1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Türk Lirasındaki Kağıt paraların arka yüzündeki kişiler kimlerdir?
Türk Lirasındaki Kağıt paraların arka yüzündeki kişiler kimlerdir?

Türk Lirasındaki Kağıt paraların arka yüzündeki kişiler kimlerdir?

Türk lirası 6 adet banknota sahiptir. Her gün elden elde gezdirdiriyoruz fakat hakkında çok az bilgi sahibiyiz. Gelin hep birlikte kağıt paraların üzerindeki kişilerin kimlerolduğuna birlikte bakalım.

A+A-

1 -  5TL‘nin arka yüzündeki Ordinaryus profesör: AYDIN SAYILI

1942 senesinde Milli Eğitim Bakanığı tarafından açılan yurtdışına öğrenci gönderme sınavında dereceye girerek  Harvard Üniversitesi‘nde blim tarihi bölümünden  doktora derecesi aldı. Almış olduğu bu doktora Dünyada Bilim Tarihi konusunda alınan ilk doktora derecesidir. Dünyada bilim tarihi konusunda alınan ilk doktora derecesidir.

2 – 10TL‘nin arka yüzündeki Matematikçi: CAHİT ARF

Ülkemizde yetişmiş en iyi matemetikçilerden biridir. Bu ünü dünya çapınada yayılmıştır. İzmir‘de okuduğu zamanalrda burada tanıştığı matematik öğretmeni sayesinde matematikle ilgilenmeye başlamıştır.

3 -  20TL ‘nin arka yüzündeki Mimar: KEMALEDDİN

İmza attığı mimari eserler ve eserlerindeki tarz ile ulusal mimarlık akımının öncülerinden biri olarak kabul edilen Mimar Kemaleddin yer alır.

4 – 50TL’nin arka yüzünde Romancı: FATMA ALİYE HANIM

İlk kadın felsefecimizdir. debiyatımızda ilk kez çeviri çeviri yapan ve kadın-erkek eşitliğinden ilk kez bahseden ilk kadın romancımızdır.

5 – 100TL’nin arka yüzünde Bestekar: BUHURİZADE MUSTAFA EFENDİ

 Türk müziği kurucusudur ve hemen her formunda eserleri bulunuyor. 1000'e yakın bestesi oladuğu bilinmektedir.

6 -  200TL’nin arka yüzünde Halk Ozanı: YUNUS EMRE

Tassavvuf şiirinin en önemli temsilcisi, halk şairi, eşitlik ilkesini benimsemişti ve bunu eserlerine yansıtıldığı bilinmektedir. Anadolu ‘nun en büyük Türk ozanlarından biridir.

 

HABERE YORUM KAT