Tramer nedir, Tramer kaydı ne işe yarar, Tramer sorgulama nasıl yapılır? sorularının cevabını haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.
TRAMER NEDİR?
Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kısaltmasına TRAMER denir. TRAMER halk arasında (hasar kaydı) olarakda bilinmektedir. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi Tramer tüm sigorta bilgilerinin online olarak toplandığı bir veri deposudur.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 16.12.2003 tarih ve 25318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Yönetmeliği ile "TRAMER" adıyla kurulmuştur. 9 Ağustos 2008 tarihinde 26962 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle adı Sigorta Bilgi Merkezi kabul edilmiş, 03.12.2011 tarih ve 28131 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile ise ünvanı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi olarak değiştirilmiştir.
TRAMER KAYDI NEDİR, NE İŞE YARAR?
Tramer kaydı sayesinde herhangi bir aracın ağır veya hafif bir hasarı olup olmadığını kontrol edilebilir, kaza bilgileri hakkında detaylı bilgilere görebilirsiniz.
Ancak her kazaya karışan aracın tramer kaydı olacak diye bir kaide yoktur. Nasıl yani der dediğiniz duyar gibiyiz... Şöyle izah edelim.. Örneğin bir aracınız var ve allah korusun 3 veya 4 bin TL'lik maddi hasarlı bir kazaya karıştınız. Suçlu siz olduğunuzu farz edelim. Bu durumda aracınızın Tramer kaydı olmamasını isteyebilirsiniz. Bu durumda karşı taraflada anlaşarak araçların masraflarını karşılayarak özel bir serviste onarımı yaptırabilirsiniz.Bu durumda tutanak tutmadan özel servislerde aracınızı onarım gerçekleştirdiğiniz için bu kazanız TRAMER'e işlemez dolayısıyla sistemin böyle bir açığı vardır.
Bu sebep ile araç satın alırken mutlak oto ekspertiz yaptırmanızı öneriririz. Aracınızın tramer kaydı olmasa bile kaporta ve boya ustaları makineler ile aracın üzerinde sonradan işlem varmı yokmu diye kolay bir şekilde anlar.
TRAMER SORGULAMA NEDİR? NE İŞE YARAR
Tramer sorgulama işlemi özellikle ikinci el araç alacaklar için oldukça faydalıdır. Çünkü alıcılar, bu sorgulama işlemi sayesinde aracın daha önce kazaya uğrayıp uğramadığı, bugüne kadar gördüğü hasarlar ve diğer birçok özelliği hakkında bilgi edinebilirler.
Tramer sorgulama ile aracınızla ilgili öğrenmek istediğiniz bilgilere tek seferde ulaşabilirsiniz. Aracınızın kaza yapıp yapmadığından hasar durumuna, sigortalı olup olmadığından kusur oranına ve poliçe bitiş tarihine kadar birçok detayı kolayca öğrenebilirsiniz.
Tramer Üzerinden Yapılan Sorgulamalar
- Araç hasar kaydı sorgulama,
- Mağdur bilgileri sorgulama,
- Araç trafik poliçesi sorgulama,
- Araç kasko poliçe sorgulama,
- Kaza yapan araçların kaza tespit tutanağı sonrası kusur oranlarını sorgulama,
Tramer sorgulama, sürücülerin ve yeni araç sahibi olacakların kafasındaki birçok sorunun cevaplanmsına yardımcı olur. Örneğin; belli bir bütçe ayrılarak alınacak olan 2.el aracın bir hasarı olup, olmadığı öğrenilebilir.
TRAMER SORGULAMA NASIL YAPILIR
Cep telefonunuz üzerinden SMS yoluyla da tramer hasar kaydı sorgulaması yapabilirsiniz. Aracın şasi numarasını veya plakasını 5664’e kısa mesaj olarak göndermeniz halinde sonuç cep telefonunuza gelecektir.
Hasar kaydı TRAMER KAYDI sorgulama nasıl yapılır?
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Hakkında bilgi
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’nin 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 31/B maddesinin birinci fıkrasına istinaden; sigortalılar ve sigorta sözleşmesinden dolaylı da olsa menfaat sağlayanlara ilişkin olarak, yanlış sigorta uygulamaları dâhil, risk değerlendirmesine esas bilgileri toplamak ve bu bilgilerin sigorta, reasürans ve sigortacılık faaliyetinde bulunan emeklilik şirketleri ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca belirlenecek kişilerle paylaşılmasını sağlamak amacıyla kurulmuş, Bakanlık'ca belirlenen sigortalara ilişkin, poliçe, zeyil, hasar kayıtlarının sigorta şirketleri tarafından elektronik ortamdan transfer edilerek toplandığı Bilgi Merkezi’dir.
Yönetim Komitesi, (03.12.2011 tarih ve 28131 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliğine kadar Koordinasyon Komitesi olarak adlandırılmıştır) Merkezin karar organıdır. Yönetim Komitesi üyeleri 3 yıl süreyle görev yaparlar.
Yönetim Komitesi aşağıda belirlenen şekilde beş üyeden oluşur: (22.06.2018 tarihli ve 30456 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1'inci maddesiyle, değişik şekli)
Birliğe üye sigorta ve emeklilik şirketlerinin genel müdür niteliğini haiz personeli arasından Hayat Dışı Yönetim Komitesi ile Hayat ve Emeklilik Yönetim Komitesince seçilecek birer üye, Bakanlıkça belirlenecek iki üye ve Merkez Müdürü.
Tarihçesi
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 16.12.2003 tarih ve 25318 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Trafik Sigortası Bilgi Merkezi Yönetmeliği ile "TRAMER" adıyla kurulmuştur. 9 Ağustos 2008 tarihinde 26962 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle adı Sigorta Bilgi Merkezi kabul edilmiş, 03.12.2011 tarih ve 28131 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile ise ünvanı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi olarak değiştirilmiştir.
SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi), Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde tüzel kişiliği haiz bir kurum olarak kurulmuştur. SBM'nin merkezi İstanbul'da olup, usul ve esasları "yönetim komitesi" kararıyla belirlenmek üzere, şube ya da şubeler açabilir.
İlgili branşlarda ruhsat sahibi olan sigorta şirketleri merkezin doğal üyesidir.
TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi),
SAGMER (Sağlık Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi),
HAYMER (Hayat Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi),
HATMER (Sigorta Hasar Takip ve Gözetim Sistemi),
SBM nezdindeki "alt bilgi merkezleri"ni ifade etmektedir.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi'nin faaliyetleri T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.