glütensiz yiyecekler gibi özel diyetlerin yardımcı olabileceğini de bulurlar.
Yukarıdaki değişiklikler migren semptomlarını veya sıklığını azaltmazsa daha fazla tedavi aramayı düşünün. Migren semptomlarının tedavisi, tetikleyicilerden kaçınmaya, semptomları kontrol etmeye ve ilaç almaya odaklanır.
Migreni tetiklen sebepler
Aşağıdakiler dahil bir dizi migren tetikleyicisi vardır:
Kadınlarda hormonal değişiklikler. Adet öncesi veya sırasında östrojendeki dalgalanmalar, hamilelik ve menopoz birçok kadında baş ağrısını tetikliyor gibi görünmektedir.
Oral kontraseptifler ve hormon replasman tedavisi gibi hormonal ilaçlar da migrenleri kötüleştirebilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar, bu ilaçları alırken migrenlerini daha az meydana gelen bulmaktadır.
İçecekler.
Bunlara alkol, özellikle şarap ve kahve gibi çok fazla kafein dahildir.
Stres.
İş yerinde veya evde stres migrenlere neden olabilir.
Duyusal uyaranlar.
Parlak ışıklar ve güneş parlaması, yüksek sesler gibi migreni tetikleyebilir. Güçlü kokular - parfüm, tiner, ikinci el duman ve diğerleri dahil - bazı insanlarda migren tetikler.
Uyku değişiyor.
Eksik uyku,çok fazla uyku veya jet lag almak bazı insanlarda migren tetikleyebilir.
Fiziksel faktörler
Cinsel aktivite dahil olmak üzere yoğun fiziksel efor migreni tetikleyebilir.
Hava değişiklikleri.
Hava değişikliği veya barometrik basınç, migreni tetikleyebilir.
İlaçlar.
Oral kontraseptifler ve nitrogliserin gibi vazodilatörler migrenleri şiddetlendirebilir.
Gıdalar.
Yaşlı peynirler, tuzlu ve işlenmiş yiyecekler migreni tetikleyebilir. Öyleyse öğünleri atlamak ya da oruç tutmak.
Besin katkı maddesi. Bunlar arasında tatlandırıcı aspartam ve birçok gıdada bulunan koruyucu monosodyum glutamat (MSG) bulunur.
Besin katkı maddesi.
Bunlar arasında tatlandırıcı aspartam ve birçok gıdada bulunan koruyucu monosodyum glutamat (MSG) bulunur.