Siyanür nedir, Siyanür nerede satılır, nerede kullanılır?
İstanbul, Fatih'te 4 kardeşin şüpheli ölümü ve kapıya asılan "dikkat siyanür var" yazılı not Türkiye'nin gündemine oturdu. Tüm haber kanalları canlı kardeşlerin ölümünü yayın yaptı. Peki Siyanür nedir, Siyanür nerede satılır, nerede kullanılır? diye arşatırmaya başladı. işte tüm detaylar
İstanbul'un Fatih ilçesinde bir evde 4 kardeşin ölü olarak bulunması kapılarına yazılan "dikkat siyanür var" yazılı not Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü. Peki Siyanür nedir, Siyanür nerede satılır, nerede kullanılır? işte merak edilenler.
Siyanür için almanın şartları var
bu işten iştirak
Siyanür nedir?
Siyanür, çeşitli şekillerde bulunabilen hızlı etkili, potansiyel olarak ölümcül bir kimyasaldır.
Siyanür, hidrojen siyanid (HCN) veya siyanojen klorür (CNC) gibi renksiz bir gaz veya sodyum siyanid (NaCN) veya potasyum siyanid (KCN) gibi bir kristal form olabilir.
Siyanür bazen “acı bir badem” kokusu olarak tanımlanır, ancak her zaman bir koku yaymaz ve herkes bu kokuyu tespit edemez.
Siyanür ayrıca askeri isimler AC (hidrojen siyanür için) ve CK (siyanojen klorür için) ile bilinmektedir.
Siyanür nerede kullanılır?
Günümüzde muhtelif siyanür çeşitleri farklı endüstri kollarında kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi kimyasal üretim endüstrisidir. Bunu nylon, polyamid , akrilik ve plastik üretim sanayileri takip eder. Madencilikte de altın ve gümüş liç proseslerinde kullanılmaktadır.
Siyanür nerede satılır, nasıl alınır?
Siyanürü bulmak o kadar kolay bir iş değildir. Kimya malzemesi satılan yerlerden belirli bir şartlar karşılanarak alınabilir. Herkes siyanüre kolayca ulaşamaz.
Siyanür zehirlenmesinin fizyopatolojisi ve tedavi
Yüksek miktarda siyanür, vücudumuz için tehlike arz etmesine rağmen eser miktarda vücudumuzda ve çeşitli yiyeceklerin içinde bulunur. Vücutta depolanmaz, kanserojen değildir. Günümüzde en çok sigara dumanı ve yangınların dumanının solunması ile maruz kalınmaktadır. Siyanür kanda bulunan methemoglobin'e irreversible (geri dönüşümsüz) bir şekilde bağlanarak etkinlik gösterir. Bu özelliği kanın dokulara oksijen perfüzyonunu sağlayamaması sonucu hipoksi'ye ve sonuçta hipoksik şok ve ölüme neden olur. Oksijen mevcuttur fakat kanda taşınamaz. Vücut adeta oksijen havuzunda boğulur.
Tedavide amaç zehirli maddenin zehirsiz başka bir metabolite çevrilmesidir. Bunun için öncelikle hastaya sodyum nitrit verilir. Bu madde methemoglobin'e siyanür ile yarışmalı olarak bağlanır ve siyanür bu sayede methemoglobin'e bağlanamaz. Daha sonra verilen sodyum tiyosülfat ise siyanür ile reaksiyona girerek tiyosiyanat oluşturur. Bu madde vücut için toksik değildir ve böbreklerden atılır.
Siyanür zehirlenme belirtileri nelerdir?
Solunumla, derileri yoluyla emerek ya da içeren yiyecekleri yiyerek az miktarda siyanüre maruz kalan insanlar, birkaç dakika içinde aşağıdaki belirtilerden ve semptomlardan bazılarını veya tümünü içerebilir:
Baş dönmesi
Baş ağrısı
Mide bulantısı ve kusma
Hızlı nefes
Hızlı kalp hızı
Huzursuzluk
Zayıflık
Herhangi bir yoldan büyük miktarda siyanüre maruz kalmak, bu diğer sağlık etkilerine de neden olabilir:
Konvülsiyon
Bilinç kaybı
Düşük kan basıncı
Akciğer hasarı
Ölüme yol açan solunum yetmezliği
Yavaş kalp hızı
Bu belirti ve semptomları göstermek, mutlaka bir kişinin siyanüre maruz kaldığı anlamına gelmez.
Siyanür zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?
Siyanür zehirlenmesi, hastane ortamında özel antidotlar ve destekleyici tıbbi bakım ile tedavi edilir. Siyanür zehirlenmesi için antidotlar, maruz kaldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede verilirse en faydalıdır. Klinisyenler şüpheli vakaları uygun şekilde tedavi etmeli ve laboratuvar onayı için beklememelidir. En önemli şey, mağdurların mümkün olan en kısa sürede tıbbi tedavi görmeleri.
HABERE YORUM KAT