1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Yapay Zeka Teknolojisinde gelinen nokta: Çin'de cinayet aydınlattı!
Yapay Zeka Teknolojisinde gelinen nokta: Çin'de cinayet aydınlattı!

Yapay Zeka Teknolojisinde gelinen nokta: Çin'de cinayet aydınlattı!

Yapay zeka destekli Money Station adındaki bir para transfer uygulaması, Çin'de gerçekleşen bir cinayeti gün yüzüne çıkardı. Kız arkadaşını öldüren 29 yaşındaki katil, arkadaşının cesedini yakacakken yakalandı.

A+A-

Şüphesiz ki yapay zeka, günümüzün en dikkat çeken ve etkili teknolojilerinden biridir. Yapay zeka teknolojsi hemen hemen her sektörde kendisine yer bulabilecek durumda. Bu durum, bazı sektörler açısından umut kaynağı olarak görülse de  bazı sektörler tarafından oldukça riskli bulunuyor.

Bizde yapay zekanın yararlı olduğu kadar bazı anlamda riskli bir teknoloji yapısının olduğunu dile getirebiliriz. Bunun en büyük yapay zeka teknolojisinin çok üst düzey bir teknoloji olması ve insanın zekasının üstüne çıkartılmaya çalışılmasıdıır. Örneğin yapay zeka teknolojilerinden yararlanarak sahte videolar rahatlıkla oluşturulabiliyor. İlk bakışta eğlenceli gibi düşünülen bu sahte videolar yalan haberlerin yayılmasına neden olabiliyor ve bu da dünya genelinde bir kaos oluşturabiliyor.

Her ne kadar yüksek risk taşısa da kontrollü kullanıldığı sürece yapay zekanın faydalarını anlatmakla bitiremeyiz. Çin’de meydana gelen olay ise, yapay zekanın faydalı yönlerinden sadece bir tanesini gösteriyor.

Çin'de yaşanan olayda yapay zeka teknolojisi, bir cinayetin aydınlatılmasını sağladı. Çin'in yerel bir haber ajansının yaptığı habere göre kız arkadaşından para isteyen 29 yaşındaki bir genç, kız arkadaşının para vermemesi üzerine münakaşaya başlayarak ardından kız arkadaşını öldürdü. Money Station isimli bir yapay zeka uygulamayı kullanmak isteyen genç adam, henüz amacına ulaşamadan yakalandı.

 29 yaşındaki katil, kız arkadaşının ölü bedenini kullanarak kendi hesabına para göndermek istedi fakat olaylar istediği gibi gelişmedi. Öldürdüğü kız arkadaşının yüzünü uygulamaya okutan katil, uygulamanın göz kırpmasını istemesi üzerine ne yapacağını şaşırdı. Money Station, talihsiz kadının sesini de doğrulayamayınca para gönderme işlemini iptal etti.

Uygulamanın geliştiricileri tarafından kadının yüzündeki morluklar ve boynundaki darp izleri  fark edildi. Olayı yetkili kurumlara haber veren ekip, yapay zeka sayesinde bir cinayeti ortaya çıkarmış oldu.
Yaşanan bu olay, yapay zeka teknolojisinin faydalı amaçlar amacıyla kullanıldığında ne kadar etkili bir araç olabileceğini ortaya koymuş oldu.

 

HABERE YORUM KAT