ÖTV nedir, ne demek? ÖTV alınan ürünler nelerdir? sorularının yanıtlarını burada bulabilirsiniz.
ÖTV nedir, ne demek?
ÖTV açılımı (Özel Tüketim Vergisi) demektir.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.
ÖTV neden alınır?
Avrupa Birliği'nde bu verginin uygulanmasındaki amaç, gelir elde etmekten ziyade sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedende ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır.
ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 1950'li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan 'İstihsal Vergisi'nden başka bir şey değildir.
Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.
ÖTV alınan ürünler nelerdir?
Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli dört adet liste kapsamına giren mallar Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numaralarıyla tanımlanmıştır.
I sayılı listenin A cetvelinde; akaryakıt ürünleri, doğal gaz, LPG,
I sayılı listenin B cetvelinde; akaryakıta katılabilen solvent türevleri, tiner, bazyağ, madeni yağlar ve yağlama müstahzarları,
II sayılı listede, yarı römorklar için çekiciler, binek otomobilleri ve esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş motorlu taşıtlar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, özel amaçlı motorlu taşıtlar, motosiklet, helikopter, uçak, gemi, yat, eğlence ve spor tekneleri gibi taşıtlar,
III sayılı listenin A cetvelinde, kolalı gazozlar ve alkollü içkiler,
III sayılı listenin B cetvelinde; puro, sigarillo, sigara, nargile tütünü, enfiye veya çiğnemeye mahsus tütün gibi tütün mamulleri,
IV sayılı listede, genel itibariyle, havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, kozmetik ürünleri, kürkler ve kürkten giyim eşyası, muzır neşriyat, sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için bazı cam eşyalar, manikür ve pedikür takım ve aletleri, altın veya gümüş kaplama kaşık, çatal ve kaşık-çatal takımları, klimalar, ısıtıcılar, beyaz eşyalar, elektrik motorlu araçların motorunu çalıştırmaya mahsus araç pilleri, küçük ev aletleri, cep telefonu, telsiz-telefon cihazları, mikrofon, hoparlör, kulaklık, amplifikatörler, ses kayıt ve çalma cihazları, televizyon, projektör, kamera, ses ve görüntü cihazları, infrared ile çalışan uzaktan kumanda cihazı, inci ve kıymetli taşlardan mamul saat kayışları, tabancalar ve diğer ateşli silahlar ile sürgülü silahlar, kristal avizeler, bazı oyun eşyaları, hayvansal maddelerden süs eşyaları gibi mallar yer almaktadır.
ÖTV Düzenlemesinin Araç Fiyatlarına Etkisi
Otomobiller için Özel Tüketim Vergisi, araçların silindir hacmi ve ülkeye giriş fiyatları dikkate alınarak hesaplanıyor. Buna göre; silindir hacmi 1600 cm3’e kadar olan ülkeye giriş fiyatı 70.001 TL değerindeki bir otomobilin ÖTV ve KDV dahil fiyatı yeni düzenleme öncesi 133.200 TL iken bu rakam ÖTV indirimiyle şimdi 114.100 TL'ye kadar geriledi.
Satış fiyatları başlangıç seviyesinde bulunan otomobillerde yaklaşık 3 bin TL, orta ve üst segmentteki otomobillerde yaklaşık 8 bin TL, fiyatı 250 bin TL’nin üstündeki otomobillerin anahtar teslim satış fiyatlarına yaklaşık 10.000 TL’nin üzerinde indirim yansıyacak.
2019 ÖTV Oranları
Motor silindir hacmine göre belirlenen yeni ÖTV artış oranları aşağıdaki gibi olacak:
Silindir Hacmi | Vergisiz Satış Tutarı | ÖTV Oranı |
250cc ve altı motosikletler | %0 | |
1600 cm3'e kadar | 70 bin TL'ye kadar | %30 |
1600 cm3'e kadar | 70 - 120 bin TL arası | %35 |
1600 cm3'e kadar | 120 bin TL ve üzeri | %60 |
1600-2000 cm3 arası | 170 bin TL'ye kadar | %100 |
1600-2000 cm3 arası | 170 bin TL ve üzeri | %110 |
2000 cm3 üzeri | Tutar sınırı yok | %160 |
Motor silindir hacmi 1600 cc’yi geçmeyen binek otomobiller için ÖTV matrahının alt limiti 46.000 TL’den 70.000 TL’ye, üst limiti ise 80.000 TL’den 120.000 TL’ye çıkarıldı. 1,6 motor silindir hacmine kadar olan ve değeri 70 bin TL’yi aşmayan otomobiller için %30, 70 bin TL ve 120 bin TL değer aralığındaki otomobillere %35, 120 bin TL'yi aşanlar için ise %60 ÖTV uygulanacak. Motor silindir hacmi 1600 - 2000 cm3 olan, değeri ise 85 bin lirayı aşmayan otomobillerin fiyatına %45, 85 bin TL ve 135 bin TL değer aralığındaki otomobillere %50 oranında ÖTV uygulanacak.
ÖTV ne zaman çıktı
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kanunu 12/06/2002 tarinde resmi gazetede yayınlanmasıyla yürülüğe girmiştir.
ÖTV'Yİ KİM ÇIKARDI?
10. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Necdet Sezer ve Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.
ÖTV'nin KDV'den farkı nedir?
ÖTV tek aşamalı bir vergidir. ÖTV; konusuna giren mallar üzerinden, tek bir defaya mahsus olmak üzere, imalat, ithalat ya da ilk iktisap aşamasında alınır.
ÖTV’ye konu malların tekrar el değiştirmesinde yeniden ÖTV alınması söz konusu değildir. ÖTV ile KDV birçok açıdan benzese de bu özellik ÖTV’yi KDV’den ayıran en temel özelliktir.
ÖTV hangi ürünlerde uygulanır?
ÖTV Kanununun 4. maddesine ekli bulunan I, II, III ve IV sayılı tarifelere göre ÖTV:
Çevreye zarar veren akaryakıt ve yağ türevi ürünlerde,
Lüks taşıtlarda,
İnsan sağlığına zarar veren tütün ve alkol ürünlerinde,
Beyaz eşya, kürk gibi lüks tüketim ürünlerinde uygulanır.
Kimler ÖTV mükellefidir?
ÖTV Kanununun 4. maddesinde Özel Tüketim Vergisinin mükellefi, bu kanuna ekli olan ve yukarıda da bahsettiğim:
(I), (III) ve (IV) sayılı tarifelerdeki mallar ile (II) sayılı tarifedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olmayanları imal, inşa veya ithal edenler ile bu malların müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenler ile,
(II) sayılı tarifedeki mallardan kayıt ve tescile tâbi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştirenlerdir.
Mükellefiyetle ilgili yine aynı maddede "Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni ve iş merkezlerinin bulunmaması halleri ile gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tâbi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir," şeklinde bir açıklamaya da yer verilmiştir.