Uzayda üç boyutlu yazıcıyla et üretimi
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda üç boyutlu yazıcı marifetiyle et üretildi.
Bir inekten et hücreleri alındı, bir deney tüpünün içine yerleştirildi. Daha sonra, bu tüp Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. İstasyona ulaşan et hücreleri, Rus kozmonotlarca üç boyutlu yazıcıdan alındı ve ete dönüştürüldü.
Bir şirketin inekten aldığı hücreleri istasyona, Soyuz MS-15 uzay aracı taşıdı. Soyuz MS-15, deney tüpünü Kazakistan’dan uzay istasyonuna hedeflenmiş bir rotayla götürdü. Uzay aracıyla 400 kilometre yol alan et hücreleri, istasyona erişti.
Hücreler, kozmonotlar tarafından manyetik yazıcı marifetiyle kas dokusuna dönüştürüldü. Bu çalışmayı yapan yazıcıyı, 3D Bioprinting Solutions adlı Rus şirketinin ürettiği ifade edildi. Bu şirketten yapılan açıklamada, dünyanın her alanında tabii kaynaklara gerek duyulmaksızın et ve doku üretimimin mümkün olduğu ifade edildi. Şirket yetkilileri, uzayda bir kilo biftek üretimi için gerekli olan 10-15 bin litre suya sahip olmadıklarını dile getirdiler.
Bu yeni üretim biçiminin, tarıma uygun olmayan alanlarda da et elde edilmesi yönünden taze bir yol olabileceği söyleniyor. Aynı istasyonda, 2015 yılında yapay şartlarda marul üretimi yapılmıştı.
HABERE YORUM KAT