1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. "Yapay Zeka ile geliştirilmiş EKG'ler yakın zamanda genel sağlığı değerlendirebilir"
"Yapay Zeka ile geliştirilmiş EKG'ler yakın zamanda genel sağlığı değerlendirebilir"

"Yapay Zeka ile geliştirilmiş EKG'ler yakın zamanda genel sağlığı değerlendirebilir"

Bilim adamları elektrokardiyogram okumalarından cinsiyeti ve yaş tahmini için bir yapay zeka aracı geliştirdiler. Aracın daha fazla geliştirmesiyle, yakında doktorların hastalarının genel sağlığını değerlendirmelerine yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar.

A+A-

EKG olarak da bilinen elektrokardiyogram, bir insanın kalbinin elektriksel aktivitesini kaydeden ağrısız, basit bir testtir.

Rochester'daki Mayo Clinic Tıp ve Bilim Koleji'nde görev alan araştırmacılar, yaklaşık 500.000 kişiden gelen EKG okumalarını kullanarak evrimsel sinir ağı (CNN) olarak bilinen bir tür olan yapay zeka aracı geliştirdiler. CNN’nin doğruluğunu 275.000 kişi üzerinde test ettiklerinde, cinsiyet tahmininde çok iyi olduğunu, yaş tahmininde ise daha az iyi olduğunu tespit ettiler. Yapay zeka aracı cinsiyetin % 90'ını doğru tahmin ederken, yaşın yalnızca %72'sini doğru tahmin ediyor.

Ekip daha sonra, en az 20 yıl boyunca EKG okuması yapılan test grubundaki 100 kişiye odaklandı.Bu detaylı araştırma, yapay zeka aracının yaş tahminlerini doğru tespit etmesinin, bireylerin kalp rahatsızlığı geçirip geçirmediğine bağlı olduğunu ortaya koymuştur.

Yapay Zeka 'fizyolojik yaş' derleme potansiyeline sahiptir.

Kalp rahatsızlığı yaşayan kişiler için, yapay zeka aracının yaş tahmini kronolojik yaşlarından daha büyük olma eğilimindedir. Çok az ya da hiç kalp rahatsızlığı yaşamayanlar için, yapay zeka aracının yaş tahminleri, katılımcıların kronolojik yaşlarına çok daha yakındı.

Sonuçlar, düşük ejeksiyon fraksiyonu, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı yaşayan insanlar için AI aracının yaşlarının kronolojik yaşlarından en az 7 yıl daha fazla olduğunu tahmin ettiğini göstermiştir. Ejeksiyon fraksiyonu kalbin ne kadar iyi pompalandığının bir ölçüsüdür.

Araştırmacılar, bu sonuçların, aracın, bir kişinin genel sağlık durumunu ve vücut işlevini yansıtan, kronolojik yaşın aksine, biyolojik veya fizyolojik yaşı tahmin ettiğini gösterdiğini söylüyor.

Mayo Klinikte asistan profesör olan kıdemli çalışma yazarı Dr. Suraj Kapa, “Bir çeşit ‘fizyolojik yaş’ derleyebildiğimizi gösteren bu deliller, yapay zekaların gelecekteki sonuç araştırmalarındaki potansiyel rolü için hem şaşırtıcı hem de heyecan vericiydi ve  böyle bir bulgunun biyolojik temellerini daha iyi anlamaya çalıştığımız yeni bir bilim alanı oluşturabilir.” Dedi.

 

HABERE YORUM KAT