1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Telefonun dinlendiği nasıl anlaşılır 2020 | Telefon dinlenme nasıl engellenir?
Telefonun dinlendiği nasıl anlaşılır 2020 | Telefon dinlenme nasıl engellenir?

Telefonun dinlendiği nasıl anlaşılır 2020 | Telefon dinlenme nasıl engellenir?

Telefonun dinlendiği nasıl anlaşılır? sorusu araştırılıyor. 2020 yılı itibariyle artık akıllı telefon kullanmayan neredeyse yok denecek kadar. Genci yaşlısı herkesin elinde bir akıllı telefon var. Peki akıllı telefonların casus bir yazılım ile Telefonun dinlendiği biliyor muydunuz? Peki Telefon dinlenme nasıl engelleni

A+A-

Telefonun dinlendiği nasıl anlaşılır? Telefon dinlenme nasıl engellenir? yanıtını arıyorsanız makelemizi incelemenizde fayda var. Zira bu içeriğimizde sizleri korumak amacıyla bazı bilgileri biraraya getirdik. Akıllı telefonları avantajları olduğu gibi dezavantajlarıda vardır. Bazı kötü niyetli yazılım mühendisleri casus yazılımlar üreterek sizleri dinleyebilir. Peki Telefon dinlenmesi nasıl engellenir? işte bunları sizler için derledik.

Telefon dinlenme yasal ve yasal dışı olarak ikiye ayırabiliriz.

Yasal dinleme nasıl engellenir?

Yasal dinleme ve takipten kaçmak için yapılacak pek fazla bir şey yok. Sadece telefonda konuşacaklarınız ve mesajlarınız ve de gideceğiniz yerler ile ilgili tedbir alabilirsiniz.

Yasa dışı dinleme nasıl engellenir?

Yasal olmayan telefon dinlemeleri ve izlemeleri için bazı casus yazılım programları mevcuttur. Bu programların akıllı telefonların tüm versiyonlarına uyan sürümleri mevcut. Programlar telefona direk telefonun kendisi ile internet üzerinden veya USB kablo ile bilgisayar aracılığı ile yüklenebilmektedir.

Yüklenen program telefonunuzda kaydettiği verileri bir sunucu veya mail adresine internet bağlantısına kavuştuğu anda gönderiyor. Veya sizi takip eden kişiye SMS gönderiyor. Ya da bluetooth üzerinden yakınınızdan kayıt yapılabiliyor.

Telefonun dinlendiği nasıl anlaşılır 2020

Telefonların dinlenmesi anlamak hiçte kolay değildir. Basit bir mail ile aldığınız bir word dosyası ile bile dinlenebilirsiniz. Ancak biz sizlere bir kaç ufak yöntemle dinlenip dinlenmediğinizi öğreteceğiz.

  • Sms’lerinizi veya görüştüğünüz numaraları sizin hattınız ile SMS olarak başka bir numaraya gönderen programı detaylı fatura dökümündeki SMS gönderilen/alınan numaralara ve sayılarına bakarak tespit edebilirsiniz.
  • Kaydettiği verileri internet üzerinden gönderen bir programı tespit etmek için ise veri kullanım miktarlarını kontrol ederek ulaşabilirsiniz. Sizin kullandığınızdan aşırı fazla bir internet kotası kullanılmış ise şüphelenebilirsiniz.
  • Akıllı telefonlarınızda antivirüs veya casus programlar için özel programlarla telefonunuzda tarama yapın.
  • Telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayın.
  • Batarya ömrü normalden çok daha az süre dayanmaya başladıysa şüphe edebilirsiniz. (Başka etkenleri de olabilir, şebekeye uzaklık, çok konuşmak, sürekli kullanmak vs.)

Telefon dinlenme nasıl engellenir?

  • Telefonunuzu güvenmediğiniz kişilere, tamircilere vermeyin.
  • Telefonunuzda şifreli tuş kilitleri kullanın.
  • Telefonunuzu açık olarak ortalıklarda bırakmayın.
  • Size gelen mail ve SMS’lerde verilen linklerde açılan sayfalardan yapılmak istenen şüpheli yüklemelere onay vermeyin.
  • Sisteminizin yasal marketleri haricindeki yerlerden uygulama yüklemeyin.
  • İşletim sisteminizin en son ve resmi sürümlerini kullanın.
  • Antivirüs programı kullanın.
  • Yüklediğiniz uygulamaların istediği erişim izinlerine dikkat edin.
  • Özel verilerinizi telefonunuzda bulundurmayın.

Telefon Dinleme Programı Neden Kullanılır ?

Çeşitli nedenlerle telefon dinleme olayları çok sık yaşanıyor. Genellikle resmi kuruluşlar, güvenlik birimleri, istihbarat örgütleri telefon dinlemesi yapar diye düşünülürdü.

Ancak artık hemen herkes çok farklı nedenlerle telefon dinlemesi yapıyor. Bunda gelişen teknolojinin de payı büyük. Artık telefon dinleme çeşitli yöntemler ve telefon dinleme programları nedeniyle kolaylaşınca herkes birbirini dinler hale geldi.

Elbette insanların telefonlarının dinlenmesi oldukça kötü bir şey.  Hiç kimse bir başkasıyla özel olarak yaptığı görüşmelerin başkaları tarafından isteği ve bilgisi dışında dinlenmesini istemez. Bundan rahatsız olur. Hatta psikolojisi bozulur.

Ancak herkes dinlenmekten rahatsız olsa da başkalarını dinlemekten rahatsız olmuyor.

Bazen insanlar telefon dinlemeyi çok masum gerekçelerle yaptıklarını, ya da kendi güvenliklerini sağlamak için yaptıklarını söylüyorlar. Kimisi bir yakının başına bir şey gelmemesi için, kimisi bir yakının yanlış bir şey yapmasını istemediği için telefon dinlemeye başvuruyor.

 

 

 

 

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT