Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız yaptığı açıklamaya göre bağırsaklarda yer alan mikrobiyota değişiklikleri ve bağırsakta vücuda yararlı mikropların azalması diyabet ve obezite ile alakalı metabolik değişiklere zemin hazırladığı gözlendiğini söyledi.
Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji Öğretim Üyesi Prof. DR: Okan Bülent Yıldız yaptığı açıklamaya göre; "bağırsaklarda yer alan mikrobiyota değişiklikleri ve bağırsakta vücuda yararlı mikropların azalması diyabet ve obezite ile alakalı metabolik değişiklere zemin hazırladığı gözlenmiştir. Bağırsakta zararlı bakteriler ürediği zaman gıdalardan elde edilenden karbonhidratlardan daha fazla enerji açığa çıktığı bunun neticesinde vücuda daha fazla kan ve şeker depolanır. Bağırsakların düşük dereceli enfekte olma sebebiyle vücudun insülin direncini tetikleyerek metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Ve bunun sonucu vücudun yağ depolamasını kolaylaştırır obezite gelişiminin gözlemlenmesi kaçınılmaz olur” dedi.
Yıldız açıklamalarında, insanda mikrobiyotanın 3 yaşına kadar geliştiğini önemle vurguladı.
Mikrobiyatanın sağlıklı gelişmesi için, normal yolla doğum, anne sütü ve bebeklikte aşırı antibiyotik kullanılmaması gerekltiğne dikkat çeken Yıldız, "Obez bireylerin probiyotik yönünden zengin lifli gıdalarla beslenmeleri mikrobiyota üzerinde olumlu gelişmeler sağlar" dedi.