Hayvancılıkla uğraşanların en büyük problemlerinden biri yemlerin maliyeti. Hayvancılıkla ilgilenenlerin yem maliyetinin yüzde kırk beş ile altmış arası olduğu düşünülüyordu. Maliyet bu kadar çok olunca et fiyatlarındaki pahalılık da kaçınılmaz oldu. Karma yem üretiminde de hammaddelerin yüzde kırk beş veya ellisinden fazlası ithal ediliyordu.
Kur fiyatının artması ile tohum, küspe, kepek gibi yemlerde kullanılan hammaddelerin fiyatları artıyordu. Koronavirüs nedeniyle de lojistik gibi konularda sıkıntılar yaşandı. Yaşanan sıkıntılar fiyatlara yüzde on ve on iki gibi yansıdı.
Uzmanlar, yemle ilgili yaşanan sıkıntıların önemli olduğunu bir an önce çözüm bulunması gerektiğini açıkladı. Bu çözümlere örnek olarak ithale alternatif üretim yapılması ve meralarda bakım yapılması verilebileceğini anlattı.
Bu yapılan özel planlar ile dışarıya karşı olan bağımlılığın bir nebze de olsa azalabileceğinin altını çizdi. Olmaması durumunda da et fiyatlarında kötü bir dönemin beklediğini ifade etti. Verilere göre de 2019 senesinin aynı dönemine bakıldığında tarımsal girdilerde en fazla artışın yemlerde yaşandığı belirtildi. Tarım yazarı olan Ali Ekber Yıldırım da hayvansal yemde yerlileşmenin hala üstüne gidilmediğini üzülerek açıkladı.