1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Üroloji Uzmanı Yoldakalmaz, böbrek taşları hakkında uyardı: Turşu yemeyin!
Üroloji Uzmanı Yoldakalmaz, böbrek taşları hakkında uyardı: Turşu yemeyin!

Üroloji Uzmanı Yoldakalmaz, böbrek taşları hakkında uyardı: Turşu yemeyin!

Özellikle erkeklerde en sık görülen problemlerden biri olan böbrek taşları, hayatı oldukça olumsuz etkilemektedir. Sağlıklı böbrekler için bol su ve limon tüketmek gerekmektedir. Üroloji Uzmanı Dr. Hakan Yoldakalmaz, erkeklerde sık görülen böbrek taşı problemiyle ilgili bazı bilgiler paylaştı.

A+A-

Böbrekleriniz, göğüs kafenizin dibinde, omurganızın her iki tarafında bulunan yumruk büyüklüğünde organlardır. Birçok fonksiyonu yerine getirirler. En önemlisi, atık ürünleri, fazla suyu ve kanınızdaki diğer yabancı maddeleri süzerler. Bu atık ürünler mesanenizde depolanır ve daha sonra idrarla atılır.

Ek olarak, böbrekleriniz vücudunuzdaki pH, tuz ve potasyum seviyelerini düzenler. Ayrıca kan basıncını düzenleyen ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini kontrol eden hormonlar üretir. Böbrekleriniz ayrıca vücudunuzun kemik inşa etmek ve kas fonksiyonlarını düzenlemek için kalsiyumu absorbe etmesine yardımcı olan bir D vitamini formunu aktifleştirmekten de sorumludur. Dr. Hakan Yoldakalmaz böbrek taşlarını engelleyecek besinleri sıralıyor:.

BOL BOL SU İÇİN

Su sodyum ve toksinlerin böbreklerinizden temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kronik böbrek hastalığı riskinizi azaltır. Özellikle daha önce böbrek taşı olan insanlar, gelecekte taş birikimini önlemeye yardımcı olmak için biraz daha su içmelidir.

DOMATESİ AZALTIN

Oksalattan zengin domates, bamya, pancar, ıspanak, pazı, patates, fındık, fıstık, badem, çikolata ve dondurma gibi besinler böbrekte taş oluşma ihtimalini artırıyor.

YOĞURT TÜKETİN

Süt, yoğurt, çökelek, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve incirde bulunan kalsiyum taş oluşumunun engellenmesini sağlıyor.

KURU BAKLAGİLLERE DİKKAT!

Günde 120- 150 gramdan fazla et, tavuk ve balık gibi hayvansal protein kaynaklarını tüketmek böbrek taşına sebep oluyor.

TURŞU YEMEYİN

Eğer vücutta yüksek oranda sodyum bulunursa, bu durum idrar yollarında kalsiyum taşlarının birikmesine sebep oluyor. Günde 1 çay kaşığından fazla tuz tüketilmesi ise taş oluşma riskini artırıyor. Bu nedenle tuz oranı yüksek olan ve vücudunuzu susuz bırakan turşu gibi yiyeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca, günde 5-6 bardaktan fazla çay ve kahve içmek böbrekte taş oluşma riskini arttırıyor..

HABERE YORUM KAT