Yemek saatleri kilomuzu nasıl etkiliyor?

Kilo almamızda her zaman ne kadar yemek yediğimiz değil hangi saatlerde yemek yediğimiz de önemlidir. Çünkü insan vücudu, metabolizma, sindirim sistemi ve vücut saati ile etkileşim halindedir. Bu neden çoğu insanın merak ettiği sorulardan biri, yemek saatleri kilomuzu etkiliyor mu etkilemiyor mu? işte cevabı..

ABD'de yapılan araştırmalara göre üniversiteye başlayan gençler yaklaşık olarak 7 kilo alıyor. Bunun nedenlerinden biri hazır yemek tüketmek ve fiziksel aktivitenin az yapılması iken, uzmanlar aynı zamanda geç saatlerde yemek yemenin, alkol tüketiminin artmasının ve düzensiz uyumanın da etkili olduğunu söylüyor. Araştırmalar sonucu elde edilen veriler aslında yemeği ne kadar yediğimiz kadar hangi saat aralıklarında yediğimizin de çok önemli olduğunu gösteriyor.

PEKİ YEMEK YEME SAATİ NEDEN ÖNEMLİ?

Kilo vermek için yapılan diyetlerde, aynı miktarda kalori tüketilen insanlar incelenğinde, bu kaloriyi sabah kahvaltasında tüketenlerle akşam yemeğinde tüketenler karşılaştığında, sabah tüketenleri 2,5 katı kadar kilo verdiği gözlemlenmiştir. Canlılar uyku halinde bile enerji tüketmesine rağmen, çoğu insan bunu geç saatlerde yenildiği için kalorilerin yakılamamasıyla ilişkilendiriyor.

 BAŞKA NE TÜR ETKENLER ROL OYNAYABİLİR?

Sabah yemek yediğimiz zaman bu kaloriyi yakmak için daha fazla zaman olduğuyla ilgili veriler mevcut olsa da bu durumun vücut ağırlığına ne derece etkilediğine dair net bir araştırma ve sonuç bulunmuyor. Başka bir olasılık ise, gece yemek yenildiği zaman toplamda yenilen süreyi uzatmış olmasıdır. Bu sebepten dolayı sindirim sisteminin yağ yakma süresi azalmış oluyor. Çünkü yağ yaklama işlemi organlarımız yeme işlemini tamamladıktan sonra alınan sinyaller aracılığıyla başlıyor.

VÜCUT SAATİNİN UYUMU

Amerikalı vücut saati uzmanı biyolog Satchin Panda'ya göre, yemek yeme saati gün ışığına göre ayarlanmalıdr. Fakat yapılan gözlemler sonucu  ABD'li insanların genellikle gün içerisinde 15 saatlik bir aralıkta yemek yedikleri ve toplam kalorinin üçte birinden fazlasını akşam 18:00'den sonra tükettikleri raporlanıyor. Özellikle geç saatte uyuyan yada yeteri kadar uyuyamayan insanlar- örneğin üniversite okuyan gençler- hem geç saatlerde daha fazla besin tüketiyorlar hem de sabah çok erken uyandıkları için kahvaltılarını erken saatte yaparak vücudun yemeksiz kalma sürecini kısaltıyorlar.

Az uyumak insanın kendini kontrol etme mekanizmasında probleme sebep olduğu için kişiyi sağlıksız besinlere yönlendirerek fazla kalori almaya olan yatkınlığı arttırıyor.Vücut saati  ise iç içe geçmiş sinyal iletim sistemlerinden dolayı sindirim ve metabolizmamızla sistemiyle karmaşık bir etkileşim halindedir.Vücut hücrelerimizin hepsinden fizyolojik işlemleri düzenleyen moleküler saatler bulunmaktadır. Bu saatler hem birbiriyle hem de günışığına ayarlı bir şekilde senkronize olarak çalışıyor. Bu beyin dokusundaki üst kiyazmatik çekirdek denen bölümden gelen sinyaller ile sağlanıyor. Bu vücut saatlerinin işlevi, çevremizde yemek saati gibi düzenli olan olaylara karşı hazırlıklı olmamızı sağlıyor.

Sağlık Haberleri

Dövmelerini Sildirmeye Gitti, Cildi Çürüdü
Koronavirüs Geçiren Hastalarda Semptomlar 6 Ay Daha Devam Ediyor
Bilim Kurulu Üyesi, Alışveriş Merkezlerindeki Yanlışları Anlattı
Koronavirüs’e Karşı Etkili İlaç İçin Artık Dışa Bağımlı Olunmayacak
Uzmanlar Uyardı: Sonbaharda Koronavirüs Daha Kötü Olabilir