Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukashenko ile birlikte, gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen toplantıda, iki ülke arasında yapılan anlaşmaların imza töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko, yaptıkları görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
“TÜRKİYE, BELARUS’UN BAĞIMSIZLIĞINI TANIYAN İLK ÜLKEDİR”
Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko’yu Ankara’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, çeşitli vesilelerle daha önce Türkiye’ye gelen Lukashenko’nun ziyaretinin, 23 yıl aradan sonra Türkiye’ye Belarus’tan Devlet Başkanı düzeyinde gerçekleşen ilk resmî ziyaret olduğuna işaret etti.
Yaptıkları ikili ve heyetler arası görüşmelerde Türkiye-Belarus arasındaki siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel bütün konuları el alma fırsatı bulduklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, geleceğe yönelik atılacak adımları değerlendirme fırsatını bulduklarını söyledi.
Türkiye’nin, Belarus’un bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 yıldır Türkiye-Belarus ilişkilerinin ortak anlayış, karşılıklı saygı ve güven çerçevesinde devam ettiğini, iki ülke arasındaki iş birliğini her düzeyde daha da ileriye taşımanın gayreti içerisinde olacaklarını belirtti.
“TÜRKİYE-BELARUS ARASINDA EKONOMİ ALANINDA DEĞERLENDİRMEYİ BEKLEYEN ÇOK CİDDİ BİR POTANSİYEL VAR”
Türkiye-Belarus arasında ekonomi alanında değerlendirmeyi bekleyen çok ciddi bir potansiyelin olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta Ankara’da iki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın gerçekleştirildiğini, Şubat ayı içinde 9. Savunma Sanayi İş Birliği Toplantısı’nın yapıldığını bu alanlarda yapılacak anlaşmaların imzaya hazır hâle getirildiğini kaydetti.
Türkiyeli ve Belaruslu iş adamlarının bugün de Türkiye-Belarus İş Forumu vesilesiyle bir araya geldiğine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin gelişme eğilimi içerisinde olduğunu, imzalanan anlaşmaların da bunu gösterdiğini ifade etti.
2016 yılında 1 milyar dolarlık karşılıklı ticareti hedeflediklerini hatırlatarak henüz bu hedefe ulaşılamadığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmelerimizde bu hedef doğrultusunda daha fazla çalışılmasının gereğini de ortaya koyduk ve şimdi yeni hedefimiz, 1,5 milyar dolarlık bir hedeftir. Türkiye ve Belarus bunun gerçekleştirebilecek aslında bir imkâna da sahiptir” diye konuştu.
“İŞ DÜNYASININ TEMSİLCİLERİNİ KARŞILIKLI YATIRIMLAR KONUSUNDA TEŞVİK EDİYORUZ”
İş dünyasının temsilcilerini karşılıklı yatırımlar konusunda teşvik etmeyi sürdürdüklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun en son örneğini Karma Ekonomik Komisyon Eş Başkanları’nın katılımıyla dün Kırıkkale’de Belarus-Azerbaycan ortak yatırımıyla açılan traktör fabrikasının teşkil ettiğini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 milyon dolarlık bir yatırımla kurulan fabrikanın ilk üretimini bu ay içerisinde gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı.
Ulaştırma ve savunma sanayi başta olmak üzere, iş birliği alanlarının çeşitlendirilmesi konusunu da yaptıkları görüşmelerde ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu alanlarda gerçekleştirilebilecek ortak projelerin ve atılabilecek müşterek adımların mevcut olduğunu, bilim ve teknoloji alanındaki ilişkilerin bu kapsamda müstesna bir niteliğe sahip olduğunu söyledi.
“BELARUS TÜRKİYE’Yİ FETÖ İLE MÜCADELESİNDE YALNIZ BIRAKMADI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye-Belarus Ortak Bilim ve Teknoloji Komitesi ilk toplantısını geçtiğimiz Kasım ayında Ankara’da gerçekleştirmiştir. Belarus son yıllarda bilim ve teknoloji alanında özellikle de bilişim sektöründe kayda değer gelişmeler sağlamıştır. Bilhassa yüksek teknolojili ürünlerin üretimi, tarımsal araştırmalar, tıp ve eczacılık bizler için önemli bir iş birliği zemini teşkil etmektedir. Az önce bilim ve teknoloji alanında imzalanan yol haritası ve Antarktika’da Bilimsel ve Teknik İşbirliği Mutabakat Muhtırası bu alandaki iş birliğimizin somut göstergesidir. Belarus’ta Türk kültürüne, Türkçeye olan ilgi ve Belaruslu turistlerin en çok tercih ettiği ülkelerden birinin Türkiye olması da memnuniyet vericidir. Vizesiz seyahat imkânının katkısıyla 2016 yılında 113 bin olan Belaruslu misafirlerimizin sayısı 2018 yılında 245 bine ulaşmıştır. Bu ayın sonunda Ankara’da düzenlenecek Türkiye-Belarus Turizm Karma Komisyonu 6. Dönem Toplantısı’yla atılacak yeni adımlar neticesinde bu sayının daha da artacağına eminim.”
FETÖ terör örgütüyle mücadele konusunun da görüşmelerinin gündeminde yer aldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus’un Türkiye’yi bu mücadelesinde yalnız bırakmadığını, gerekli adımları atmaktan kaçınmadığını ve FETÖ bağlantılı derneklerin tasfiyesini sağladığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko’ya ve Belarus makamlarına, gösterdikleri hassasiyet ve örnek duruş nedeniyle teşekkür etti.
Yoğun ve somut bir gündeme sahip Türkiye-Belarus ilişkilerinin sağlam temeller üzerinde gelişme gösterdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan anlaşmaların iki ülke arasındaki ilişkilerin ahdi zeminini pekiştireceğini söyledi ve açıklamalarını yaptıkları görüşmelerin her iki ülke için de hayırlara vesile olmasını temennisinde bulunarak tamamladı.
BELARUS CUMHURBAŞKANI LUKASHENKO: “TÜRKİYE BİZİM İÇİN KESİNLİKLE ÖNCELİKLİ BİR ÜLKEDİR”
Belarus’un Türkiye’yle olan ilişkilerine büyük önem atfettiğini ve bugünkü görüşmelerle iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde yeni bir sayfa açıldığını dile getirdi.
Türkiye-Belarus ilişkilerinde hiçbir konuda çelişkinin ve görüş farklılığının olmadığının altını çizen Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko, “Türkiye’nin bizim için kesinlikle öncelikli bir ülke olduğunu ve dostluğumuzu çok yüksek değerle değerlendirdiğimizi ve iş birliğimizi de her zaman sürdürmeye hazır olduğumuzu beyan ediyorum” şeklinde konuştu.
Ortak basın toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko’nun onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi.